Hulde aan de consuls

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

                                                            

 We gaan weer voetballen was een kreet die tot mij grote verbazing deze week te horen was.

 

We gaan  weer voetballen was een kreet die tot mijn grote verbazing  deze week te horen was .

Na weken van ploeteren in de sneeuw, trainen in de zaal of leegstaande loodsen, zoals in het geval van bijvoorbeeld Holwierde, waren alle vervelende elementen die het prachtige spelletje belemmerden opeens als sneeuw voor de zon verdwenen. Tenminste als we het op 22 januari uitgebrachte persbericht van de K.N.V.B. mochten geloven. Het gras heerlijk groen, de lijnen wit gekalkt en de CD met onder andere het nummer,,Koning Voetbal gespeeld door de Marinierskapel lag klaar om weer afgespeeld te worden bij de opkomst van  teams. Dat was namelijk de conclusie die je kon trekken uit de mededeling die in het genoemde persbericht stond. Het bondsbestuur liet namelijk weten dat het niet tot een algehele afgelasting over zou gaan  betreffende het weekend van 23/24 januari .Men liet het aan de clubs over of er wel of niet gespeeld zou worden.

Dat was een prima gedachte van de bond waar de clubs uitermate tevreden over waren. Een beetje rondsurfend  op de diverse website, s van de verenigingen kwam ik al snel tot de conclusie dat iedereen de boodschap goed had begrepen.  De afkorting AFG.(Afgelast) ben ik zelden zoveel tegengekomen als op vrijdag 22 januari. Iedereen die je tegen kwam  had het over het koude gure weer waarmee we geconfronteerd werden  waarbij het voor het gevoel een graadje of tien vroor. Gezien de verwachtingen die de verschillende weersdeskundigen wisten te vertellen mochten we, wat het Noorden betrof, op een graad of vier vorst rekenen in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Dat waren omstandigheden waar de ware voetballiefhebber zijn bloed sneller van moest gaan stromen volgens de heren van de Bond. Hij of zij, je hebt uiteraard ook vrouwelijke diehards, moesten wel even hun privébankrekening bekijken. Want gezien de omstandigheden was het duidelijk dat er nog  de nodige thermokleding, of in het andere geval, een fles spiritualiën gekocht moest worden die van binnenuit voor de nodige warmte kon zorgen.Kortom met de nodige,, hulpattributen” voor de supporter zag de ,,KaEnVeeBee” geen aanleiding om tot een algehele afgelasting over te gaan waar de meeste consuls gelukkig anders over dachten.

Nu denk ik dat er onder de consuls velen zijn die in het verleden wel  gevoetbald hebben en ook nu nog graag een amateurwedstrijd bezoeken. Die snappen dan ook dat er onder deze nog steeds winterse omstandigheden helemaal niet gevoetbald moet worden. Die denken aan hun vereniging waar,wat de kleine verenigingen betreft, het openen van de kantine meer kost dan de opbrengst zal zijn. Daar zouden ze bij de K.NV.B  eens aan moeten denken want terwijl de sloten nog bevroren zijn en er wederom sneeuw opkomst is zijn we er  niet bij gebaat dat  clubs min of meer zonder publiek hun wedstrijden afwerken. Maar de reden van dit soort escapades weten we natuurlijk allemaal. Want,,WE” gaan immers naar het wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika. Als het spektakel daar begint( 11 juni)  moet het amateurvoetbal wel gereed zijn want we moeten de poulewedstrijden direct van A tot Z volgen om, net als onze oosterburen als tegenstander helaas ook altijd doen, als supporter goed in het toernooi te groeien.

Dus vind de bond het verstandig dat we ons op zaterdag 12 juni vermaken met het duel Zuid Korea- Griekenland  terwijl ik denk dat de ware voetballiefhebber bij een duel in welke nacompetitie dan ook meer aan zijn of haar trekken zal komen. Verder zal het in juni ongetwijfeld een stuk aangenamer langs de velden zal zijn dan in het weekend van 23/24 januari. Na afloop zal het ongetwijfeld gezellig druk zijn in de kantine,s en keurig afgebakende terrassen op  de diverse sportcomplexen. En er zal door supporters en spelers getoast worden op de consuls van de verschillende verenigingen. Die lieten op 22, 23 en 24 januari namelijk zien dat ze naast het verstand van veld en weersomstandigheden ook de verenigingen en hun trouwe supporters een warm hart toedragen…