Mascotte's ,Winterweer en Thermoshirts

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

                                             Afgelopen zondag ging het eredivisie voetbal weer echt los. We waren enkele dagen eerder al ,,getrakteerd" op enkele boeiende inhaalduels in onze hoogste klasse van het betaalde voetbal maar in het weekend van 23/24 januari was er een volledig programma. Ik ben in het bezit van een abonnement wat Eredivisie Live betreft en kon dus kiezen naar welk duel ik ging kijken.           

 Afgelopen zondag ging het eredivisie voetbal weer echt los. We waren enkele dagen eerder al ,,getrakteerd” op enkele boeiende inhaalduels in onze hoogste klasse van het betaalde voetbal maar in het weekend van 23/24 januari was er een volledig programma. Ik ben in het bezit van een abonnement wat Eredivisie Live betreft en kon dus kiezen naar welk duel ik ging kijken.

De eerste keuze was niet moeilijk want dat werd uiteraard Ajax-AZ welk duel door de Amsterdammers gewonnen werd met 1-0 en waar Dick Advocaat duidelijk liet blijken het niet eens te zijn met arbiter Björn Kuipers. Daarna was het de beurt aan de Trots van Noorden, FC Groningen, die mocht proberen om FC Twente te laten struikelen in de strijd om het landskampioenschap. Dit lukte gedeeltelijk en de FC kreeg met een punt misschien wel te weinig in het duel met Twente.

Ik had nu twee duels gezien,ondertussen even zappend langs de andere velden waar onder andere VVV tegen Feyenoord en Sparta en ADO Den Haag tegen elkaar speelden, en had me al weer verbaasd over het betaald voetbal in Nederland. Tijdens de begintune van Erdedivisie Live zie je ze allemaal staan, tweeëntwintig van de hoofdrolspelers voor wat de wedstrijd van die middag betreft. Zeer geconcentreerd ,wat logisch is als je een volgepakt stadion binnenkomt. Beetje nerveus zijn ze wel want na en lange winterstop is het allemaal weer even wennen en je hebt je al heel lang op deze wedstrijd verheugt.

Het zijn echte bikkels want ondanks dat het in Nederland gewoon winter is, wat is het toch prachtig dat niemand enige grip op de natuur heeft, staan ze gewoon in een shirt met korte mouwen bij de uitgang van de spelerstunnel. Als de scheidsrechter van dienst en zijn assistenten ook gearriveerd zijn volgt het signaal dat het veld betreden mag worden. Ze worden door een van de duurbetaalde profs bij de hand gepakt en dat voelt super. De prof heeft namelijk heerlijk warme handschoenen aan en dat voelt lekker aan. De mascotte,s, want daar gaat het hier om, staan bij de uitgang te wachten op de vedette,s in T-shirts die prachtig zijn op de Canarische Eilanden, Griekenland of als het in ons land een beetje meezit op de stranden langs onze prachtige Noordzeekust. Maar ze zijn echter niet geschikt om te dragen door kinderen die door de zenuwen, omdat ze in een vol stadion met hun favorieten mee het veld opkomen, toch al wat rillerig en koud zijn.

 Toen ik de beelden zag van de mascotte,s en tegelijkertijd in beeld kreeg hoe sommige profvoetballers er bij liepen schoot ik spontaan in de lach. Sommige hadden,heel stoer, een shirt aan met korte mouwen maar daar een shirt met lange mouwen onder. Dat schijnt een nieuwe trend te zijn shirt korte mouwen + thermoshirt langemouwen. Als trainer zijnde moet je dat gewoon verbieden want het ziet er niet uit.

De nieuwe aanwinst van VVV, de bij FC Groningen volledig mislukte Garcia Garcia , bakte het helemaal bruin. De Spanjaard had van zijn bij Sinterklaas in dienst zijnde landgenoot Zwarte Piet handschoenen te leen gekregen en had deze uiteraard aan. Op zich is daar niks mis mee maar dan moet je er geen shirt met korte mouwen bij aantrekken zoals Garcia deed.

Maar om even op de mascotte,s terug te komen wat hun ,,kleding”” betreft. De sportkledingfabrikanten verdienen een godsvermogen aan de kinderen die allemaal dezelfde kleding en schoeisel willen dragen als hun favorieten. De grote merken verstrekken goed betaalde profs als een Christian Ronaldo, Kaká en Seedorf nog eens grote bonussen als ze schoenen en kleding van hun merk dragen. Dan kan het toch geen groot probleem zijn om voor de thuiswedstrijden ook tweeëntwintig trainingspakken voor de Kids klaar te leggen? En mocht het te duur worden dan schaffen ze de onzin dat sommige clubs naast uitshirts tegenwoordig ook al uit en thuistrainingspakken hebben maar af. 

En trainers zorg ervoor dat spelers met thermoshirts een shirt met langemouwen dragen want naast dat het er niet uitziet willen we in het amateurvoetbal die onzin niet tegenkomen hoor!