De KNVB gaat weer gruwelijk in de fout

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zaterdag 5 mei stond het teken van de bevrijdingsfeesten en, niet onbelangrijk, het amateurvoetbal op welk niveau dan ook.

Zo was ik rond twaalf uur in Leens waar CVVB4Bier tegen de reserves van FC LEO speelde. Een wedstrijd die in het teken stond van de naderende titel voor CVVB4Bier. De tweede helft, zo had ik Jeroen Mulder beloofd, zou ik als het allemaal lukte naar Leens komen. Op tijd opstaan en niet om treuzelen zorgden ervoor dat mijn zaterdagplanning mij de gelegenheid bood om op tijd naar Leens te vertrekken. Om daar CVVB4Bier in een leuke tweede helft van FC LEO 2 te zien winnen. Leuk om enkele oud- pupillen zoals Appie van der Laan, Jasper Tuma en Wrister Werkman weer eens actief bezig te zien waarbij de rol van Wrister beperkt bleef tot assistent van  de Heintje Davids onder de Noord Groninger scheidrechters, Rinus Verdonk.

Tijdens de wedstrijd was een van de gespreksonderwerpen die de gemoederen bezig hield het feit dat het jeugdvoetbal voor Pinksteren al afgelopen was. Staande in een heerlijk zonnetje sprak iedereen zijn verbazing over uit en was de mening van allen unaniem. De KNVB heeft gewoon lak aan zijn jeugdige leden. Kinderen van rond een jaar of zes worden begin maart het veld opgestuurd bij enkele graden boven nul wat niet bevorderlijk is voor de animo om te gaan voetballen. Dit jaar zijn de zomervakanties laat in het noorden want als ik goed ben ingelicht hoeven onze aankomende toppers begin september weer naar school. Dat betekent dat de jeugdige leden bijna 3 ½ maand niet voetballen waarbij je als bond je de ogen bij uit de kop moet schamen. Jeugdleden die 3 ½ maand stilstaan maar wel voor een jaar contributie moeten betalen waar de bondscontributie een onderdeel van is.

Iemand maakte de opmerking, alles moet bij de bond wijken voor het EK, maar aan de jeugdleden denken is er weer niet bij. Ik ben het volledig met deze opmerking eens want ik vertaal het even naar vandaag, zaterdag 5 mei. Overal in het land werden bevrijdingsfeesten georganiseerd of andere activiteiten die veel bezoekers trokken. Deze week maakte ik een rondje langs de diverse clubsites en ik telde ongeveer 150 wedstrijden die verplaatst waren of moesten worden. Een situatie die de KNVB had kunnen voorkomen door op 5 mei geen programma vast te stellen maar de competitie een week langer te laten duren. Maar de almachtige heeft echter andere belangen want vanaf begin juni moeten we ons focussen op het EK of we willen of niet. Op 4 mei zijn we, en terecht, twee minuten stil voor allen die gesneuveld zijn in welke oorlog dan ook. Een dag later viert Nederland dat het op 5 mei 1945 bevrijdt werd door de geallieerden. Dan is het toch raar dat de KNVB op die dag een programma vaststelt wat uiteindelijk leidt tot het uitstellen van honderden duels. Daarom moet de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond zich diep schamen voor zijn bijna asociaal gedrag. Want het kan toch niet zo zijn dat op de dag dat overal in het land 5 mei vieringen worden georganiseerd er gevoetbald moet worden omdat het amateurvoetbal voor het EK gereed moet zijn. Helaas denkt de bond daar anders over en snap ik sommige antwoorden die er gegeven worden in de rubriek ‘Profiel” van www.tweenul.nl dan ook niet. Een van de vragen in die rubriek is: De KNVB is er voor de clubs, en waar sommige bevestigend op antwoorden. Mijn antwoord zou echter zijn: Nee, de KNVB is er niet voor de clubs, en zeker niet voor zijn jeugdleden, want anders stuur je de jeugd begin maart niet, onder vaak winterse omstandigheden, de wei in en stel je op 5 mei geen programma vast!