We slaan weer lekker door!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Een berichtje op Twee Nul deed mij eens te meer beseffen dat men in de top van het amateurvoetbal aardig bijster is.

Een berichtje op Twee Nul deed mij eens te meer beseffen dat men in de top van het amateurvoetbal het spoor aardig bijster is.

Ik las namelijk dat Achilles 1894 uit Assen een heuse Open Dag organiseerde voor haar supporters. Zondag 28 augustus zal de Open Dag en de politie is al in opperste staat van paraatheid gebracht om het verkeer in goede banen te leiden. Een Open Dag, het moet niet gekker worden in het amateurvoetbal. Waar zijn de tijden gebleven dat je als jeugdspeler de namen wist van spelers die in het eerste elftal speelden van je ‘cluppie”. Als je voor je moeder een boodschap deed en je kwam een eerste elftalspeler tegen die je groette kon je dag niet meer stuk. Op de fiets naar uitwedstrijden in de buurt was een normale gang van zaken. Een thuiswedstrijd overslaan was iets wat onmogelijk was want je reed wel vijf keer naar het kastje bij café Bulthuis, waar de opstellingen in gehangen werden, om te kijken of de wedstrijd van het eerste elftal wel doorging. Wij hoefden geen open dagen om de spelers te kennen die in het eerste elftal speelden want dat waren onze helden die met een zwaar bevochten overwinning op bijvoorbeeld Hunsingo huiswaarts keerden. Daar werd over gesproken in het dorp en de spelers waren trots op de door hun geleverde prestatie. Een Open Dag in het amateurvoetbal, hoe kan je het bedenken bedacht ik mij want de spelers zijn toch bekend op de club. Dat laatste is echter een complete misvatting want in de top van het amateurvoetbal is dat helaas niet meer zo. Bij veel clubs komen ze tegenwoordig bijna in zeecontainers aan, de spelers die van club naar club hoppen.

Dat type speler heeft ook niets met de club waar hij voetbalt maar komt in veel gevallen voor de centen. Maar de spelers van Achilles 1894 gaan het 28 augustus allemaal beleven als ze een voor een gepresenteerd worden aan een waarschijnlijk duizend koppig publiek. Spelers die al hun hele leven bij Achilles 1894 spelen worden ‘mister Achilles” genoemd en de nieuwelingen zijn stuk voor stuk spelers die het niveau opkrikken. De trainer, Jan-Piet Bosma, is er mooi klaar mee want een goedkopere uitgave van Wilfred Genee zal ongetwijfeld door zijn microfoontje blèren dat Achilles 1894 een geweldige selectie heeft en dat de club dan ook op alle steun van zijn supporters rekent. De supporters roepen allemaal dat het helemaal goed komt met hun toejuichingen en beginnen in koor te roepen dat Achilles kampioen wordt in de eerste klasse.

Mooie dingen een Open Dag waar natuurlijk allerlei activiteiten voor een verhoging van de feestvreugde moet zorgen. Na afloop is er ook nog livemuziek waardoor Assen massaal richting Stadion Stadspark trekt om dit feest mee te maken. Ik neem de Open Dag van Achilles 1894 echter niet serieus want niemand maar dan ook niemand maakt mij wijs dat de spelers hier zin in hebben. Een presentatie voor je supporters, ik zie de spelers al denken, laat die supporters lekker naar een wedstrijd komen kijken. Maar het is hun opgedragen want zo gaat dat tegenwoordig je moet als amateurvoetballer ook voor promotionele activiteiten beschikbaar zijn. Zover zijn we al doorgeslagen en het gaat steeds verder want ook het amateurvoetbal wil niets leren van het wanbeleid dat er binnen het betaalde voetbal bij veel clubs heerst. Kijk naar het ‘circus” rond Tim Matavz waar PSV zeer geïnteresseerd in is. Bod te laag, beetje erbij, Groningen beetje water bij de wijn en hoppa Fredje is weer blij.

Zo gaat dat dus bij een club die een paar maanden geleden op sterven na dood was en nu miljoenen uitgeeft als zijn het munten voor de attracties op de Eenrumer Kermis. Dat voorbeeld wordt echter in het amateurvoetbal door veel clubs overgenomen waarvan vorig seizoen al enkele amateurclubs de prullenbak mee in zijn gegaan. Vele, als we niet uitkijken tenminste, clubs zullen ook dit seizoen richting de afgrond glijden want mocht de plaatselijke suikeroom vertrekken dan breekt de pleuris uit kan ik iedereen verzekeren. Maar Open Dagen? Die worden door scholen georganiseerd om nieuwe leerlingen te werven waar ze ook voor zijn bedoeld. Ze zijn echter niet bedoeld om spelers en supporters aan elkaar voor te stellen die bij elkaar in een straat wonen.