Mijn mening: Wordt geen kolonico maar steun KIKA!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De laatste dagen heb ik met verbazing het nieuws rond Emmen en SC Veendam gevolgd. Twee club uit in het betaalde voetbal die totaal geen bestaansrecht meer hebben.

Johan Staal

Jaren van wanbeleid zorgen ervoor dat de voetballiefhebber uit Oost-groningen en die uit de omgeving van Emmen straks verstoken is van wedstrijden in het betaalde voetbal. Nu waren dat er al niet zoveel meer want de resultaten van beide clubs zijn niet best. SC Veendam op plaats zestien en Emmen op de 18e, daar wordt je niet vrolijk van. Maar de redding is nabij voor de twee clubs en er breken weer mooie tijden aan bij zowel Veendam als Emmen. Bij laatstgenoemde club kan de ‘pretfabriek’ weer open want op www.fcupdate.nl las ik het volgende bericht:  Het gemeentebestuur van Emmen schiet het noodlijdende FC Emmen alsnog te hulp. De bv die het stadion Meerdijk beheert, hoeft de komende tien jaar een lening van vijf miljoen euro die de gemeente eerder beschikbaar stelde, niet af te lossen. Dat maakte de gemeente Emmen vrijdag bekend. Door de constructie kan de huur omlaag die de club op zijn beurt aan het stadionbedrijf moet betalen. FC Emmen verkeert al lange tijd in zwaar weer en het is de vraag of de club volgend jaar nog betaald voetbal kan spelen. Eerder meldde het college van burgemeester en wethouders dat het geen cent meer in de club wilde steken, maar het is daar nu op teruggekomen.

Ik heb bovenstaande drie keer gelezen, een keer van links naar rechts, een keer van rechts naar links en een keer zonder bril. Maar steeds kwam ik tot dezelfde conclusie ik snap er geen ene suikerbiet van. Je wilt niets meer geven maar toch schenk je vijf miljoen. Het is net als met zakgeld, je kind krijgt nu echt niets meer en enkele minuten later krijgt het twintig euro in zijn of haar handen gedrukt.Wat een idioterie om een club die door een zootje managers naar de kloten is geholpen weer enkele miljoenen te verstrekken.

In Veendam doen ze het anders want daar kunnen we allemaal kolonico worden. Dat betekent dat als je minimaal twintig Euro in een bodemloze put gooit je kolonico bent. Als kolonico krijg je verder twee kaarten voor een wedstrijd naar keuze van SC Veendam. Toen ik dat las kreeg ik het opeens warm van binnen want ik mag voor twintig euro naar SC Veendam. Dat wordt dikke pret al moet ik wel even goed nadenken wie ik meeneem. Martine niet want die wil volgend seizoen graag naar FC Groningen-AZ en die neem je dan als voorspel niet mee naar SC Veendam-AGOVV. Dat gaat nog een hele puzzel worden denk ik want iedereen wordt natuurlijk kolonico. Een mooie naam trouwens kolonico, maar ik zal het niet worden. Ik zal ook even uitleggen waarom want gezien alle anonieme reacties op www.tweenul.nl bijvoorbeeld, je kunt maar beter duidelijk zijn! Iedereen roept opeens dat het jammer is dat de kans aanwezig is dat Veendam en Emmen uit het betaalde voetbal verdwijnen. Dat zal allemaal wel maar dat hebben die ‘geweldige’ beleidsbepalers toch gedaan. Dikke centen opstrijken en er een zooitje er van maken is iets wat ook binnen Emmen en SC Veendam gebeurd is. Met vijf euro in je portemonnee uitgebreid gaan winkelen in de PC Hooftstraat gaat ook niet opschieten, of je moet al een creditcard hebben...

Maar de meeste van de beleidsbepalers die actief zijn in het betaalde voetbal hebben een denkbeeldige. Dat is er een van het merk ALS. Want daar bestaat het bij teveel clubs uit ALS dit en ALS dat. Dat is geen visie maar speculeren met geld dat niet van jou is!

Steeds weer roepen ze dat er een spits gekomen is die de club beter kan maken zodat er een stap voorwaarts gemaakt kan worden. Geweldige teksten waar de supporters van Emmen en Veendam al kasten van vol hebben thuis. Opmerkingen van personen die, in sommige gevallen niet eens weten dat een elftal uit elf spelers bestaat gaan een voetbalclub leiden, hoe gek kan de wereld zijn. In Emmen trappen de raadsleden er weer in door vijf miljoen in een bodemloze put te gooien en bij SC Veendam moeten we kolonico worden omdat het water ze niet meer tot de lippen staat maar ze bijna zijn verzopen.

Ik denk er niet aan om kolonico te worden want dan weet ik wel een beter doel. Voor 25 euro9 en kinderen 20 euro) koop je bij de voetbalvereniging VIBOA namelijk een prachtig trainingspak waarmee iedereen KIKA steunt. Wat KIKA betekent hoef ik niemand uit te leggen maar voor alle managers die het druk hadden/hebben, www.kika.nl.

Dat is een doel waar je kolonico van moet worden en waarmee je goed werkt doet en wat duizenden keer beter is dan het in twee bodemloze putten gooien zoals, en helaas is dat jammer, SC Veendam en Emmen nu en ook in de toekomst zullen zijn