'Vrouger"

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

‘Vrouger” is voor mij het nummer van Ede Staal die ik graag beluister. Niet te vaak maar heel af en toe wil ik de CD waarop Ede het bewuste nummer zingt nog weleens beluisteren.

‘Vrouger” is voor mij het nummer van Ede Staal die ik graag beluister. Niet te vaak maar heel af en toe wil ik de CD waarop Ede het bewuste nummer zingt nog weleens beluisteren.

Dan dwalen mijn gedachten af naar mijn jeugdjaren als voetballer met ‘Ome Jaap” Werkman en Sicco Schut als leider en de trainingen op het ‘Olle Veld” in Eenrum waar het groene gras ondertussen plaats gemaakt heeft voor een wooncomplex. Maar ook gaan mijn gedachten terug naar mijn eerste voetbalschoenen die nog voorzien waren van stalen neuzen waarmee het hooghouden van een bal bijna tot een onmogelijkheid behoorde. Maar wat was ik trots op mijn weliswaar tweede hands kicksen die mijn moeder kocht van, ik zal de naam nooit vergeten, Jan Flikkema. Jan was zo weet ik nog wel geen begenadigd voetballer en zijn carrière was van dan ook van korte duur. Zijn schoenen verhuisden dan ook naar de Molenstraat waar ze, hoewel een paar maatjes te groot, als een geschenk uit de hemel kwamen vallen. Een paar dikke sokken en een paar gebreide voetbalkousen in de Eenrum-kleuren deden echter wonderen en de pret kon beginnen.

Gebreide sokken

Gebreide sokken als ik de woorden nu opschrijf moet ik er zelf ook wel een beetje om lachen want de tijden zijn duidelijk veranderd waar ik ieder weekend weer mee geconfronteerd wordt. Vroeger was alles anders natuurlijk en zeker niet allemaal beter maar tegenwoordig wordt het wel steeds gekker. Zo hebben spelers tegenwoordig veel meer dorst dan vroeger denk ik weleens als ik zie hoeveel bidons met drinken er mee gaan naar de velden. Soms zijn we nog maar een paar minuten onderweg en de eerste drinkbussen worden al het veld ingegooid als er een blessurebehandeling plaats vind. Ik moet daar wel om lachen want bidons hadden wij zeker in mijn beginjaren als voetballer niet tot onze beschikking dus laat staan dat ze het veld ingegooid werden. Maar er zijn meerdere zaken duidelijk veranderd en dat is de warming up die spelers tegenwoordig voor een wedstrijd uitvoeren zeer uitgebreid zijn. Complete trainingsprogramma,s worden er afgedraaid waardoor er nog maar zelden een wedstrijd om half drie voor wat betreft de zaterdag en twee uur op de zondag begint. Het is altijd later dan de afgesproken tijd dat het duel begint want de elftallen moeten eerst nog even naar binnen om van shirt te wisselen. Dat de tijden veranderen is iets waar we niet aan ontkomen maar aan bepaalde zaken zal ik mij blijven verbazen. Het feit dat tijdens de warming up pionnen het op veld komen waarbinnen de oefeningen zich moeten voltrekken. ‘Vrouger” was ook dat anders en werden de acties voorafgaande aan de wedstrijden door de trainers simpel gehouden.

Pionnen

Niet teveel poespas waar gelukkig ook tegenwoordig nog genoeg trainers de voorkeur aangeven. Ik weet dat ik mijn korte periode als scout eens bij een jeugdwedstrijd kwam en ik het aantal gekleurde driehoekjes even heb geteld en ik tot het aantal van achtenzestig kwam die de beide coaches uit hadden gestald. Prachtige oefeningen werden er gedaan en alles werd van commentaar voorzien door de beide trainers. Ik kon als ik de beide heren mocht geloven beter weer rechtsomkeert maken want de oefeningen werden maar matig uitgevoerd door de beide selecties. Ik besloot echter te blijven en kreeg daar geen spijt van. De wedstrijd was het aanzien meer dan waard want er liepen leuke voetballertjes in de beide E-teams van de clubs die ik niet zal noemen. Lekker frank en vrij voetballend kwamen ze tot een prima wedstrijd en de coaches waren dan ook vol lof over hun pupillen. Na afloop van het door zijn team gewonnen duel meldde een van hun dat de warming up erg belangrijk was geweest richting de overwinning.  hij kreeg tegengas  van een oudere voetballiefhebber die hem duidelijk van repliek diende door op te merken dat de trainer het toch allemaal niets vond in de warming up. De trainer antwoordde wijselijk niet en ik moest wel een beetje lachen om de opmerking van de oude voetballiefhebber. Want ik dacht terug aan ‘Vrouger” toen alles wat simpeler werd gehouden waardoor het misschien niet beter maar wel leuker was. Ik ging in gedachten dan ook  terug in de tijd met Ome Jaap Werkman en Sicco Schut als jeugdleider/trainers die er ongemerkt voor zorgden dat ik een prachtige voetbaljeugd had omdat ook zij het ‘Vrouger” allemaal lekker simpel hielden