Broodje paling zorgt voor schaamte

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Yesterday we played our first match and we won two goals to nil, and now in our pool we top the group with three points the other two teams we are in the same group played today and thew drew nil ,nil.We will play four matches the first round its a league and if we go through we will play in the knock out stage then to the quarter finals to semis finals and to final our dream is to play in the finals as i can see the knowledge in the boys they learn well and they are doing very great i am so proud of them and every one appreciate the skills and talents this young boys have.They are very motivated by the news about you when i told them about your plans and intentions of helping them its boost their morals a lot. Also our next game is the Friday coming i will take photos of the boys in action and scan it to you so you can see them.Please extend this good news to Martine and we are looking forward of seeing you soon.

Thank you very much and God bless you, Pa

Yesterday we played our first match and we won two goals to nil, and now in our pool we top the group with three points the other two teams we are in the same group played today and thew drew nil ,nil.
We will play four matches the first round its a league and if we go through we will play in the knock out stage then to the quarter finals to semis finals and to final our dream is to play in the finals as i can see the knowledge in the boys they learn well and they are doing very great i am so proud of them and every one appreciate the skills and talents this young boys have.
They are very motivated by the news about you when i told them about your plans and intentions of helping them its boost their morals a lot. Also our next game is the Friday coming i will take photos of the boys in action and scan it to you so you can see them.
Please extend this good news to Martine and we are looking forward of seeing you soon.

Thank you very much and God bless you, Pa

Bovenstaande mail las ik gisteravond (vrijdag 16 september) toen ik terugkwam van het interview dat ik had met een sportster uit Bedum wat door allerlei onverwachtse gebeurtenissen een prachtig verhaal gaat worden. Een berichtje van Big Habbib (PA) die mij op de hoogte houdt van de prestaties van de boys van de voetbalacademie in Gambia waar ik, samen met Martine, een bezoek aan zal brengen in januari 2012. Dat klinkt nog heel ver weg, maar in de praktijk valt dat erg mee. Een week is namelijk voor mij bijna een dag, want voordat ik het weet sta ik weer op een van de Noord Groningervoetbalvelden waar het iedere zaterdag en zondag weer een genot is om aanwezig te zijn. Maar Gambia lonkt al heel voorzichtig aan de horizon voor ons en ik moet zeggen dat voelt niet verkeerd. In een land waar in figuurlijke zin de ene depressie de ander in en razende vaart verdringt en we steeds meer moeten betalen met, in verhouding minder salaris, verlang je weleens naar het land dat voor altijd een plaats in ons hart heeft gekregen. Niet dat in Gambia alles top geregeld is voor de bevolking, in tegendeel zelfs, maar het is anders. Daar kwamen we achter, na ons eerste bezoek aan Gambia, dat de Gambiaan trots op zijn land is en, ook niet onbelangrijk, tevreden is met wat hij of zij heeft. Dat zag ik ook terug in de mail van PA, de stichter van de voetbalacademie in Gambia. Trots op zijn jongens die hij met beperkte middelen richting een betere toekomst hoopt te kunnen sturen. Voor sommige voetballertjes zal die mogelijkheid zich misschien voordoen, maar voor de meeste niet. Dat is hier in Nederland niet anders natuurlijk, want ook hier wordt niet iedere week een nieuwe Clarence Seedorf, Dennis Bergkamp of Arjen Robben geboren. Maar PA doet fantastisch werk in Gambia en ik verheug mij erop om hem en de boys van de voetbalacademie te ontmoeten om samen te gaan trainen.


Wat is er mooier dan kinderen blij te maken die een onzekere toekomst tegemoet gaan, maar die via een prachtige wreeftrap of een wervelende passeeractie misschien wel één van de betere voetballers op het Afrikaanse continent kan worden. Daar dacht ik aan toen ik de mail las van Big Habbib die oprecht trots was op de prestaties van zijn jongens en waar ik ook deze keer weer door geraakt wordt. Niet één keer in alle mails die hij stuurde klonk er ook maar iets door van de belangrijke rol die hij in Gambia op zijn voetbalacademie speelt. Een rol waarin hij het moet doen met beperkte middelen, omdat geld iets is wat hij niet bezit. Toen ik de mail las moest ik opeens denken aan het tafereel wat zich 's middags op het UMCG afspeelde. Er kwam, en terecht, hoog bezoek in de persoon van Prinses Margriet om de nieuwe Oncologie Poli te openen en alle registers werden logischerwijs opengetrokken om het bezoek van Prinses Margriet tot een succes te maken. Een groot symposium werd er rond het bezoek georganiseerd en  karrenvrachten met heerlijke broodjes gingen richting de fonteinpatio voor de bezoekers aan het symposium. In de loop van de middag kwamen de karren echter weer terug en bleek er weinig tot niets genuttigd te zijn.
De broodjes gingen voor het grootste gedeelte de afvalcontainers in en toen ik de mail van Big Habbib las had ik het even moeilijk. Ik bedacht mij dat met het geld dat van al die broodjes, die gewoon weggepleurd werden, PA zijn team in Gambia in prachtige tenues had kunnen steken, hij had zijn boys allemaal twee voetbalschoenen kunnen geven in plaats van ieder één, de boys hadden met echte ballen kunnen trainen, de takjes en kapotte pionnetjes hadden vervangen kunnen worden door nieuwe, de doelman hoefde de ballen niet met zijn blote handen te stoppen maar had echte keeperhandschoenen kunnen krijgen en PA had trainingsmateriaal kunnen bestellen om nog meer jonge Gambianen op te leiden tot trainer. Dat schoot door mijn hoofd toen ik aan de dure broodjes paling dacht die 'gewoon" en sorry voor mijn woordkeuze, weggeflikkerd werden!!


Beste voetbalclubs daarom de vraag mochten jullie shirts, broeken of ander materiaal hebben waarvan je denkt dat kan wel weg, doe dat niet. Ik weet er een veel betere bestemming voor want in Gambia laat ik liever een traan van trots omdat de clubs en bezoekers van www.puurvoetbalonline.nl het gelukkig wel begrijpen en je niet iets zomaar weg moet gooien. Een trots die ik gisteravond niet voelde toen ik de mail las en mij bijna schaamde toen ik aan Big Habbib, de boys in het verre Gambia  en aan de weggegooide broodjes paling dacht.