KNVB, laat de kantinemedewerker niet langer 'misbruiken"

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het surfen over de diverse clubsites bezorgt mij de laatste weken niet veel plezier, sterker nog: ik erger mij groen en geel.

Johan Staal

Mijn ergernis komt voort uit het feit dat ik bij veel clubs bijna niets anders tegen kom dan dat er een of meerdere duels zijn uitgesteld. Dat vind ik raar en begrijp daar ook helemaal niets van. De oorzaak laat zich raden want als er weer ergens een schoolvakantie is gepland, of zoals dit weekend weer een "bijzonder" weekend op het programma staat, dan breekt de pleuris uit in Nederland en vervagen alle normen en waarden opeens. Een zware opmerking, dan vervagen alle normen en waarden, zal meniging denken. Nou ik vind dat echter wel meevallen want tijdens mijn bezoek aan Hunsingo- Bedum op zondag 1 april raakte ik in gesprek over dit onderwerp met Ragnar Vosjan, de teammanager van Hunsingo. Dit naar aanleiding van een groot verschil in het aantal gespeelde wedstrijden in bijvoorbeeld de vierde klasse C van het zondagvoetbal waar op dat moment Hunsingo 18 duels had gespeeld en Pekelder Boys 14 (!).

Zo kwam in ons gesprek ook de belachelijke regeling ter sprake dat teams in de lagere regionen tegenwoordig bijna zelf mogen bepalen wanneer en hoe laat ze voetballen. De zaterdag als de dag dat er door de jeugdteams gespeeld wordt geldt in (te) veel gevallen bijvoorbeeld niet voor paaszaterdag want dan hebben we andere verplichtingen. Iets dat in mijn beleving niet bestaat want het programma wordt al ruimschoots van te voren bekend gemaakt. Tenminste, zo ging het vroeger wel toen ik  dankzij het bondsblad dat mijn vader als consul van de v.v.Eenrum kreeg het speelschema in elkaar zette. Daardoor wist ik, en mijn teamgenoten uiteraard, exact tegen wie, wanneer en hoe laat we moesten spelen.

Sinds de digitalisering zijn intrede heeft gedaan kan ieder lid van de KNVB zien wanneer hij of zij moet voetballen. Het zet echter geen zoden aan de dijk want in (te) veel gevallen voetballen we als het ons uitkomt. Ik ga niet zeggen, vroeger was alles beter, of meer van dat geneuzel maar ik durf wel te zeggen dat er veel te gemakkelijk wordt afgezegd. Deze week hoorde ik het verhaal dat een trainer zijn afrondende training voor het TC2-diploma niet kon doen omdat 3 van zijn selectiespelers zich op het laatste moment afmeldden. Een dramatische ontwikkeling die, en ik heb het hier al vaker gezegd, bij de ouders begint. Als je veel op de velden komt dan kom je tot de conclusie dat je het bezoek van ouders aan een jeugdwedstrijd kunt vergelijken met een piramide in Egypte. Bij wedstrijden van wedstrijden in de onderbouw sta je in de rust in de rij voor de koffie en bij duels in de categorie bovenbouw hebben de kantinemedewerkers aan een halve pot genoeg.

Het woord is gevallen, kantinemedewerkers, of zoals we ze ook mogen noemen de slachtoffers van het "afzeggedrag". Want er wordt namelijk wel verwacht dat de kantine open is als het uitgestelde duel doordeweeks afgewerkt moet worden en men is soms gepikeerd als er even gewacht moet worden als de kantine nog niet open is. De kantinemedewerker van tegenwoordig is te beklagen want hij of zij kan komen opdraven wanneer een team dat maar wenst. Een voorbeeld daarvan is de voetbalvereniging Ezinge waar op zaterdag 31 maart de wedstrijd Ezinge B- Hunsingo B werd afgelast. Dat zal niet zijn geweest omdat het paardenbloemgehalte te hoog was op het hoofdveld van de voetbalvereniging uit Feerwerd. Dat zal te maken hebben gehad met een tekort aan spelers bij een van de teams. Dat betekent dat er een andere datum geprikt moest worden en dat werd dinsdag 12 april. Prettige bijkomstigheid, dan speelde het eerste elftal tegen Zuidhorn want ook de almachtige ziet niet dat ze de vrijwilligers "misbruiken". Weer een avond erbij voor Dina Werkman die bijna dag en nacht voor Ezinge klaar staat en die daar veel respect en waardering voor verdient. Dina wordt echter ook een jaartje ouder waardoor ik mij heel goed kan voorstellen dat ze niet te pas en te onpas meer in de kantine wil staan. Zo zijn er velen zoals Dina en daar mag wel eens met een beetje meer respect mee omgegaan worden. Richting de vrijwilligers zou ik daarom tegen de almachtige KNVB willen zeggen, wedstrijden moeten op de zaterdag gespeeld worden en kan een team niet spelen dan maar punten in mindering maar sta niet toe dat  de kantinevrijwilligers "misbruikt"  worden omdat velen een weekendjeweg.nl prevaleren boven een voetbalwedstrijd die al maandenlang vast staat.