De "Bobo's" hebben weer eens oogkleppen op

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

 Op www.voetbalprimeur.nl las ik zaterdag dat Heerenveen, of welke betaalde club niet zelf een duel niet door kan laten gaan. Daar is alleen de KNVB toe gemachtigd.

johanfoto

Ik heb vrijdagavond via Eredivisie Live het duel in Friesland gezien en vond het nog bewonderenswaardig dat zoveel toeschouwers naar het Abe Lenstra-stadion waren gekomen. Want de omstandigheden waren verre van optimaal op de Nederlandse wegen om over het treinverkeer maar niet te spreken. Code Oranje, Geel, Donkerblauw, alles kwam voorbij maar in Zeist ging de vlag in de top, er kon gevoetbald worden in Heerenveen. Wat een feest was het om als toeschouwer op de tribune te zitten bij temperaturen die onder de -10 lagen. Wat moest de supporter er veel voor over hebben om zijn, of haar team naar een overwinning te schreeuwen. Koud was het toverwoord wat je overal hoorde en de extreem slechte weersomstandigheden kwamen in alle nieuwsbulletins voorbij. Maar de Bobo, s van de KNVB hadden weer eens grote oogkleppen op en hadden schijt aan de toeschouwers op de tribune. Op voetbalprimeur stond het mooi, het was een ieder zijn eigen verantwoordelijkheid om wel of niet naar het stadion te komen. Wat een belachelijke opmerking, en hoe durf je hem te plaatsen. De echte supporters zijn met hart en ziel fan van hun club en als Bobo moet je dan weten dat er voor zo iemand maar een keuze is, hij of zij gaat altijd. Er zijn supporters die heel Europa doorreizen achter hun favorieten aan en die laten zich niet ‘gek” maken door een ‘beetje” sneeuw.

Mijn oud-teamleider in het UMCG, Gerrit Drent, sprak ik nog even vrijdagmorgen en hij overwoog om zondag niet naar de wedstrijd FC Groningen- RKC te gaan. Gerrit is suikerpatiënt en de kou had geen goede invloed op zijn gezondheid. Zou Zeist daar weleens bij stilstaan dat er mensen zijn waarvoor het niet verantwoord is dat ze met het huidige winterweer naar de Stadions gaan. Het is toch te bizar voor woorden dat supporters die al jarenlang hun club in voor en tegenspoed steunen door de weersomstandigheden gedwongen worden om thuis te blijven.

Johan Derksen sloeg echter gisteravond weer eens de spijker op de kop toen hij stelde dat er in Zeist maar een ding belangrijk is en dat is het EK-voetbal. De wedstrijden moeten voor een bepaalde datum gespeeld zijn want anders komt de voorbereiding voor Oranje in gevaar. Johan had helemaal gelijk, zoals hij dat in mijn beleving meestal heeft. Want er moet straks weer zolang mogelijk gefeest worden door de Bobo, s en hun gevolg want als het om dit soort uitstapjes gaat dan mogen ook de verre neven en nichten bijna mee genieten in een of ander duur Resort. Dan past het niet dat ‘WE” al in de voorronde al uitgeschakeld worden want wat is er leuker dan op kosten van de bond vakantie te vieren. Daarom zal er dit weekend ‘gewoon” gevoetbald worden en doen ze in Zeist net alsof het 25 graden is, de wegen soepel begaanbaar zijn, en alle sneeuw in de stadions verwijderd is. Dat is helaas niet zo maar daar hebben de Bobo-meneertjes en mevrouwtjes geen last van hoor, daar hoeven we ons niet ongerust over te maken. Die zitten heerlijk in een verwarmde skybox en komen op een parkeerplaats waar de laatste sneeuwresten bijna met een tandenborstel weggeveegd is. En dan zijn er ook nog personen die in rubrieken als op www.tweenul.nl ons doen laten geloven dat de KNVB het beste met zijn leden voorheeft. Ik zou zeggen, droom lekker verder want als  respect naar de voetballiefhebber hadden ze in Zeist het advies van Ronald Koeman opmoeten volgen en moeten besluiten om tot een algehele afgelasting over te gaan zodat de supporters straks onder normale omstandigheden hun favorieten kunnen aanmoedigen.