Gertjan Verbeek is geen hork!!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

 Beeldvorming is iets waar je als persoon niet of nauwelijks van afkomt. Velen hebben er mee te maken en worden daar op beoordeeld. Een van die personen is de trainer van AZ, Gertjan Verbeek. Als trouwe lezer van de Voetbal International las ik vorige week een interview met Piet Keur.

Beeldvorming is iets waar je als persoon niet of nauwelijks van afkomt. Velen hebben er mee te maken en worden daar op beoordeeld. Een van die personen is de trainer van AZ, Gertjan Verbeek. Als trouwe lezer van de Voetbal International las ik vorige week een interview met Piet Keur.

De oud-spits van SVV, Haarlem, FC Twente, Heerenveen, Feyenoord en AZ stond bekend als de man die regelmatig het licht uitdeed in de diverse locaties waar hij na een wedstrijd terecht kwam. Maar Keur was ook een spits die een doelpuntje kon maken want de ondertussen 50 jarige oud-voetballer scoorde 187 goals in de 483 wedstrijden die hij in het betaalde voetbal uitkwam. De oud-voetballer wordt nu spitsentrainer bij AZ waar Gertjan Verbeek de hoofdtrainer is. Piet Keur vertelde dat hij al eerder door Verbeek benaderd was, de man waar hij in zijn Heerenveen-periode bevriend mee geraakt was. De tegenwoordig als stoelenman op het strand van Zandvoort werkzaam zijnde oud-spits vertelde dat Verbeek hem vorig jaar benaderd had maar de inwoner van Zandvoort vocht toen tegen kanker en kon uiteraard niet op dat verzoek ingaan. Maar de trainer van AZ vertelde Keur dat ze contact bleven houden en Gertjan Verbeek was dan ook een van de personen die ‘Pietje” Keur opzocht in het ziekenhuis toen de levensgenieter het zwaar te verduren had.

Nu Keur zo goed als hersteld is kwam Gertjan Verbeek zijn belofte na en zo werd dé stoelenman van Zandvoort trainer bij AZ. Dit verhaal is al de zoveelste bevestiging dat het met het karakter van Gertjan Verbeek  meer dan goed zit want ook het verhaal van Orlando Smeekes ligt nog vers in mijn geheugen. De voetballer, die in Nederland voor onder andere Helmond Sport voetbalde ontspoorde door allerlei oorzaken volledig maar werd door Gertjan Verbeek bij hem in huis genomen. De jonge voetballer moest leven volgens de regels van de in Deventer geboren Verbeek die meer dan duidelijk waren. Gertjan  trok de voetballer uit een dal die bijna zo diep was dat de bodem niet te zien was en nu voetbalt Smeekes in Duitsland bij Carl Zeiss Jena. Weliswaar derde Bundesliga maar hij voetbalt nog wel!

Aan het interview van Piet Keur moest ik opeens denken toen ik de problematiek hoorde rond het vertrek van Mario Been bij Feyenoord. De spelers hadden er geen vertrouwen in dat Mario Been ze nog beter kon maken. Feyenoord was twee seizoenen geleden ook de club waar Gertjan Verbeek sneuvelde omdat er spelers waren die zijn trainingsmethoden niet helemaal konden volgen. Er moest te hard getraind worden en meer van dat soort ongein kregen we via de media te horen. Als je salaris rond een miljoen per jaar ligt moet het in mijn ogen toch geen probleem zijn om hard te trainen. Verbeek ging naar Heracles waar hij de juiste man op de juiste plaats was om de club uit Almelo net dat duwtje te geven die het nodig had. Maar nadat Ronald Koeman ontslagen werd bij AZ, en Dick Advocaat het tijdelijk overnam, tot grote vreugde van onze Zuiderburen, gonsde al snel de naam van Gertjan Verbeek als zijn opvolger. In januari waren Martine en ik in Gambia en las ik het boek van Kees ’t Hardt die in het seizoen 2001-2002 Herenveen een jaar lang volgde toen Verbeek assistent van Foppe de Haan was. Ik heb mij kostelijk vermaakt met het boek en de inbreng van de huidige trainer van AZ in het bijzonder. Gevoel voor humor is hem zeker niet vreemd wat ook door Piet Keur bevestigd werd.

Omdat ik nu eenmaal een lezer ben die graag veel over sport en de personen die daarin actief zijn wil weten( en dan bedoel ik niet het geneuzel over Yo en Wes in de pulpbladen) koop ik regelmatig het blad Helden. In de laatste editie was de vrouw van Ruud van Nistelrooy, Leontien, als fotografe te gast in Jubbega waar Gertjan Verbeek woont. Een plaatje werkelijk wat de trainer daar met behulp van vrienden heeft gerealiseerd. Onvoorstelbaar mooie foto’s lieten zien dat Gertjan Verbeek leeft volgens een prachtige levensvisie. Een levensvisie dat voor hem in het teken staat van je alle dagen willen verbeteren, wat voor hem als een passie geldt en wat hij op zijn spelersgroep probeert over te brengen. Dat geldt voor Verbeek dus niet alleen als trainer maar ook als mens want Verbeek is iemand die door veel te lezen en te kijken bij anderen daar zijn voordeel mee probeert te doen. Hoeveel ik veel over de 48 jarige Gertjan Verbeek heb gelezen ken ik hem natuurlijk niet persoonlijk. We verblijven soms weleens in het westen maar ik moet zeggen dat een training bezoeken in de Alkmaarder Hout toch wat makkelijker ging dan eentje in het huidige stadion van AZ. Ik hoop dat het er dit seizoen een keer van komt en dan schud ik hem de hand en vertel hem dat ik hoop dat hij met AZ kampioen wordt want dat verdiend hij alleen al door zijn manier van leven. Want ik verzeker iedereen: Gertjan Verbeek is geen hork van een man zoals hij door sommige verwende voetballers en meeblatende journalisten genoemd wordt. Gertjan Verbeek is een sociaal bewogen persoonlijkheid die precies zegt wat hij denkt en dan kom je in de slangenkuil wat het betaalde voetbal is dus als een hork over…..