Waar is de schroefnop gebleven?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

In de nacht van maandag naar dinsdag slaap ik altijd slecht. Alles is dan weer de deur uit naar de redacties of staat klaar om verstuurd te worden en dan is het even klaar.

1348729294NDSC08015

Op tijd naar bed is het vaak op de maandagavond omdat we beide nu eenmaal geen televisiekijkers zijn die voor allerlei nietszeggende programma’s opblijven. Dan gebeurt het natuurlijk regelmatig dat je midden in de nacht wakker wordt en er nog van alles door mijn hoofd schiet van wat je het weekend op de velden gezien of gehoord heb.

Mooie dingen, minder mooie dingen alles komt dan vaak nog een keer voorbij en deze keer moest ik terugdenken aan iets opmerkelijks en dat was niet dat mijn site door sommige pepernoten uit het roddelcircuit tegenwoordig www.puurviboaonline,nl wordt genoemd. Dat boeit allemaal niet want wat jezelf niet leest hoef je jezelf ook niet druk om maken zei Dick Advocaat ooit een keer en die raad heb ik maar opgevolgd. Het ging namelijk over de velden want die waren dit weekend door het vele regenwater moeilijk te bespelen. Sommige velden waren zelfs drassig te noemen zodat ik uit mijn ervaring uit mijn periode bij Sjoerd van der Baan wist, dat wordt spelen met schroefnoppen. Ik heb er dit weekend echter niet veel gezien met schroefnoppen en dat verbaasde mij eerlijk gezegd helemaal niets.

De schroefnop is niet meer in denk ik zomaar want daar draait het tegenwoordig niet meer om. Er is maar een ding belangrijk tegenwoordig en dat is de kleur van de schoen. Ik weet het nog precies, vier noppen van 13 millimeter voor en twee van 16 millimeter achter was de juiste verhouding en waarbij de keepers uiteraard de uitzondering waren. Die hadden in veel gevallen zes keer zestien millimeter noppen onder iedere voetbalschoen om op die manier een betere grip te hebben in een vaak modderig doelgebied.

Ik weet dat ik een jaar of tien geleden een keer met Saskia voetbalschoenen ging kopen en een verkoper een onzinverhaal begon af te steken dat je in voetbalschoenen wel wat ruimte moest hebben. Absolute onzin natuurlijk want voetbalschoenen moeten strak om de voet zitten want anders kreeg je blaren bijna zo groot als een twee euro munt. Dat vertelde ik hem uiteraard even en toen hij gepikeerd reageerde kon ik het niet laten om hem even te vertellen dat ik al meer voetbalschoenen had verkocht dan dat hij ooit zou doen.

Een standaard vraag bij Van der Baan was, ben je voetballer of doelman en als dat laatste het geval was werd er vaak geadviseerd om op, pinnen’ te spelen omdat de doelgebieden vaak natter zijn dan de rest van het veld.

Ik wil wedden dat er tegenwoordig niet meer gevraagd wordt op welke positie er gespeeld wordt want nogmaals de felle kleurtjes daar gaat het om. Ik volg de eredivisie maar mondjesmaat meer waarbij de reguliere uitzending van Studio Sport mij soms al te lang is en ik verbaas mij er over dat de spelers in het betaalde voetbal bijna iedere maand weer een ander kleur schoen om hun voeten hebben.

Kleuren die vloeken bij de tenues van de clubs maar dat boeit niet want er moet verkocht worden. Gisteren zat ik nog even op de site van Willy Loos te kijken, de sportzaak waarvan beweerd wordt dat het failliet is gegaan. Ik weet niet of het zo is maar zou mij er wel iets bij kunnen voorstellen. Als sportzaak kun je namelijk niet meer mee in de concurrentiestrijd met webwinkels die alles vanuit een loods aan kunnen leveren. Je kunt alles via internet bestellen tegenwoordig wordt er gezegd en dat klopt helemaal. Maar de grappenmaker die de schoenen namens Post. NL bij je thuis komt afleveren heeft er vervolgens geen verstand van of de schoen ook daadwerkelijk goed zit. Dat mag jezelf uitvogelen en laat staan dat er gevraagd wordt op welke positie je in een team speelt. Daar moest ik toch nog even aan denken in de nacht van maandag op dinsdag want tjonge jonge jonge wat waren er een groot aantal spelers die zaterdag en zondag uitgleden op hun mooi gekleurde schoentjes met veel te veel nopjes eronder.