Schoenenschandaal rond Oranje

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Als abonnee van de Voetbal International ben je tijdens het EK of WK een gelukkig mens. In plaats van een keer valt het weekblad tijdens een eindtoernooi twee keer op de deurmat. Een cadeautje dat ik niet erg vind want ik wil net als alle andere voetballiefhebbers alles lezen wat er achter wel of niet gesloten deuren gebeurt.

DSC08259Toen editie 24 dinsdag 12 juni binnenkwam brak er lichte paniek uit aan de Peperweg 7 want ik zag direct wat de oorzaak was van het mysterie rond het slecht presteren van Oranje. Bert treft geen blaam, zijn assistenten kunnen ook rustig slapen, de drie koks die met Oranje zijn meegereisd kunnen zich met een gerust hart voor een of ander lullige kookwedstrijd inschrijven en ook Kees en Hans hoeven niet te vrezen voor hun wel of niet betaalde baan.

De foto op de voorpagina van een treurende Arjen Robben na de nederlaag tegen Denemarken gaf mij de oplossing voor het mysterie rond Oranje. Een oplossing die mij terugvoerde in de tijd. Terug naar de periode rond 1974 toen Oranje wel de finale wist te bereiken maar die dankzij het kontje van Gerd Müller en de schwalbe van Bernd Hölzenbein met 2-1 van de Duitsers verloor. In die periode werkte ik in de toen nog mooiste sportzaak van Groningen, Sjoerd van der Baan. Bijna veertig jaar later is de prachtige sportzaak vervallen tot een kraakpand maar toen kwam de crème de la crème uit de Groninger sportwereld er over de vloer. Mannen als sprinter Henk Kraaijenhof, die later trainer van sprintster Nelli Coolman werd, voetballers van FC Groningen en niet te vergeten sportlegende Jan Uitham kwamen regelmatig langs.

De nu 87 jarige Uitham zal toen rond de vijftig jaar geweest zijn en was een sporter waar je tegenop keek. Uitham was ook iemand waar je iets van aannam wat tijdens een van zijn bezoeken ook gebeurde. De man die in 1963 tweede werd achter Reinier Paping in een van de meest barre Elfstedentochten ooit wou graag een paar nieuwe schaatsen en ik liep met hem mee naar de schaatsafdeling. Daar aangekomen pakte ik het model Viking 1 en gaf ze vervolgens aan Uitham die ze rustig bekeek en vervolgens de veters eruit haalde. Mijn logische vraag was waarom hij dat deed want de veters waren er op de fabriek voor een groot gedeelte al ingeregen.

Zoals het bij de fabrikanten gebeurt is absoluut niet goed vertelde Uitham, want je hebt geen goede doorbloeding. Vervolgens deed hij voor hoe hij zijn veters in de schaatsen reeg en inderdaad: dat was anders. Beter voor de doorbloeding en je schoenen zitten ook beter vertelde de schaatser. Voor de zekerheid stelde ik toch even de vraag of dit ook op voetbalschoenen van toepassing was waar bevestigend op werd geantwoord. Ik nam de proef op de som en verdomd, Uitham had gelijk: mijn voetbalschoenen zaten een stuk beter, hoewel ik daar geen seconde aan getwijfeld had overigens.

Toen ik op 12 juni de nieuwste editie van mijn ‘VI-tje” binnenkreeg zag ik het probleem van Oranje. Arjen Robben heeft niet het veterstrikdiploma van de Jan Uitham-school. Want rond zijn ‘gouden”
linkervoet was het een grote chaos want de gaatjes zaten niet goed, daardoor kon de Bedumer niet goed rijgen laat staan er mee schieten.

Zijn ultramoderne oranje getinte Adidas- pantoffeltjes zaten daardoor als een paar ordinaire badslippers van een of ander anoniem merk om zijn voeten. Daar zat het probleem van Oranje want het is een complot tegen het Nederlands Elftal. Adidas is namelijk door de Duitsers als geheim wapen in de strijd gegooid. De Duitse schoenenfabrikant is de grote boze boosdoener achter het falen van Oranje en heeft de goed passende modellen van onze bij Adidas onder contract staande vedettes op het laatste moment vervangen door schoenen uit de collectie mislukte modellen.

Een groot schandaal dreigt want dit gaat alle perken te buiten en zal een toegevoegd hoofdstuk worden als het boek Voetbal en de Maffia zijn tweede druk gaat beleven. Een groot dilemma nu want hoe serieus zal Bert mij nemen als ik via perschef Kees hem van mijn bevindingen op de hoogte breng.

Ik heb werkelijk geen idee en besluit nog even te wachten met mijn bevindingen naar buiten te brengen. De dagen tussen dinsdag 12 en zaterdag 16 juni gebeurt er behalve een lullig 2-1 nederlaagje tegen onze Oosterburen niet veel  op het EK en het veterverhaal verdween naar de achtergrond. Tot vandaag want de VI was ondertussen op zijn laatste standplaats aangekomen, de WC. Daar worden de minst interessante verhalen gelezen als tijdverdrijf bij een dagelijkse bezigheid.

Mijn oog viel weer op de foto van de man die het waarschijnlijk toch voor gezien houdt in München waar Frank Ribery en Arjen geen vriendjes zijn en ook niet zullen worden. Bert wel of Bert niet bellen, wat een dilemma maar niet echt. Ik ga Bert niet bellen want ik wil mij zelf niet op dezelfde manier belachelijk maken zoals al die sportjournalisten rond Oranje dat wel doen. Het ‘schoenenschandaal” zal het EK niet beheersen omdat alles en iedereen denkt te weten waar het falen van Oranje aan te wijten is. Ik laat ze allemaal lekker denken want dankzij schaatslegende Jan Uitham weet ik wel beter!!!