De derde helft van Dick Heuvelman

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De derde helft  van sportjournalist Dick Heuvelman was jarenlang een veel gelezen en gewaardeerde column in eerst het Nieuwsblad en later het Dagblad van het Noorden.

photo

In zijn column beschreef Dick Heuvelman alles wat zich in de noordelijke sportwereld afspeelde en beroemd was de column die na het Eurovoetbaltoernooi verscheen. Wie dan niet vermeld werd als bezoeker van Eurovoetbal tijdens de Pinksterdagen had een ‘probleem” want die hoorde even niet bij de creme de la creme van de sportwereld. Maar de tijden veranderden en binnen het DvhN werd bedacht dat de ‘’Derde helft” moest verdwijnen. Dat maakte dat de maandageditie duidelijk in waarde daalde maar gelukkig was daar de sociale media waar Dick nu de derde helft  verder gaat. Een mooie column die via Facebook te lezen is en die ik voor de niet Facebookers  even gekopieerd heb. Daarom met ingang van deze week:

De Derde helft van Dick Heuvelman:

Doutzen Kroes en Imre Stiekema maken hun debuut in de Jupiler League. En ook Volkskrant-voetbalman Willem Vissers, Eredivisie Live-commentator Mark van Rijswijk, RTV Drenthe-medewerkster Margriet van der Zee, RTV Noord-topman Goos de Boer, DvhN-sportjournalist William Pomp en anonimi als Gijs van Oosten, Martin Siepel en, pak hem beet, Robin Hoekstra. Zij doen dat in de eerste thuiswedstrijd van SC Veendam, als dat op maandag 20 augustus FC Eindhoven ontvangt. Veendam speelt dan in shirts met daarop de namen van alle geregistreerde kolonicio's, zo'n 4000. "En ze kunnen allemaal duidelijk leesbaar op het shirt, “aldus Geerth Boschma, de aanjager van het Veenkoloniale Kolonistenplan en schrijver van het Veendam-boek De Neef van de Koning.

Henk Kalf is een ware marathonman. Ooit - in de jaren zeventig van de vorige eeuw - was de Groninger de beste marathonloper van Nederland. Inmiddels heeft Kalf de loopschoenen verwisseld voor de fiets, maar de afstanden die hij aflegt zijn navenant. Zijn nieuwste uitdaging is het pedaleren naar Santiago de Compostela, het Spaanse bedevaartsoord voor zowel lopers als fietsers. Kalf is vorige week op pad gegaan en hoopt nog deze maand zijn doel te bereieken. Hoe het met hem gaat ziet u bij Tour de Nord, het programma dat onder aanvoering van Arnoud Bodde de Tour de France op een alternatieve manier volgt. Met Henk Kalf staat een ontmoeting in Pau gepland.

Santiago de Compostela staat al op de palmares van Johan Franke, de voormalige Meubelgigant die internationale bekendheid genereerde als baanbrekende sponsor in de wieler- en schaatswereld. Ook Johan is, ondanks zijn 70 jaar, een echte kilometervreter op de fiets. Maar hij is dan ook wielrenner geweest. Onlangs heeft hij nog vier geaccidenteerde dagtochten gemaakt op Mallorca. Zijn nieuwste doel is het beklimmen van de hoogste berg van Spanje, de Mulhacén, die met zijn 3482 meter in Andalusië is te vinden.

Ook Lammert Westerhof, de voormalig sportwethouder van Groningen, is een verwoed fietser op zijn 'ouwe dag'. Tijdens de Alto di Hoogkerk, het attractieve klimcriterium van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier dat hij als toeschouwer bezocht, meldde Westerhof dat hij zeker drie keer per week met zijn racefiets door Stad en Provincie trekt. Gemiddelde duur van zijn tochten: 2 uur uit en thuis.

Sjoerd Valkenburg, al een jaartje of 40 jurylid bij wielerkoersen, is de koning te rijk. Sjoerd is voor zijn vele verdiensten als motorordonnans door de KNWU beloond met een optreden in het komende WK van Valkenburg. De man uit het Groninger Zuidwolde, schoonzoon van Jan Uitham, zal de beloftenkoers om de regenboogtrui vanaf de motor jureren. Hij doet samen met zijn vaste motard, stadjer Peter Bosman. Sjoerd had trouwens nog iets te vieren. Zijn kleinzoon Arjen Sjoerd, die bij de VV Rottevalle voetbalt, is aangenomen op de voetbalschool van FC Groningen.