Voetbal&Maffia zorgt voor onrust

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De maand augustus is de maand waarin het contrast tussen het betaalde en amateurvoetbal erg groot is.

DSC08259De maand augustus is namelijk de maand waarin de waan van de dag in het betaalde voetbal regeert want bijna geen club heeft zijn selectie al op pijl. Dat is logischerwijs bij de amateurs wel anders, al zijn ook daar nog voldoende mogelijkheden om door de mazen van wet door te glippen. Maar van het gros van de clubs zijn de selecties al op de bekende site’s te lezen.

In het betaalde voetbal is dat echter totaal anders als je de site’s, televisie en kranten mag geloven. Trainers zijn stuk voor stuk nog redelijk ontevreden en hopen bijna allemaal dat ze nog wat nieuwe spelers aan hun selectie mogen toevoegen. De miljoenenbedragen vliegen ons weer om de oren want het mag wat kosten heb ik het idee. Twente dat een bus vol nieuwe spelers aantrekt, PSV dat diep in de buidel tast voor Luciano Narsingh en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Ook de clubs in de lagere regionen zijn de clubs nog druk zoekende en verbazend is daarbij dat de spelers die ze op het oog hebben bijna allemaal toppers zijn. Toppers die meer niet dan wel de toppers zijn zoals door de zaakwaarnemers verteld wordt. Met de zaakwaarnemers zijn ook direct de ratten van het hedendaagse voetbal genoemd. Dit omdat dat type mannetjes een redelijke commissie opstrijken, en waar geen enkele club een mededeling over doet. Die kijken namelijk wel uit over het openbaar te maken van de bedragen die ze naar de zaakwaarnemer overmaken want clubs en zaakwaarnemer zijn namelijk tot elkaar veroordeeld.

Miljoenen verdwijnen er in de zakken van de zaakwaarnemers die in sommige gevallen de boel op alle mogelijke manieren bedonderen. Valse contracten, vervalste handtekeningen en toegevoegde contractpunten zijn zaken die het betaalde voetbal een steeds slechtere naam bezorgd. Een naam die al niet geweldig is, en wat de komende jaren alleen maar zal toenemen. Want het betaalde voetbal staat aan de vooravond van een catastrofe die zijn omvang niet kent. Tot die conclusie kom ik nadat ik nog maar vijf hoofdstukken van het boek Voetbal&Maffia heb gelezen. In voetballand wonderland is het de maffia die regeert en niemand anders. Grote delen van Europa worden al geteisterd door omkopingschandalen, spelers die wedstrijden verkopen en criminele organisaties die daardoor miljoenen binnenhalen. In Nederland denkt men dat het allemaal wel een beetje meevalt maar wat ze in de andere landen ook dachten. Lekker naïef blijven denken doen ze in Den Haag waar minister Schippers in ieder geval wel een onderzoekscommissie in het leven zal roepen. De uitslag van dit onderzoek zal echter pas na afloop van het seizoen 2012-2013 bekend zijn, en waar men bij de KNVB niet blij mee is. Die hadden liever gezien dat er eerder wat bekend was over matchfixing maar dat is, gezien de omvang, gewoonweg onmogelijk. Maar dat er ons op het gebied wat van louchepraktijken in het betaalde voetbal nog het nodige te wachten zal staan is wel duidelijk.

Als trainer zal je er maar mee te maken krijgen dat spelers uit jouw selectie moedwillig wedstrijden verkopen om op die manier er nog een aardige grijpstuiver bij te cashen zoals onze landgenoot Jos Luhukay die als trainer van FC Augsburg dat zijn tactisch plan de basis van de 3-0 zege op Osnabrück was. Mooi niet want een aantal spelers van Osnabrück had de ‘opdracht” gekregen om de wedstrijd met 3-0 te verliezen, en wat ook gebeurde.

Het betaalde voetbal, ik kan er niets aan doen, het boeit mij steeds minder omdat ik door het lezen van Voetbal&Maffia steeds meer het idee dat we als voetballiefhebbers belazerd worden. Een gevaarlijke constatering maar zo voel ik het wel en wat als voetballiefhebber pijn doen. Een pijn die je met weemoed doet terugdenken aan een tijdperk waarin de mobiele telefoons en internet nog niet waren ontdekt. Niet dat er toen niets gebeurde, want dat zou een utopie zijn maar in die periode stond het betaalde voetbal wel dichter bij het amateurvoetbal dan tegenwoordig het geval is wat mij door het boek Voetbal&Maffia wel duidelijk geworden.