Voetballen in het Carnavalsweekend is niet handig

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het voetbalprogramma voor het komend weekend dat inmiddels is afgelast, wordt nu ingepland op 18 en 19 februari. In sommige delen van ons land wordt dan carnaval gevierd.

johanfoto

Het voetbalprogramma voor het komend weekend dat inmiddels is afgelast, wordt nu ingepland op 18 en 19 februari. In sommige delen van ons land wordt dan carnaval gevierd.

Dit berichtje las ik op www.tweenul.nl en moest daar wel om lachen. Vooral de zin “in sommige delen van Nederland” vond ik wel van enige humor getuigen. In sommige delen van Nederland kan gerust anders uitgelegd worden want beneden de grote rivieren zijn de meeste dorpen en steden bijna een week in de war. Maar ook in het Noorden zal in ieder geval een wedstrijd niet doorgaan want in Kloosterburen wordt Kloosterburen- SVZ op zondag 19 februari niet gespeeld. Dat weekend is Kloosterburen omgetoverd in Krönkeldorp en liggen de prioriteiten niet op het voetbalveld. Maar de tekst in sommige delen van Nederland wordt dan carnaval gevierd zegt ook veel over de beslissing van de bond. Als je weet dat half Nederland dan in de ban is van polonaises, bier, optochten en elkaar erg leuk vinden moet je geen inhaalprogramma in die soort weekenden plannen. Daar komt nog eens bij dat een beetje deskundige begrijpt dat er met een vorstperiode die zeker nog tot volgende week voortduurt een week later de vorst nog in de grond zit en er niet gevoetbald zal worden in het ‘Carnavalsweekend”.

Maar als we een beetje logisch nadenken, en dat kunnen we, snappen we het probleem wel want het EK wat Polen en Oekraïne mogen organiseren komt eraan. Paniek alom binnen de grootste bond van Nederland want winterweer past niet in het speelschema van de KNVB. Mijn opa leerde mij vroeger al dat de natuur zich door niets en niemand liet sturen en zeker niet door het voetballen. Enkele kenners hebben dan ook al voorspeld dat er in februari erg weinig gevoetbald zal worden en ik moet zeggen dat ik dat ook verwacht. Misschien zal er ergens op het kunstgras gevoetbald worden maar dat zal mondjesmaat zijn en vanuit de plaatsen waar het Carnaval een zware wissel op de conditie en portemonnee van de hoofdrolspelers trekt zal er redelijk wat mailverkeer richting de bond gaan met het verzoek tot uitstel van de wedstrijden die in dat weekend gepland staan voor de clubs in kwestie.

Daarom had ik de KNVB wat slimmer verwacht door het weekend van 18 en 19 februari vrij te laten. Maar helaas wordt het vaker gezegd, soms denken ze bij de bond niet mee en volgen ze hun eigen koers. Jammer want hierdoor komt er straks weer een stukje competitievervalsing om de hoek kijken wat niet nodig was geweest. Wedstrijden moeten weer op onmogelijke dagen ingehaald worden want voor de ‘Heilige Koe’, het Europees Kampioenschap Voetbal, moet alles wijken helaas.