De regelgeving in en om de velden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Als geregelde bezoeker van amateurwedstrijden in de provincie verbaast het je steeds meer wat voor prachtige regels er in de Zeister bossen door de daar gehuisveste voetbalbestuurders bedacht worden.  Want op het hoofdkwartier van onze Opperbobo Henk Kesler weten ze er wel raad mee wat de amateurclubs aangaat

Als geregelde bezoeker van amateurwedstrijden in de provincie verbaast het je steeds meer wat voor prachtige regels er in de Zeister bossen door de daar gehuisveste voetbalbestuurders bedacht worden. Want op het hoofdkwartier van onze Opperbobo Henk Kesler weten ze er wel raad mee wat de amateurclubs aangaat

Enkele weken geleden was er een voorval waar ik, en met mij enkele andere aanwezige voetballiefhebbers, vreselijk om moesten lachen.

We zagen een verzorger met een aantal hesjes lopen en was de eerste gedachte die bij ons opkwam was dat de reserve shirts door de uitspelende vereniging waren vergeten. Dit is namelijk ook een regel sinds een aantal jaren in het amateurvoetbal de uitspelende club speelt in zijn reserve tenue. Maar de gedachte die wij bij de hesjes hadden was totaal fout.

Dit was op last van de scheidsrechter die dat als order uit het verre Zeist had meegekregen. Van de wissels werd namelijk verwacht dat ze de hesjes aantrokken tijdens het warmlopen zodat de scheidsrechter niet in verwarring zou komen over het feit wie nu van de spelers in of buiten het veld liep! De aanwezigen waren met stomheid geslagen want ze zagen de hoofdpersonen in kwestie, de wisselspelers dus, in zwarte trainingspakken voorbij komen terwijl het shirt van de thuisploeg toch echt helderblauw was en van de tegenstander geel en rode trainingsjacks! Kortom waanzin dus de wijze mannen uit het crisiscentrum Zeist hadden weer eens goed gekeken naar de diverse Champions Leaguewedstrijden waar dit ook een terugkerend ritueel is.

Nog een nieuwe regel die met ingang van dit seizoen ingevoerd is door het bestuurlijk geweld in Zeist is dat het publiek niet meer binnen de omheining mag staan wat menige club al een forse berisping of nog erger een boete heeft opgeleverd. Tot wanhoop worden ze gedreven de clubs die met veel pijn en moeite de touwtjes aan elkaar moeten knopen om hun club draaiende te houden.

 

column_01

Zeer ,,undercover” komen de rapporteurs het sportpark opgeslopen om te kijken of iedereen wel binnen de omheining staat bij bijvoorbeeld de wedstrijd Warffum-Blauw Geel “15. Een duel op een koude gure zondag die wel doorging in de zesde klasse C van het zondagvoetbal.

Een groot aantal vaste supporters waren thuis bij de warme kachel gebleven maar die daadwerkelijk de koers naar het sportpark hadden gemaakt moesten dus, met dank aan de ,,undercover” achter de hekken blijven.

Maar dat was vroeger toch de charme van het amateurvoetbal ?

Leunend tegen het hek kijkend naar een amateurvoetbal wat voor de oudere voetballiefhebbers een waar genot was. Maar onze vrienden de bondsbestuurders hadden het dus anders bedacht. Zelf hebben ze daar geen last van want als ze zich al eens bij een amateurvoetbalduel laten zien dan is dat bij een vereniging waar een tribune aanwezig is en er goed voor de heren, al dan niet vergezeld door hun dame, gezorgd wordt.

Maar op een voetbalveldveld in de provincie waar het moeizaam balanceren is over de smalle tegelpaadjes zul je ze niet tegenkomen.. Dat is nu juist het jammerlijke van het verhaal want dan zagen ze hoe belachelijk het is dat ze clubs die drijven op de inzet van hun vele vrijwilligers, om een voorbeeld te noemen bij de v.v. Kloosterburen hebben ze er zesenzeventig, voor een het overschrijden van een van hun,, geweldige” regels een boete van minimaal 100, = euro opleggen.

Maar misschien dat het gezond verstand in 2010 gaat zegevieren en we op de velden weer de charme van het amateurvoetbal bepraten heerlijk leunend tegen het hek.