Bar en Boos Cup

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

                                              

 Speurend op de diverse clubsite,s kwam ik natuurlijk ook op de site terecht van de v.v.Eenrum.

 Speurend op de diverse clubsite,s  kwam ik natuurlijk ook op de site terecht van de v.v. Eenrum.

De club waar ik men eerste schreden op het voetbalveld zette en mijn debuut maakte tegen de pupillen van Zuidhorn in een duel die we ( hoogtepunten onthoudt je altijd goed) met 11-0 verloren. De mooie herinneringen aan mijn oude vereniging overheersen gelukkig wat ook geldt voor de trainers die in Eenrum de revue hebben gepasseerd

Uitstekende oefenmeesters hebben in Eenrum aan het roer gestaan zoals de bij alle verenigingen waar hij trainer is geweest zeer gewaardeerde vakman Jan Jeltema. Gedreven tot op het bot was ,,Jeli” zoals hij ook wel genoemd werd. Er werd in de periode Jeltema in de voorbereiding bijna op professionele wijze getraind door de Eenrumers. Naast zijn gedrevenheid was Jan Jeltema  verder een warme persoonlijkheid waar menig speler graag een extra stapje voor deed en in Eenrum dan ook zeer geliefd was.

Een ander gedreven trainer waar ik nog met veel plezier aan terug denk was Daan Gonlag. De in Groningen woonachtige oefenmeester dwong alleen al door zijn verschijning veel respect af. Zo hield hij absoluut niet van luxe artikelen.

Ik herinner me nog dat hij in die tijd een oud bestelbusje had wat bijna uit elkaar  viel en een modern trainingspak was aan Daan ook niet besteed.

Fanatiek was de oud-Amateurinternational  echter tot op het bod en als hij ondanks twee rotte knieën,zoals hij zei, meedeed aan de partijtjes gebeurde het geregeld dat de lampen op sportpark Eenrum ’s avonds om 22.30 uur nog branden omdat er nog geen winnaar was.  Daan Gonlag vond  altijd wel een reden  om de winnende treffer van de tegenpartij af te keuren zodat het partijspel nog even vervolgd kon worden.

Toen ik op de Eenrumsite    ,,Bar en Boos Cup “ zag staan moest ik  opeens aan een trainer,Anton de Best, denken die veel te vroeg is overleden. Ik heb zelden een trainer meegemaakt met zoveel fantastische oefenstof . Ongekend wat we van de toen nog piepjonge( nog geen dertig) trainer aan oefenstof  voorgeschoteld kreeg. Of je nu in het eerste of tweede speelde het was een feest om zijn trainingen te bezoeken. Prachtige oefenvormen waren het en hij beheerste alle facetten van het trainersvak voor de volle 100% . Ik kan me nog een voorval herinneren dat ik bij toeval langs het,, Olle Veld.” reed en Anton samen met de helaas ook al overleden Louwke Spanninga aan het trainen was.

Louwke was in potentie in die tijd de beste doelman die er in Eenrum rondliep maar speelde lekker zijn wedstrijdjes in het derde. Maar Anton en mensen van het bestuur hadden hem zover weten te krijgen dat hij zich beschikbaar stelde voor het 1e elftal en ging toen de kogel door de kerk was er ook helemaal voor. Ik heb nooit meer een keeperstraining gezien die zoveel indruk op mij heeft gemaakt als die training. Allebei, want dat was Louwke als het moest zeker, zeer gedreven bezig en totaal van de buitenwereld afgesloten en prachtig om te zien.

Toen ik dan ook ,,Bar en Boos Cup” op de Eenrumsite zag staan vond ik dat mooi want Anton is de grondlegger geweest van het begrip ,,Bar en Boos Cup”in Eenrum. Alles werd bijgehouden door de gedreven oefenmeester en het trainingsbezoek liep niet terug tijdens de partijen die op half ondergelopen, bevroren of op een onder een dikke sneeuwlaag liggende veld werd gespeeld.

Maar als de gemeentes  hun zin krijgen dan wordt er weinig,, gebarenboost” als we het nieuws een beetje volgen want er mag bijna nergens meer getraind laat staan gespeeld worden. Vroeger ,toen volgens de heren die er voor gestudeerd hebben de winters veel strenger waren, werden de velden niet gesloten .Er viel er op een sneeuwlaag prima een partijspel te spelen  waarbij een sneeuwballengevecht uiteraard tot de ingrediënten van deze trainingen behoorden. Maar nu lees je niet anders dat de velden gesloten worden en de voetballers thuis zitten en opeens tot het verplicht kijken van bijvoorbeeld GTST, of nog erger, RTL Boulevard zijn veroordeeld

Dus gemeenten in Groningen gooi de trainingsvelden open en laat de ,,Bar en Boos Cup herleven bij de diverse verenigingen al is het alleen maar ter herinnering aan het veel te vroeg overleden voetbaldier Anton de Best die het in zich had om een absolute toptrainer te worden.