Het is zondag stil in Kloosterburen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het zal stil zijn in Kloosterburen op zondag 20 mei want voor de hoofdmacht van de voetbalvereniging Kloosterburen staat om 14.00 uur in Midwolda het eerste nacompetitieduel op het programma en een groot aantal supporters gaan mee. Twee bussen en een sliert auto, s zal richting Midwolda trekken waar MOVV de eerste tegenstander zal zijn in de strijd om een plaats in de vierde klasse.

1337410823NDSC08421

 Veel publiek in Kloosterburen     foto: Jan Gerdez Zoutkamp

De laatste weken kreeg ik vaak dezelfde vraag te horen en dat was, heeft Kloosterburen wat in de vierde klasse te zoeken. Dat is een vraag waar natuurlijk diverse antwoorden op mogelijk zijn. Kloosterburen draait al jarenlang bovenin de vijfde klasse mee en dat gebeurt niet omdat je er geen pepernoot van kan. Als de Noord Groningers over een fitte selectie beschikken is het een moeilijk te kloppen ploeg voor welke tegenstander ook. Verder is het een team waarin de meeste spelers al een aantal jaren samenspelen wat altijd een voordeel is. Niet onbelangrijk zijn ook trainer Willem Pettinga en elftalleider Hans Bolt die ook in het nieuwe seizoen de begeleiding op zich nemen en geen mannen zijn die zich bij de minste of geringste tegenslag ‘gek’ laten maken. De vraag of Kloosterburen iets in de vierde klasse te zoeken heeft beantwoord ik dan ook graag met een volmondig ja en ook om nog een andere reden.

Ik ken de club vanuit diverse gezichtsvelden omdat ik er naast dat ik er als trainer en speler actief ben geweest, er de laatste jaren regelmatig namens de Ommelander Courant kom. Ik kom er, net als bij alle andere clubs in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant overigens, graag want het groot aantal bekenden dat je bij thuiswedstrijden van Kloosterburen treft is enorm.

Er heerst een echte voetbalsfeer wat ook naar voren komt in het groot aantal bezoekers dat vanuit de omliggende dorpen naar Kloosterburen komt. Voetballiefhebbers die een middagje ‘Kloosterburen” als een uitje zien. Nieuwtjes uitwisselen, wedstrijd kijken en niet te vergeten de derde helft zijn elementen die voor velen een bezoek aan Sportpark Westerklooster tot iets moois maken. Sportpark Westerklooster is eigenlijk een te simpele naam voor het complex van de voetbalvereniging. Want in Kloosterburen spelen ze namelijk op een complex dat minimaal vierde klasse waardig is. Een groot gedeelte van het onderhoud en vernieuwing op het complex gebeurt door een groepje vrijwilligers dat nauw betrokken is bij de club. Verder is het aantal reclameborden niet meer te tellen, en dat in een regio waarvan sommige politici vinden dat er nog meer bezuinigd kan worden. Oud-voorzitter Geert Timmer kan zich er nog kwaad maken over maken als hij hoort dat de heren of dames politici allerlei dingen roepen zonder dat ze ooit een voet op sportpark Westerklooster hebben gezet.

Een prachtig complex waarbij ik aanneem dat het bedrijf wat door de gemeente de Marne is ingehuurd om het gras te maaien beter werk aflevert dan enkele weken geleden toen Kloosterburen tegen Tynaarlo voetbalde. Want dat sloeg helemaal nergens op want dat de bal nog wou rollen was werkelijk verbazingwekkend.

De voetbalvereniging is er verder trots op dat oud-trainers en oud-spelers nog regelmatig te gast zijn bij wedstrijden van de hoofdmacht wat ook in de wedstrijden in Midwolda en thuis tegen Drieborg het geval zal zijn. Reden genoeg dus waarom promotie naar de vierde klasse gerechtvaardigd zou zijn voor Kloosterburen en waarbij we een mooi voorbeeld aan RKC kunnen nemen. Een prima sfeer geeft altijd resultaat en net als in Waalwijk doen ze ook in Kloosterburen geen gekke dingen en gaan ze, met welk resultaat dan ook in de nacompetitie, weer snel over tot de orde van de dag. Dan zal er weer overlegd worden wat er nog verbeterd kan worden op het complex, dan komt de clubdag weer in beeld, worden de eerste voorbereidingen richting de hilarische sportquiz weer getroffen worden en verheugd men zich weer op het nieuwe seizoen. Dat is de voetbalvereniging ten voeten uit, een club die er voor zijn leden is en daar hopelijk dit seizoen iets moois voor terugkrijgt. Een vereniging die een keer die beloning verdiend waar het al jaren naar verlangt en dat is een terugkeer in de vierde klasse.