Willem Pettinga(trainer v.v.Kloosterburen: Een man met een mening

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Sinds enkele weken is met enige regelmaat het Puurvoetbalonline- forum te lezen waar een achttal panelleden de door Puurvoetbalonline bedachte stellingen beantwoorden. Acht panelleden met alle acht een eigen mening die ze iedere keer weer zorgvuldig op papier zetten. Puurvoetbalonline vond het gepast om de acht panelleden nader aan de bezoekers van www.puurvoetbalonline.nl voor te stellen.

30-09-2012 Siddeburen - Kloosterburen 5-2 003

Het tweede panellid dat Puurvoetbalonline aan de bezoekers wil voorstellen is de trainer van de voetbalvereniging Kloosterburen, Willem Pettinga. De in Mensingeweer woonachtige trainer is een man met een duidelijke mening die verder gaat dan dat wat zich alleen maar op een voetbalveld afspeelt. ‘De wereld is groter dan alleen maar de voetbalwereld’ zou een uitspraak van Willem kunnen zijn want ook voor een wedstrijd is de trainer van de vierde klasser uit het carnavalsdorp iemand die rustig over andere zaken dan voetbalzaken praat.

Er hadden natuurlijk meerdere trainers uit het amateurvoetbal in aanmerking kunnen komen maar toch richtte ik mijn verzoek of hij in het Puurvoetbalonline-panel wilde plaatsnemen tot Willem Pettinga. Sinds ik voor de Ommelander Courant actief ben komen we elkaar regelmatig tegen of hebben we telefonisch contact als het een belverslag betreft, of als er iets is wat ons beide bezighoudt.

Ooit vertelde Willem dat hij drie jaar bij een vereniging wel een maximale periode vond met misschien een uitloper naar een vierde jaar. Voor aanvang van het seizoen 2007-2008 kwam hij naar Kloosterburen en was met zijn team een paar keer dichtbij promotie naar de vierde klasse. Een smalle selectie met een karrenvracht aan blessures zorgde er echter voor dat promotie steeds niet gerealiseerd werd. Dat vond Willem, zo vertelde hij regelmatig, vooral vervelend en spijtig voor de vele vrijwilligers en supporters die Kloosterburen een warm hart toedragen. Die verdienden het in zijn ogen dat hun club een stapje omhoog maakte richting de vierde klasse gezien de organisatie die er in Kloosterburen staat.

Nadat Willem en Kloosterburen halverwege het vierde seizoen bekend maakten dat de trainer er nog een vijfde jaar aan vast zouden knopen sprak hem daar een keer op aan. ‘Maximaal vier jaar verder zou je toch niet gaan Willem, vroeg ik hem met een lachend gezicht waar echter een bloedserieus antwoord op volgde.

‘Je hebt inderdaad gelijk dat heb ik ooit gezegd heb maar als ik kijk wat deze vereniging voor heel veel mensen betekent, dan is dat iets toch speciaals en dat doet ook met je als trainer en persoon. Als je kijkt wat er naar uitwedstrijden aan supporters meereist, is dat voor een vijfde klasser ongekend. Ik ben hier nu ruim vier jaar en besef mij dat Kloosterburen een ‘speciale’ club is. Een club die in al zijn facetten voetbal uitstraalt. Dat vind ik mooi en daar maak daar graag onderdeel vanuit.” Ik begreep Willem volkomen want inderdaad alles op sportpark Westerklooster straalt voetbal en nog eens voetbal uit.

Willem Pettinga is ook de man van een van de mooiste uitspraken die ik ooit heb gehoord, het gaat helemaal niet slecht met Nederland maar we hebben het alleen maar een beetje minder.” Dat is de Willem Pettinga ten voeten uit, iemand die verder kijkt dan zijn neus lang is en die je bijvoorbeeld als trainer nooit zal horen over de spelers die niet aanwezig zijn. ‘Ik moet het met de spelers doen die er zijn want ik kan wel over afwezige spelers praten maar daar komen ze toch niet mee terug, is een gevleugelde opmerking van de man die er absoluut niet tegen kan als bepaalde afspraken worden geschonden.

Ook als panellid is Willem Pettinga een man met een duidelijke mening die hij niet onder stoelen of banken steekt. Samen met zijn vrouw Tineke adopteerde Willem twee dochters uit Cambodja en China en liet in zijn antwoord op de stelling over FC Twente-speler Douglas duidelijk doorklinken dat je bij de trainer van Kloosterburen niet met racistische teksten hoeft aan te komen en waar hij ook richting zijn spelersgroep duidelijk over is. Een duidelijkheid waar hij om gewaardeerd wordt in Kloosterburen en die voor Puurvoetbalonline reden genoeg was om Willem Pettinga te vragen voor het Puurvoetbalonline-panel.