Doorgestoken Kaart, voetbal en de georganiseerde misdaad.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De column van deze week gaat over een onderwerp wat mijn speciale aandacht  kreeg door een boek met als titel: Doorgestoken Kaart, voetbal en de georganiseerde misdaad geschreven door onderzoeksjournalist en academicus Denclan Hill.

johanfoto

Een titel die direct vragen bij mij opriep toen ik het boek in 2010 in een boekenwinkel zag liggen. Doorgestoken Kaart, voetbal en de georganiseerde misdaad waren woorden die ervoor zorgden dat ik het kocht.

Het boek ging begin 2011 mee op vakantie naar Gambia en uiteraard begon ik er snel in te lezen. Ik viel van de ene verbazing in de andere want wat ik las was voor een voetballiefhebber niet te bevatten. In het boek stond duidelijk dat er geen letterlijke tekst overgenomen mocht worden wat ik ook niet zal doen. Wat ik las was niets anders dan dat de voetbalwereld tot in de hoogste regionen verrot was. Denclan Hill ging met gevaar voor eigen leven op onderzoek uit en stuitte op zaken die het daglicht niet konden verdragen. ‘Doorgestoken kaart” verdween nooit meer echt uit mijn hoofd en regelmatig las ik bepaalde passage, s nog eens terug.

Enkele weken geleden begonnen twee redacteuren van Voetbal International, Iwan van Duren en Tom Knipping aan een onderzoek naar de rol van de maffia in het internationale voetbal en dat verbaasde mij niet.

Een viertal reportages zijn ondertussen in het voetbalweekblad gepubliceerd die voornamelijk over gokkende voetballers en wedstrijd verkopende personen gingen. Daarbij was vaak de Bundesliga v het ‘strijdtoneel” maar kwamen Iwan en Tom ook in Noordwijk en, bijvoorbeeld, Zwitserland en Turkije terecht. Via de twee redacteuren kregen de lezers van VI een kijkje in een wereld waar ik mij na het lezen van ‘Doorgestoken Kaart” wel iets bij kon voorstellen.

Spelers die nachtenlang gokten tot dat ze bijna omvielen van de slaap en met een lege portefeuille huiswaarts keerden waren zaken die in het voetbalweekblad naar voren kwamen. ‘Gestuurde” wedstrijden, scheidsrechters die corrupter dan corrupt waren, een lijk langs de oever van de Rijn, voetballers die ’s nachts ‘gewekt” werden door mannen die je liever niet in het donker tegenkomt waren  onderwerpen die Declan Hill ook noemde en ook toen deed de FIFA dat wat bij de Wereldvoetbalbond heel normaal is, zijn kop in het zand steken.

Hill ging in Zurich op bezoek en kwam, een uurtje later en een illusie armer, weer naar buiten. Corruptie was iets dat niet paste binnen de FIFA werd er gezegd en men begreep niet waar de Engelsman mee bezig was. Dat lot hangt ook Iwan van Duren en Tom Knipping boven het hoofd want de beide redacteuren moeten nog heel wat onderzoek verrichten om de FIFA en UEFA wakker te schudden cq te overtuigen is mijn verwachting.

Als je als voetballiefhebber je gezond verstand gebruikt dan weet je dat heel veel voetballers, in welke competitie dan ook, chantabel zijn. Dat hoeft niets met het karakter van de speler te maken te hebben maar meer met de tegenwoordige tijd. De spelers in de buitencategorie zoals Robben, Ronaldo, Sneijder, Messi en Van Persie hebben geen krimp en verdienen salarissen waar je duizelig van wordt. Het gaat voornamelijk om voetballers die in het betaalde voetbal tot de categorie behoren die steeds moet inleveren.

We weten allemaal, je leeft naar datgene wat je verdiend. Dat is een gegeven die op iedereen van toepassing is en geldt dus ook voor een betaald voetballer. In de periode dat de beleidsbepalers nog dachten dat een gerichte aankoop de club direct deelname aan de Champions League opleverde werden er salarissen betaald die onverantwoord waren. Want laat een ding duidelijk zijn, ook Nederland worden salarissen betaald van ruim boven de 1 miljoen!

Dat zijn uitzonderingen uiteraard want om even een voorbeeld te nemen, in de Jupiler League lopen spelers rond die ondertussen figuurlijk gezien voor een schijntje lopen te voetballen. Spelers die de laatste jaren niets anders horen dan dat ze weer moeten inleveren. Dat geldt in bijna alle landen want de  'logisch" denkende beleidsbepalers hebben bijna overal een spoor van vernieling achter gelaten..

Je zult 100.000 euro verdienen bij een club en als er over verlenging gesproken wordt krijg je de mededeling dat je 40% naar beneden gaat. Dat is na een simpel rekensommetje, 40.000 euro minder per jaar. Als we het even voor ons zelf uitrekenen, iemand die 2000 euro netto verdient en 40% moet inleveren houdt precies 1200, = over. Dan breekt de pleuris uit kan ik iedereen verzekeren wat ook in de voetbalwereld het geval is want we leven nog steeds naar dat wat we verdienen.

Spelers uit alle windstreken en overal ter wereld voetballend worden daardoor in de armen van de gokmaffia gedreven schreef Denclan Hill, wat door Iwan van Duren en Tom Knipping in Voetbal International bevestigd wordt. Duidelijke taal want onafhankelijk van elkaar kwam het drietal Hill, Van Duren en Knipping tot dezelfde conclusie, over de hele wereld worden er op grote schaal wedstrijden verkocht!

Dan praten we niet over Rottumerplaat 17 tegen Schiervogels 4 maar hebben we het over wedstrijden in de Champions League waar we voor een voorbeeld  alleen maar even aan het duel van Dynamo Zagreb tegen Lyon terug hoeven te denken. Ajax werd ‘bestolen”  en richting een vervolg in de Champions League geëlimineerd door de 1-7 overwinning van Lyon. Ik pakte een dag later ‘Doorgestoken Kaart” uit de kast en mijn beeld werd meer en meer bevestigd, dit was een geregisseerd duel waar enkele ‘grote” jongens uit de georganiseerde voetbalmaffia een aardige slag mee hadden geslagen. De knipoog van de verdediger van Dynamo zag ik vanmorgen nogmaals terug en eerlijk, ik walgde er van. Aan de andere kant, ook die verdediger behoort niet tot de grootverdieners in het betaalde voetbal. Hij zit ook in de hoek waar de klappen vallen en laten we eerlijk zijn, als er een enveloppe met 50.000 euro of meer onder je neus wordt gehouden dan ..

Denclan Hill vertelde in zijn boek tot slot iets opmerkelijks, hij keek nooit meer naar een wedstrijd op een manier als voordat hij met het onderzoek begon. Na het lezen van het boek en de reportages in de VI gebeurde er iets opmerkelijks, de wedstrijden in het betaalde voetbal waar dan ook ter wereld, ik laat ze lekker gaan..