KNVB word toch eens wakker

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Enkele weken geleden schreef ik onderstaand artikel over het pasjessysteem van de KNVB, het spelen onder een valse naam, het uitkomen voor twee clubs, het niet reageren van de bond op een protest van een club over het fout invullen van de wedstrijdformulieren door de tegenpartij. Allemaal zaken waarvan ik bereid was om ze mondeling te komen toelichten in Heerenveen.

1344339906Nik gasselteDe club die het protest aantekende heeft ondertussen iets gehoord met als tekst, gebrek aan bewijs en wij, de KNVB, laten het zoals het was. Niet anders verwacht is mijn antwoord want ik ‘worstel’ mij door Voetbal&Maffia heen en ben ondertussen halverwege. Dat komt niet door gebrek aan tijd maar meer doordat ik sommige passages twee of drie keer moet lezen voordat ik het begrijp. Corruptie en weinig daadkracht zijn de kenmerken die op veel voetbalbonden, clubbestuurders, spelers en trainers van toepassing zijn.

Kikkerlandje

In Nederland gebeurt dit natuurlijk niet want in ons kikkerlandje hebben we bondsbestuurders en andere hotemetoten die in het betaalde of amateurvoetbal actief zijn, of zijn geweest waar we in alle rust onze handen voor in het vuur kunnen steken. Dat je even later geen vingertjes meer over hebt is liedje nummer twee maar dat is dan maar zo. Daarom onderstand artikel wat ik in de ‘stille periode' plaatste maar wat mij nog steeds niet lekker zit door Voetbal&Maffia want IK maak me wel zorgen over de toekomst van de voetbalsport waar ze bij de bond anders over denken en waar ze in veel andere landen precies eender over dachten……..

Rond de velden

In een seizoen zie ik de nodige wedstrijden in het amateurvoetbal. Jeugdwedstrijden, duels tussen damesteams, reserve-teams en uiteraard de wedstrijden waar ik namens de Ommelander Courant of Oostermoer bij aanwezig ben.

Wedstrijden waar vaak de kleine dingen het bezoeken leuk maken maar waar soms ook zaken gebeuren waar ik mij als voetbalkenner over verbaas. Rond de velden hoor en zie ik veel waarbij ik soms dingen opsla maar ook vaak genoeg op control, alt, delete druk omdat het niets toevoegt aan wat dan ook.

Achtergrond

 Vaak verdwijnen zaken na een paar weken naar de achtergrond of in het uiterste geval na een paar maanden. In een seizoen gebeuren er echter ook vaak zaken die bij niet naar de achtergrond verdwijnen zoals het door mij verfoeide pasjessysteem van de KNVB. Een systeem dat absoluut onbetrouwbaar is in mijn ogen want ik ben iedere keer weer verbaasd als ik de referee van dienst achter een laptop of computer zie zitten om de pasjes te controleren. Tweeëntwintig spelerspasjes controleren, aanvinken die hap en gaan met die banaan. Niets aan de hand zou je denken maar in de praktijk werkt het echter toch iets anders heb ik met mijn eigen ogen gezien vorig seizoen. Een speler die lid was van de 1e selectie van een zaterdagclub liep op zondag een balletje te pielen in een lager team van een zondagvereniging. In het dorp waar het duel zich afspeelde was de voetballer niet bekend denk ik eerlijk gezegd. Ik kende hem echter dus wel maar hield mij wijselijk stil omdat ik A geen partij ben en B ik er vanuit moet gaan dat het pasjessysteem van de KNVB waterdicht is zoals door velen wordt beweerd.

Rare dingen

 Maar er gebeurden meer rare dingen op de voetbalvelden want ook tijdens wedstrijden van standaardteams heb ik mij weleens verbaasd. Ik heb een redelijk fotografisch geheugen zeg ik in alle bescheidenheid en ik had een keer het idee dat een speler in de tweede helft niet dezelfde speler was dan die in de eerste helft met hetzelfde rugnummer rondliep. Maar het pasjessysteem gaf aan dat ik het fout had want natuurlijk kon het niet wat ik met mijn eigen had gezien want het pasjessysteem is immers waterdicht.

Door mijn contacten binnen de Noord-Groninger voetbalwereld hoorde ik ook weleens verhalen waarvan ik dacht hoe kan dat nou. Een vereniging die namens een van hun lagere elftallen protest aantekent over de gang van zaken tijdens een duel waarin het kampioenschap op het spel stond heeft tot op de dag van vandaag nog niets vernomen uit Heerenveen. Een protest tegen het opstellen van spelers die niet gerechtigd waren om voor dat team te spelen maar wel binnen de lijnen verschenen ondanks dat volgens velen het pasjessysteem waterdicht is.

 

Geen namen

Met de direct betrokkenen heb ik afgesproken dat ik in dit artikel geen namen van clubs en spelers zou noemen en waar ik mij ook aan gehouden heb. Maar ik ben bereid om naar Heerenveen te rijden om daar mijn verhaal mondeling op de burelen van de KNVB toe te lichten omdat ik vind dat we elkaar in het amateurvoetbal met open vizier moeten bestrijden wat in het seizoen 211-2012 en ook daarvoor duidelijk niet het geval is geweest.