Ik hoop dat Mart Smeets gauw van de buis verdwijnt!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Mart Smeets heeft heel wat los gemaakt als ik de verhalen op Twitter en Facebook. De wijze waarop Mart met Marion Flier omging verdiende volgens velen niet de schoonheidsprijs.

Dat zou kunnen want ik moet zeggen, ik heb het niet gezien omdat de dag bij mij na 23.00 uur in de meeste gevallen al ten einde is. De ‘day after” via You Tube of de andere kanalen iets terugkijken is een bezigheid die op mij niet van toepassing is want in de eerste plaats heb ik daar op mijn manier geen tijd voor, maar ook geen zin in.

Maar Mart werd aan de schandpaal genageld en er werd zelfs een Facebook-pagina opgestart die er voor moest zorgen dat de anchorman van de NOS van het Tv-scherm verdween. De wereld draait door, maar dan op een andere manier wist ik al een tijdje, want de sociale media is een machtig wapen. Velen hopen dat Smeets zo snel mogelijk van het scherm verdwijnt en dat zou ik ook wel willen maar om een andere reden dan het groot aantal azijnzeikers dat nu opeens een mening heeft over onze sportkenner bij uitstek.

Ik ben namelijk een grote fan van de schrijver Mart Smeets en ben in het bezit van een groot aantal, dat hij ondertussen heeft geschreven. Boeken die ik in sommige gevallen al twee keer gelezen heb omdat ze zo mooi geschreven zijn. Zijn boeken over de Tour de France, zijn bezoek aan zoon Tjerk die in Amerika honkbalde, zijn belevenissen tijdens de Elfstedentochten en andere verhalen worden nog steeds met enige regelmaat uit mijn de boekenkast gepakt.

Maar Mart heeft het verbruid bij veel sportliefhebbers en dat is jammer. Mart Smeets is voor mij namelijk het geweten van de sport wat door velen met mij ook zo wordt gezien. Een icoon noemde ik hem op Twitter wat tot een groot aantal reacties leidde want niet iedereen was het met mij eens.

1344339906Nik gasselteDat kan natuurlijk want laten we eerlijk zijn iedereen mag zijn of haar mening hebben over iemand of iets. Waar ik mij echter wel aan stoor is dat we er tegenwoordig zo goed in zijn om overal achteraan te hollen. Een andere mening hebben dan de gemiddelde landgenoot betekend vaak dat iemand een karrenvracht aan commentaren over zich heen krijgt. Ik ben het met velen eens dat Mart Smeets soms teveel aan het woord is en wat voor zijn gasten niet altijd even prettig is. Het gaat mij echter te ver om een Facebook-pagina te starten die er voor moet zorgen dat hij van de buis zal verdwijnen. Iedereen weet dat ik geen fan ben van kleine Wesley maar ik zal geen actie starten om hem buiten Oranje te houden. Wie er wel of niet geselecteerd wordt voor het Nederlands Elftal laat ik graag aan Louis van Gaal en zijn staf over.

Dat vind ik ook in het geval van Smeets die misschien zelf ook wel weet dat hij zich in het interview met Marion Flier vergaloppeerd heeft. Maar ook een icoon mag fouten maken schreef ik in mijn Twitter en zo zie ik dat ook echt. Ook een icoon is namelijk een mens en een mens maakt nu eenmaal fouten. Persoonlijk vind ik dat niet erg want hoewel ik geen icoon ben, en mij ook zeker niet met Mart Smeets wil vergelijken, maak ik alle dagen fouten. Daar ben ik blij om want zo zegt men, van fouten kun je alleen maar leren. Mart Smeets zal, als het aan velen in Nederland ligt tenminste, niet meer de kans krijgen want die ‘ouwe lul” moet per direct van de buis af.

Als we daar consequent in zijn gaan we nog wat beleven want in alle eerlijkheid kunnen we toch niet zeggen dat we zitten te wachten op Wilfred, ik lach heel hard om mijn eigen grappen’ Genee. De supporter van Cambuur zijn laatste boek heet bijvoorbeeld ‘Wijsneus’ en dat is een titel die uitstekend past bij de schrijver die de veters, qua sportkennis, van Smeets nooit zal mogen strikken.

Mart Smeets van de buis, velen zullen het toejuichen waar ik een van ben maar met, en ik zeg het nogmaals, om een totaal andere reden dan velen. Want ik zeg, weg van de buis Mart en kom maar op met je volgende boek want ik kijk er met plezier naar uit.