Derby's

op . Geplaatst in Columns

Door Ard Torrenga

Eenrum-Kloosterburen, Eenrum-Hunsingo, Eenrum-Zeester, Hunsingo-Noordpool UFC, Hunsingo-Bedum, Hunsingo-Eenrum, Viboa-CVVB en Viboa-Middelstum.

Ik heb ze allemaal gespeeld en als ik me goed kan herinneren niet één keer verloren of het moet al een keer tegen CVVB zijn geweest. Maar goed....

Dit waren wedstrijden waar je het hele seizoen al naar uitkeek. Wedstrijden waar alles geoorloofd was. Elleboogje in de ribben, gestrekte been op je dij, tik op de achillespees en een graai in de edele delen. Ik heb het allemaal meegemaakt.

Scheenbeschermers waren niet verplicht en waren destijds een irritatie aan je been, althans voor mij.

Kousjes op de enkels en bikkelen maar. De overtredingen waren destijds spijkerhard, doch fair. Een scheidsrechter op de wedstrijd zetten die het derby-gevoel beter kende dan zijn eigen vrouw en je was verzekerd van spektakel. Fantastisch. Voor zowel spelers als publiek.

Vanaf het eerste fluitsignaal er vol bovenop en 45 minuten voetballen tot op het randje.

In de rust even de koude spons over de wonden (magnesium noppen gleden zeer makkelijk door vlees), bakje thee en dan de negentig minuten proberen vol te maken. Niet alle spelers lukte dat. Sommige door vermoeidheid, andere door vroegtijdig vertrek (2x geel of direct rood). Maar de derby moest en zou gewonnen worden. Ten koste van alles.

Toch, ongeacht de uitslag was het na de wedstrijden (op zondag) gezellig samen biertje drinken en af te reizen naar Pub 69 of 538 in Uithuizen. De zaterdagvoetballers kozen meestal voor Fame in Bedum, waar dan werd nagekletst over de wedstrijden. Fantastisch.

Zo rond de klok van 01.00 uur voegden dan ook meestal nog Ten Boersters Henk de Haan en Ronald Steenge (destijds SC Veendam) zich bij ons. Dan was de club compleet en werd er tot sluitingstijd gefeest.

Ik heb ook nog een aantal derby's buiten de regio mogen spelen. Dit was toch wel heel anders.

GRC Groningen – Velocitas (1e klasse, '88-'89) staat ook nog op mijn lijstje van derby's. Deze wedstrijd liep destijds uit de hand, hoofdzakelijk omdat je de spelers van de tegenstander niet of nauwelijks kende.

Dit kwam doordat GRC, net gedegradeerd uit de hoofdklasse, een nieuw team ging opbouwen. Spelers, waaronder ik, werden aangetrokken van heinde en (vooral) verre om zo snel mogelijk weer op het hoogste amateurniveau terug te keren. Het liep allemaal anders ....

Een jaar daarvoor had ik nog met Veendam 2 in het Oosterpark gewonnen van het tweede elftal van FC Groningen. Ook deze ontmoeting was spijkerhard, maar na afloop was het in het Oosterpark beregezellig in de spelershome van Minco Huizenga.

.

Dit soort derby's lijken tot het verleden te behoren. Zo'n 20 jaar geleden wilde je deze wedstrijden ten koste van alles winnen. Nu wil men niet verliezen, hetgeen het kijkspel niet ten goede komt. Jammer.