Donkere wolken boven het zondagvoetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Op www.tweenul.nl las ik het bericht dat DIO Groningen zijn zondagtak opheft. Een bericht waar niemand zich over zal verbazen want we hebben allemaal kunnen horen en lezen waar het fout gegaan is bij de club die dit seizoen in de hoofdklasse uitkwam.

Johan Staal

Een aaneenschakeling van te hoge verwachtingen deed het bestuur besluiten om na een aantal weken de stekker uit het eerste zondagteam te trekken zodat het hoofdklasse verhaal van korte duur was. Sponsoren die niet kwamen, publiek dat wegbleef kortom het schoot niet op bij DIO Groningen. Velen zullen zeggen eigen schuld dikke bult want dat had je van te voren ook kunnen bedenken. Al jarenlang komt er namelijk bijna niemand naar een thuiswedstrijd van DIO Groningen omdat er totaal geen binding met het eerste team bestaat. Een vreemdelingenlegioen daalde er ieder jaar weer neer op het hoofdveld van de Groningers waar nu dus een einde aankomt.

Als de geruchten kloppen dan overweegt ook Oosterparkers om qua prestatievoetbal voor de zaterdag te kiezen en kan het weleens akelig rustig worden op Kardinge. Want GVAV Rapiditas zal dan de enige club zijn die op de zondag van Kardinge gebruikt maakt en dat zal natuurlijk niet helemaal de bedoeling zijn geweest toen het sportcomplex werd aangelegd. Het tekent echter wel het beeld van zondagvoetbal richting de toekomst. Een beeld dat iedere voetballiefhebber somber moet stemmen want het zondagvoetbal gaat een zware tijd tegemoet.

Steeds meer verenigingen die ook over een zaterdagtak beschikken zien dat het op zondag steeds lastiger wordt om op niveau te blijven spelen. Dan moeten er keuzes gemaakt worden en besluiten negen van de tien clubs om voor de zaterdag te kiezen wat het prestatievoetbal betreft.

Ik geef eerlijk toe ik ben een ‘kind’ van het zondagvoetbal want in mijn jeugdjaren was er bijna niets mooier dan zondagsmorgens met je sporttas in je fietstas naar het sportpark te rijden in de hoop dat het 3e of 4e nog spelers tekort kwamen. Want zondag was voetbaldag wat ook goed uitkwam in de periode dat ik bij Sjoerd van der Baan werkte. Dan was het iedere zaterdag werken en had ik er niet aan moeten denken dat ik zondags niet zou kunnen voetballen.

Maar zo verdwijnen er steeds meer clubs met een historie op de zondag naar de zaterdag en dat is aan de ene kant begrijpelijk maar aan de andere kant in en in triest voor de liefhebbers van het amateurvoetbal. Want, en dat duurt geen vijftien jaar meer, er komt een tijd dat het zondagvoetbal bijna niet meer zal bestaan, althans niet meer op prestatieniveau.

Nog vijftien jaar zondagvoetbal op niveau wat zou dat mooi zijn maar soms denk ik weleens, de donkere wolken boven het zondagvoetbal worden wel steeds dikker.