Gaat het amateurvoetbal nu ook al naar de kloten?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Topscheidsrechter in het amateurvoetbal, Marcel Bellinga uit Groningen, is in zijn eigen huis belaagd door supporters van sv Spakenburg. Dat gebeurde vrijdagavond laat. De aanhangers van de topklasser maakten ophef in Bellinga's straat en stalen spullen van zijn erf. De Spakenburgers nemen het Bellinga nog steeds kwalijk dat de dorpsderby tegen IJsselmeervogels twee weken geleden verloren ging. De Groninger was arbiter tijdens het immer beladen duel tussen de ‘Blauwen' (Spakenburg) en de ‘Rooien' (IJsselmeervogels). De KNVB spreekt zijn afschuw uit over de actie van de ‘Spakenburg-supporters” en stelt dat er een nieuw dieptepunt is bereikt.

Dit  berichtje las ik op de website van Twee Nul en ik kon mijn ogen niet geloven. We hebben het hier over de top van het amateurvoetbal waarbij personen uit Spakenburg naar Groningen rijden om nog even wat te gaan ‘regelen” met arbiter Bellinga. De KNVB spreekt er zijn afschuw over uit en meldt dat er een nieuw dieptepunt is bereikt. Dat klopt helemaal want dieper dan dit kan het amateurvoetbal niet zakken maar het is ook geen wonder. Het sportieve aspect is in de topklasse en hoofdklasse allang niet meer het belangrijkste want het draait alleen maar meer om de poen. Bij IJsselmeervogels en Spakenburg komt er ook nog eens de onderlinge rivaliteit om de hoek kijken en dan krijg je dit soort acties.

Het betaalde voetbal gaat langzamerhand al naar de kloten want als er vijf betaalde clubs in Nederland een gezonde huishouding voeren is het veel en veel amateurclubs gaan hun grote broers de komende jaren ongetwijfeld achterna. Zondagavond tijdens de uitzending van Studio Sport hoorde ik niets anders dan wat het PSV zou kosten als het de Champions League niet zou halen, zag ik met eigen ogen dat Theo Jansen het niet meer naar zijn zin heeft bij FC Twente, dat Ajax alle geluk van de wereld had in Heerenveen, dat Bjorn Vleminckx topscoorder van Nederland wordt en dat FC Groningen goed speelde in Den Haag. Studio Sport werd echter onderbroken door het NOS-journaal en we kregen de feestelijks viering van het 65 jarig bestaan van de PVDA te zien, miljoenen katholieken die dankzij de bijna heilig verklaring van een in 2005 overleden Poolse Paus goede hoop hebben dat ze bespaard blijven van ziektes die levensbedreigend zijn, de bossen in de buurt van Alkmaar stonden  in de fik en we houden de komende dagen droog weer. In ons land is al weken geen regen van betekenis meer gevallen en dan schijnt het heel normaal te zijn dat je met brandbaar spul rondloopt en dat vervolgens aansteekt. Er verdwijnt dan door een 'fikkie" in een prachtige omgeving een groot aantal hectare bos en de eventuele daders zullen wel weer een taakstraffie” krijgen. Een ‘taakstraffie” die Ton Du Chatinier ook boven het hoofd hangt maar dan anders. ‘Chat” vliegt er vandaag of morgen uit bij FC Utrecht daar kun je donder op zeggen. De druk van de supporters, zoals dat heet, wordt steeds groter en de hoofdsponsor en baas Frans van Seumeren luistert daar naar natuurlijk. Zou ik ook doen als ik Frans want de supporter snapt het allemaal wel want die gaan tegenwoordig met ontbloot bovenlijf naar het voetballen want dan doe je mee. Volgend seizoen staat  oud-speler Du Chatinier echt niet meer voor de groep in Utrecht begreep ik toen Excelsior op 2-0  en ik de TV uitzette. Berichtjes als een scheidsrechter die bedreigt wordt, een Fred Rutten die gevraagd wordt naar zijn positie, een topscoorder die zijn schoenen in het publiek gooit en branden aan de door Martine zo geliefde Noord Hollandse kust deden mij beseffen dat ik het s,middags goed getroffen had bij de wedstrijd Tynaarlo- DSC’65. Prachtig weer, een aardige partner van Tynaarlo-trainer Gradus Wilthof, koffie met cake en twee ploegen die vonden dat scheidsrechter Bos uit Wildervank uitstekend floot.

Daar dacht ik gisteravond om twintig over acht aan terug toen ik de TV en laptop uitzette omdat ik flauw was van alle rotzooi die er in de wereld gebeurde zoals de branden in Noord Holland, zeurende verslaggevers, in de war zijnde katholieken en supporters van AMATEURCLUBS die meer dan twee uur in een auto gaan zitten om een scheidsrechter en zijn gezin lastig te gaan vallen. Ik had een leuk weekend gehad maar die was door al deze onzin mooi naar de kloten geholpen en ik bang dat het dieptepunt nog niet bereikt is helaas……