Met verschillende voetbalkousen win je geen wedstrijd

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vaak gaat het om een beslissing die een profclub ettelijke miljoenen oplevert of juist niet. Een bal 1 centimeter naast het doel kan een ramp betekenen terwijl een onterecht gegeven penalty bestuurders van een club wekenlang in de polonaise doet lopen. Ik ben ook een man van details, maar dan anders. Details die niet iedereen ziet of wil zien. Daarom wil ik zo af en toe een detail uitlichten binnen de voetbalsport die soms grappig, soms ontroerend en soms raar zijn…

 Bron: www.voetbal77.nl

Johan StaalEnkele weken geleden zou de wedstrijd ADO Den Haag- AZ gespeeld worden maar de veldomstandigheden deden Kevin Blom besluiten dat er niet gespeeld zou worden in Den Haag. Een streep door de rekening van alles en iedereen en de spelers van ADO liepen al in hun voetbaltenue. Toen de afgelasting definitief was kwamen de mannen uiteraard even polshoogte nemen. Voetbalkleding+ badslippertjes, hoe stoer kan een voetballer zijn. De cameraman zoemde in op de benen van toenmalig aanvoerder Lex Immers en ik zag het direct. De voetbalsokken van Lex waren ongelijk van kleur! Dat deed mij direct aan vroeger denken toen iedereen zijn eigen tenue nog moest kopen, en niet onbelangrijk, ook moest wassen.

Dat had grote gevolgen want dit betekende dat er meer kleuren rood bestonden dan wij ooit gedacht hadden. Wij voetbalden namelijk bij Eenrum in een rood shirt, zwarte broek en rood/zwart geringde kousen. Daar moest ik aan denken toen ik de twee voetbalkousen van Lex Immers zag. Ik dacht, zou nu niemand het opvallen dat het geen reclame voor de materiaalman of vrouw is want het zag er niet uit. Natuurlijk zal menigeen zeggen, waar maak jij je druk om?

Knokige mannenknieën geven voetbalkarakter. Een modeshow loop je maar elders.”

Natuurlijk maak ik me er druk om, want daar draait het toch allemaal om? Wedstrijdbeleving zie je terug in de details. Zo kan het in mijn beleving ook niet dat een doelman van een amateurclub in zijn wedstrijdtenue een warming up afwerkt. Onmogelijk dat je met een mooi keeperstenue het veld op komt lopen dat stijf van de modder staat. Ik heb dan vaak het idee dat de doelman zich indekt tegen een toekomstige blunder. Dat hij als onzekere doelman aan het publiek wou laten zien dat hij goed met de wedstrijd bezig zou zijn.

Ik had het al even over voetbalkousen die ook wel kniekousen genoemd worden, hetgeen tegenwoordig een betere benaming is. De voetbalkous moet tegenwoordig namelijk ook de knie bedekken. Ik heb het even geprobeerd; sporten met voetbalkousen over mijn knieën. Drie keer niets is het want je blijft trekken om ze op hun plaats te houden. Vieze knieën wil ik zien na een sliding. Knokige mannelijke knieën geeft voetbal karakter. Een modeshow loop je maar elders. Als ik mij niet vergis was Thierry Henry een van de eerste spelers die er mee begon en tegenwoordig zien we bijna niet anders meer. Voetbalkousen onder de knie een detail die het voetballen vroeger mooi maakte net als het voetbalshirt met opgerolde mouwen. Wij hadden ze niet, shirts met korte mouwen maar stroopten de mouwen op. Tegenwoordig voetballen de meeste teams in shirts met korte mouwen wat voor een nieuwe hype heeft gezorgd, het thermoshirt met lange mouwen welteverstaan. De technologie heeft ook in de voetbalwereld zijn intrede gedaan en de shirtjes van toen zijn nu nog alleen in een museum te bewonderen. De moderne shirts zorgen overal voor het goed afvloeien van lichaamsvocht na inspanning. Mooie shirts voorzien van, in de meeste gevallen, de korte mouw. Door de huidige crisis gebeurt het al regelmatig dat de shirts niet meer geruild mogen worden want waar de shirts enkele jaren nog tot in de hemel opgestapeld werden is dat nu verleden tijd.

Shirts met korte mouw en niets meer zorgt ervoor dat we de voetballers en de niet voetballers herkennen. Een thermoshirt met lange mouw onder een shirt met korte mouw maakt je tot een ‘watje’ want dat doe je als voetballer niet. Het is niet de ultieme voetbaloutfit. Het zijn echter wel die details die ‘bepalend’ zijn in een wedstrijd. Het toont hoe je bezig bent met de wedstrijd vind ik. Toen ik Lex Immers namelijk zag staan op zijn badslippertjes, waar hij zomers mee op het strand van Scheveningen loopt, voorspelde ik enkele dagen later een ruime zege voor AZ. Een voetballer met twee verschillende voetbalkousen aan wint namelijk nooit een wedstrijd. Die is namelijk niet perfect voorbereid aan de wedstrijd begonnen.

We weten allemaal, toen de kleding uiteindelijk ook in het amateurvoetbal centraal gewassen werd, was het vechten om een paar voetbalkousen die lekker zaten wilde je een lekkere wedstrijd spelen. Een van de betere spelers van Den Haag met twee verschillende voetbalsokken. De nederlaag van enkele dagen later was mijns inzien verklaart…