31 augustus: De waan van de dag regeert !

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Als volger van het voetbalnieuws kon je woensdag 31 augustus maar beter vrij nemen want via de diverse sites werd je bijna van minuut tot minuut op de hoogte gehouden van de transfers die er op de laatste dag van de transferperiode plaatsvonden.

Als volger van het voetbalnieuws kon je woensdag 31 augustus maar beter vrij nemen want via de diverse sites werd je bijna van minuut tot minuut op de hoogte gehouden van de transfers die er op de laatste dag van de transferperiode plaatsvonden.

Het werd een geweldige dag want op www.voetbalprimeur.nl veranderde het nieuws bijna per minuut. Waar het er s’morgens naar uitzag dat Leroy Fer bij Feyenoord zou blijven was de transfer s’middags opeens rond. De deadline die FC Groningen had bepaald in de Matavz-transfer was al gepasseerd toen het toch rond kwam en Groningen David Texiera presenteerde als de nieuwe spits die uit hetzelfde land komt als Luis Suarez, Uruguay. Royston Drenthe kon naar Galatasaray maar zag zich opeens terug in een vliegtuig richting Liverpool waar Everton belangstelling had.

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van transfers die er op de laatste dag zijn afgesloten. De seizoengids van Voetbal International kan weer bij het stapeltje oud papier waar de verenigingen of de basisschool in Ezinge blij mee zullen zijn. Want de selecties worden goed door elkaar gegooid kan ik iedereen verzekeren. Het geld is aan alle kanten voorradig en als je, zoals op 31 augustus, alles een beetje volgt dan weet je dat de waan van de dag weer heeft toegeslagen in het betaalde voetbal. Er komen honderden spelers uit alle windstreken Nederland binnen vliegen en ook binnen Nederland is het een gaan en komen van spelers die opeens in een andere stad voetballen dan een dag eerder. Een groot aantal spelers zal echter ook weer geruisloos verdwijnen omdat de DVD met beelden wel heel erg slecht van kwaliteit waren en het niet om de speler ging die enkele maanden eerder met veel klaroengeschal is binnen gehaald. Maar onder het motto, als je er veel koopt zit er misschien wel een goede speler tussen” werden er werkelijk honderden spelers aan een contract geholpen die achteraf minder kwaliteiten bleken te bezitten dan de gemiddelde jeugdspeler van een BVO.

Geduld hebben met de jeugd is bij veel clubs echter iets wat niet voorkomt in het woordenboek. De kans dat er een eigen speler doorbreekt wordt steeds kleiner omdat er geen tijd meer is om een speler te brengen. Jan van Dijk presteerde het ooit om de toen 16 jarige Arjen Robben op te stellen tegen Feyenoord. Een actie die je tegenwoordig bijna niet meer zit want er wordt liever voor een ervaren voetballer uit een onduidelijke competitie gekozen. Er wordt teveel gegokt in het betaalde heb ik soms het idee en als trouw lezer van de VI zie ik dat beeld inderdaad terug. Spelers die voor miljoenen gehaald zijn werden zonder pardon op de bank gezet wat bijvoorbeeld Bas Dost overkwam bij Heerenveen overkwam maar waar nog veel meer voorbeelden van zijn. Enkele maanden eerder nog als een vedette binnengehaald mogen ze soms in de winterstop alweer uitkijken naar een nieuwe club. Weg transfergeld want vaak wordt de speler in kwestie voor minder verkocht dan hij gekost heeft. Ook dit seizoen gaan we het weer meemaken dat clubs bij de Gemeente aankloppen in de hoop dat het wanbeleid dat ze gevoerd hebben weer door de raad opgelost gaat worden. MVV en AZ zijn op dit moment clubs die steeds gezonder worden als we de media mogen geloven en geldt dat bij AZ ook nog eens voor de fitheid van de spelers.

Daar las ik nog een mooi verhaal over waarbij de rol van Gertjan Verbeek duidelijk in beeld kwam. De trainer van AZ heeft zich verdiept in krachttrainingsprogramma, s voor voetballers en Peter Bosz, de opvolger van Verbeek bij Heracles, maakt er dankbaar gebruik van. Ik zag nog even een stuk van Groningen-AZ en de ploeg van Verbeek maakte weer een fitte indruk in de slotfase wat ieder duel het geval is. Verder heeft AZ te maken met weinig blessures en dat is ook geen toeval. Daarnaast is Toon Gerbrands, samen met Earnest Steward en Gertjan Verbeek, er in geslaagd om de duurdere spelers te lozen en talentvolle aan te trekken.

Dat is ook het beleid dat FC Groningen voert en waarom de Matavz-transfer wel door moest gaan. Een hoop geld verdienen en een goedkopere speler binnenhalen is Hans Nijland en Henk Veldmate wel toevertrouwt zodat het duo ook deze transferperiode weer als zeer succesvol zal afsluiten. Een voetballer komt en gaat zoals het hoort en zien we nieuwe sterren aan het firmament verschijnen. Maar we zullen ze ook zien, de spelers die geen ster zullen worden maar door René van der Gijp tot op het bod gefileerd zullen worden als een voetballer die er geen hout van kan.

Dat zal nog niet snel veranderen want in januari gaan we het circus weer beleven en zal het weer het zelfde liedje zijn. De ‘wereldvoetballers” worden weer bij bosjes aangeboden en staat de jeugdige voetballer, die na een weergaloze eerste helft van het seizoen in de beloften te hebben gespeeld, weer buitenspel hoewel hem een plaats in de eerste selectie was beloofd. Het risico was toch te groot vonden de bestuurders en er werd ingezet op een speler die tien keer het salaris van de jeugdige prof verdient. Daar moest ik aan denken 31 augustus toen de waan van de dag door het betaalde voetbal heen raasde in een tempo waarbij vergeleken een orkaan in Amerika maar een zacht briesje op een zwoele zomeravond is..