Roelof Luinge zegt (bijna) nooit geen nee.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Iedere keer verheug ik mij weer op een nieuwe aflevering van Hard Gras. Prachtig geschreven verhalen van diverse auteurs maken de dag dat de nieuwe Hard Gras wordt bezorgd steeds weer tot een feest.

johanfoto

Iedere keer verheug ik mij weer op een nieuwe aflevering van Hard Gras. Prachtig geschreven verhalen van diverse auteurs maken de dag dat de nieuwe Hard Gras wordt bezorgd steeds weer tot een feest.

 

 Door het lezen van Hard Gras kom je dingen te weten die anders verborgen zouden blijven op een van de vele voetbalvelden die Nederland rijk is. In Hard Gras nummer 75, getiteld 'Gouden Pik" die in december 2010 uitkwam las ik een mooi artikel van Frans Heinen, die enkele jaren eerder op een voetbaltoernooi, dat hij samen met zijn teamgenoten van BFC had gespeeld, zijn ultieme geluksmoment had beleefd. Veel prominenten waren aanwezig op het toernooi van BFC, zoals de toen nog jonge Ryan Babel, Urby Emanuelson en Kenneth Vermeer namens de jeugd van Ajax, Natasja Froger, die tot de organisatie van het toernooi behoorde en voetballiefhebber Ronald Koeman. De, one and only”, Roelof Luinge, was er ook want wat is een prestigieus toernooi zonder deskundige arbitrale leiding. Een echte liefhebber mag Roelof gerust genoemd worden, want na een fantastische carrière als scheidsrechter in het betaalde voetbal bleef Luinge actief op amateurniveau.

Wedstrijden in de topklasse werden hem toebedeeld en de routinier leidde ook deze duels op een manier wat in het betaalde voetbal zijn handelsmerk ook was. Helder en duidelijk voor iedereen en, ook niet onbelangrijk, met gevoel voor een beetje show. Want ook dat past wel een beetje bij Roelof Luinge die in de ‘spotlights” staan niet vervelend vindt, en daar ook nooit een geheim van heeft gemaakt. Een graag geziene gast ook op een van de beroemdste jeugdtoernooien die ons land kent, het Eurovoetbaltoernooi, dat tijdens de Pinksterdagen op de Esserberg in Groningen wordt afgewerkt.

Beroemd is zijn versie van de tophit van André Hazes, de Vlieger, waar Sierd de Vos op de.day after” wel even aan refereerde. Ook bij duels voor het goede doel doet is de arbiter vaak van de partij, wat hem als persoon siert. Kortom Roelof Luinge zegt bijna nooit nee, maar een keer deed hij dat wel en dat vond ik jammer.

Ik kreeg, bijna een jaar geleden, via de secretaris van de COVS Groningen en Omstreken, Marcel Bellinga, het mailadres van Roelof Luinge en ik vroeg de in Eelde geboren arbiter of hij mee wilde werken aan de rubriek, Scheidsrechtersbal opgegooid” van Puurvoetbalonline. Er kwam een kort en zakelijk antwoord terug: ‘ Ik heb geen interesse.” Dat was in ieder geval een duidelijk antwoord van Roelof waar ik aan moest denken toen ik het artikel van Frans Heinen las.

Misschien had ik het wel anders moeten doen en mijn ‘rots', Martine dus, de mail laten sturen want ik kan mij niet voorstellen dat Roelof Luinge door de partner van Natasja Froger, zanger Rene Froger, gevraagd is om op het toernooi van BFC te komen fluiten….