Mauro

op . Geplaatst in Columns

Op een herfstachtige zaterdagochtend wordt in de buurt van Eindhoven een jeugdwedstrijd gespeeld tussen de A-junioren van Nieuw Woensel en SV Rood-Wit uit Veldhoven. Beide ploegen zijn wisselvallig gestart deze competitie en staan respectievelijke 6e en 7e. Onder leiding van Gert Jan Leers uit Valkenswaard begint de wedstrijd om 10.30 uur. Direct vanaf de aftrap blijkt duidelijk, dat SV Rood-Wit gekomen is voor een punt. Aanvallend doet men niets en achterin zijn de verdedigers meedogenloos. Vooral de donkerkleurige aanvaller van Nieuw Woensel, spelend met nummer 11, moet het regelmatig ontgelden. Helaas wordt het aanvalsspel van de ploeg uit Eindhoven niet beloond en gaat men met 0-0 de rust in. Verdediger Jan Koppe van Rood-Wit heeft een gele kaart gekregen voor het neerleggen van eerdergenoemde vleugelaanvaller.

De 2e helft begint spectaculair. Eerst mist Rood-Wit een dubieus gegeven strafschop en niet veel later schiet Maxime van Hanegem (Nieuw Woensel) op de kruising. Ook de onderlinge verhoudingen in het veld worden er niet beter op. Kees Jan Jager en Hansie Hillenga (beide Rood-Wit) hebben ondertussen allebei geel ontvangen voor 2 grove charges.

Ook buiten de omheining raken de gemoederen behoorlijk verhit. Sussende woorden van omroeper c.q. voorzitter c.q. PSV-bestuurslid Hindrik Bleeksel, alias Bleke Henkie, bieden geen soelaas en een grote vechtende meute is het gevolg. Alleen de aangesnelde Stadswachten kunnen een schandaal in de kiem smoren en uiteindelijk verplaatst de aandacht zich weer naar het speelveld. Daar zijn we inmiddels in de 85e minuut aanbeland en lijkt niets een mooie brilscore in de weg te staan.

Plotseling breekt de exotische aanvaller met nr. 11 door en gaat alleen op de keeper af. Met de bal aan de voet en nog 30 meter naar het doel lijkt niemand de aanvaller nog te kunnen achterhalen. Pijlsnel en rechtstreeks gaat die richting de keeper van Rood-Wit. Nog 20 meter te gaan. Wat zal die gaan doen? Schieten? Of de keeper omspelen? Nog 10 meter en dan slaat het noodlot toe……..de bal raakt een polletje en krijgt daardoor extra vaart. Inmiddels is de keeper van Rood-Wit uit zijn doel gerend en ook hij ziet de bal een rare beweging maken. Die is voor mij, denkt de keeper. Daar kan ik nog bij, denkt de aanvaller. En beiden doen een ultieme poging de bal te pakken. De keeper lijkt het eerst te zijn en pakt de bal, terwijl de aanvaller half struikelend over de bal-handen-keeper valt. Een zucht van opluchting gaat over het veld. Geen goal, geen gewonden!

Maar de rook is amper opgetrokken, of scheidsrechter Leers komt op beide acteurs af gerend. Hij blijkt gefloten te hebben en zit al rennend aan zijn kontzak te frunniken. Wat gaat hij doen? Het zal toch niet dat………? En dan plots wappert een rode kaart voor de neus van de donkere aanvaller van Nieuw Woensel. “Extreem gevaarlijk spel”; betitelt de scheids deze actie. Alles wat Nieuw Woensel is stormt op scheidsrechter Leers af. Zelfs de supporters komen binnen de omheining en voorzitter Bleeksel moet alle zeilen bijzetten om verdere escalaties te voorkomen. De nr. 11 van Nieuw Woensel ziet alles van een afstandje aan en besluit de verstandigste weg te kiezen en loopt richting de kleedkamers. Ondertussen zijn ook de spelers van Rood-Wit zich gaan melden bij de scheidsrechter. Met de aanstaande 0-0 stand in de broekzak, geven de Veldhovenaars blijk van sportiviteit en zeggen zij bij monde van aanvoerder Geert de Wilde: “Laat hem toch blijven, scheids”. “Zo erg was het toch niet?!” Ook voorzitter Bleeksel heeft inmiddels de scheidsrechter bereikt en vecht verbaal de rode kaart aan. Maar scheidsrechter Leers is onverbiddelijk. Ook een stiekem door Bleeksel toegestopte Euro League ticket wordt kordaat afgewimpeld. In gezwinde pas rent scheidsrechter Leers achter de teleurgestelde en emotionele aanvaller. Hij pakt zijn notitieboekje en klopt de aanvaller op zijn schouder. “Mag ik je naam hebben”; vraagt de weinig sympathieke referee. De jonge aanvaller draait zich om en met betraand gezicht zegt die: “Ik heet Mauro”!!