Voetbalmakelaars vermenigvuldigen zich sneller dan konijnen op een mooie lentedag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Als trouwe lezer van de Voetbal International lag ik door de 65e verjaardag van Johan Cruijff achter op mijn leesschema. VI pakte namelijk, en terecht, groots uit rond de verjaardag van Cruijff en hoewel veel van het geschrevene al bekend was werd het toch weer gelezen.

Johan Staal

Daardoor kwam ik op zaterdag 28 april bij het verhaal terecht dat mij de weg naar een nieuwe toekomst bood. Want door het lezen van het artikel over de makelaars die in het betaalde voetbal actief zijn zag ik het licht want als je rijk wilt worden moet je voetbalmakelaar door het leven gaan. Want waar iedereen denkt dat alleen voetballers via dikke contracten binnenlopen, moeten we ook de verdiensten van de makelaars niet onderschatten, zo viel er in de VI te lezen. Waar er vaak zeer schimmig over de verdiensten van de makelaars wordt gedaan publiceerde het voetbalweekblad een lijst van de topverdieners onder de makelaars. Bedragen waar je duizelig van wordt en die ervoor zorgen dat de voetbalmakelaars zich sneller vermenigvuldigen in Nederland dan konijnen op een mooie lentedag. In Nederland telt deze ‘Beroepsgroep’ ondertussen 132 personen wat natuurlijk te belachelijk voor woorden is en uiteraard leidt tot ‘oorlog’ in de wereld van de voetbalmakelaars. Jeugdspelers die de pampers nog maar net ontgroeid zijn worden al benaderd met allerlei beloften om ze toch vooral maar in de ‘stal” van de makelaar te krijgen. Helaas blijft het niet bij die 132 geregistreerde makelaars want er loopt ook nog een partij illegale makelaars de velden af te struinen in de hoop dat ze net die voetballer ontdekken die de betaalde clubs nog niet gevonden hebben. Zo krijgen we dat het fenomeen, jeugdspeler met zaakwaarnemer, al geen uitzondering meer is in het betaalde voetbal. Maar met zoveel legale en illegale makelaars in Nederland wordt de spoeling dun en gaan we binnen afzienbare tijd een nieuwe hype in ons kikkerlandje beleven, de amateurvoetballer met zaakwaarnemer. Clubs in de topklasse en ook in de hoofdklasse praten zonder blikken of blozen over spelers aantrekken alsof er bij de plaatselijke bakker een gesneden bruinbrood gekocht wordt. En ik ben er van overtuigd dat zichzelf makelaar noemende figuren daar binnenkort ook een vinger in de pap zullen krijgen. Dat zal Sigi Lens niet zijn die volgens VI één miljoen euro overhield aan de transfer van Mounir El Hamdaoui van AZ naar Ajax maar wel de zogenaamde kruimelaars die met van alles en nog wat lopen te leuren. Een gevaarlijke ontwikkeling want steeds meer gelukszoekers gaan zich opwerpen als makelaar die er alleen maar op uit zijn om zelf zo snel mogelijk rijk te worden. Want al die 132 geregistreerde en talloze niet geregistreerde makelaars houden er namelijk niet allemaal het zelfde principe op na qua begeleiding van spelers. Er wordt na een eventuele overgang weinig tot niet begeleidt als de speler getransfereerd is naar een andere club. Hoeveel Nederlandse voetballers zijn er in de loop der jaren naar het buitenland verkocht en waar we vervolgens nooit meer wat van gehoord hebben.

Over enkele dagen breekt de maand mei weer aan en dat betekent dat de maand van de overschrijvingen in het amateurvoetbal weer is aangebroken. Clubs uit de topklasse gaan aan de slag, of zijn al bezig, om hun selecties te versterken met spelers van clubs uit bijvoorbeeld de hoofdklasse. Makelaars, of figuren die zich zo noemen, worden gebeld met de vraag of ze nog ergens wat leuks in de aanbieding hebben of de verenigingen hebben zelf een scoutingapparaat dat op zoek gaat naar talent dat misschien interessant is voor de club. Maar op steeds jongere leeftijd wordt aan spelers getrokken of regeert de waan van de dag. Een mooi voorbeeld doet zich voor rond Heerenveen-speler Luciano Narsingh die door Ajax en PSV begeerd wordt. Narsingh moet bij PSV de aangever worden van Tim Matavz omdat Driesje Mertens en Wijnaldum buitenspelers zijn die teveel naar binnentrekken. Als ‘slimme’ Marcel(Brands) ieder willekeurige voetbalkenner in Nederland  had  gebeld dan had Brands te horen gekregen dat hij niet Driesje had moeten kopen maar Dusan Tadic die een uitstekend koppel vormde met Matavz bij FC Groningen. Dit soort taferelen gaan we ook krijgen in het amateurvoetbal waar ‘makelaars’ straks talentvolle voetballers uit de lagere regionen  bij grotere clubs onderdak proberen te krijgen. Spelers die soms werkelijk niets bij die club te zoeken hebben maar dat maakt niet uit want het staat natuurlijk stoer als er boven een sportcomplex vijf helikopters te zien zijn waar even later een compleet nieuwe selectie uit komt rollen. Vanmiddag op Corpus den Hoorn sprak ik een oud-trainer uit het amateurvoetbal die zijn verbazing er over uitsprak dat er nog steeds clubs zijn die geen euro aan een jeugdopleiding uitgeven. Een ontwikkeling waar hij niets van begreep en waar hij in mij een medestander in vond. Natuurlijk zullen er altijd uitzonderlijk goede voetballers blijven, maar die worden echt wel door de BVO’s ontdekt. Maar op amateurniveau moet het toch mogelijk zijn dat een club met zelf opgeleide spelers tot een prima eerste selectie komt waar de trouwe supporter een binding mee heeft. Maar door praktijken zoals hierboven ontstaat er binnen het betaalde én amateurvoetbal een ontwikkeling die slecht voor de voetbalsport is. Steeds meer clubs worden afhankelijk van sponsoren die als ze er om wat voor reden mee stoppen negen van de tien keer een puinhoop achterlaten. In de VI stond dat twee Nederlandse grootverdieners in de wereld van de voetbalmakelaars, Mino Raiola en Rodger Linse, vanaf hun apenrots toekijken en zien dat er steeds meer makelaars bijkomen die alleen maar dat ene doel voor ogen hebben, rijk worden over de ruggen van de voetballer hoe jong ze soms ook zijn. Een constatering die helaas werkelijkheid is en waarbij we richting de toekomst het ergste moeten vrezen.