Ik spreek uit eigen ervaring!

op . Geplaatst in Columns

Volgens mij heeft nog niet iedereen de reclamespot gezien, waarin ouders worden opgeroepen om hun frustraties van de (werk)week niet tijdens sportwedstrijden te uiten.

Volgens mij heeft nog niet iedereen de reclamespot gezien, waarin ouders worden opgeroepen om hun frustraties van de (werk)week niet tijdens sportwedstrijden te uiten.

 door: Ard Torrenga.

Ongelooflijk hoe sommige “opvoeders” zich gedragen tijdens de wedstrijd van hun zoon of dochter. Asociaal gedrag ten opzichte van de leiding, maar ook tegen de tegenstander en…eigen spelertjes, niet te filmen. ‘Hé blinde, homo en klootzak zijn veel voorkomende woorden die de scheidsrechter krijgt te verduren tijdens het fluiten van een wedstrijd.

En daarnaast wordt het zeuren om kaarten voor de tegenstander ook steeds meer een ‘modetrend” Maar om eigen spelertjes verrot te schelden, omdat ze iets fout doen slaat echt alles. Na een (verloren) wedstrijd deze kinderen nogmaals afkraken als ze net onder de douche vandaan komen, gaat echt te ver.

Maar ik ben ook al mensen tegengekomen die als coach/begeleider betrokken zijn bij een vereniging, die er wat van kunnen. Ik heb als coach vorig seizoen de trainer van de tegenstander bij de strot gepakt, omdat hij een speler helemaal verrot schold. Die jongen was uitgegleden, waardoor wij 1-0 maakten en de wedstrijd wonnen. Hij had, volgens zijn coach, zijn schoeisel moeten aanpassen. Dit begon al tijdens de wedstrijd en vanaf het veld naar de kleedkamer werd dit herhaald en toen de jongen naar binnen wilde werd hij door de trainer nogmaals tegengehouden en moest hij het ongenoegen van de trainer voor de derde keer aanhoren. Toen sloegen de stoppen bij mij door want ik had al tot tien geteld. Twee keer zelfs!!

Deze trainer dacht alles te kunnen zeggen. Dat dacht ik toen ook en heb dat ook gedaan. Een schaamachtige vertoning (waar ik absoluut niet trots op ben) voor de kleedkamer natuurlijk, maar ik kreeg bijval van de ouders (thuis- en uitpubliek), het bestuur en …van de spelers van de tegenpartij, omdat ik het opnam voor hun teamgenoot. Toen ik hem losliet, verliet hij als een speer het sportpark. De zeer sympathieke begeleider bood zijn excuses aan voor het gedrag van de trainer. Ik heb dat natuurlijk geaccepteerd, maar was eigenlijk meer benieuwd of het bestuur van de vereniging hier iets van heeft meegekregen? En of ze er dan ook wat mee hebben gedaan!! Dit kan en mag niet gebeuren en er moet hard tegen worden opgetreden.

Tip aan alle coaches: wanneer een ouder/opvoeder zich asociaal gedraagt, haal dan zijn zoon/dochter eruit. En leg ouder/opvoeder uit waarom je dat hebt gedaan en hij/zij zal de volgende keer zeker rustiger zijn. Ik spreek uit ervaring !!!