Een dikke blunder!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

 Op Wikepedia heb ik deze week het woord amateur opgezocht en de exacte betekenis daarvan.


 

Op Wikepedia heb ik deze week het woord amateur opgezocht en de exacte betekenis daarvan.

Amateur betekent volgens Wikepedia letterlijk: Een amateur (uit het Frans liefhebber) is iemand die een bepaalde vaardigheid op niet-professionele basis uitoefent. Hij/zij beoefent bijvoorbeeld de sport, muziek of wetenschap als hobby

In die beschrijving kan ik mij wel vinden want de site Puurvoetbalonline beheren doe ik als hobby wat, hoewel ik er een vergoeding voor krijg, ook van toepassing is wat mijn activiteiten voor de Ommelander Courant betreft. Dankzij mijn hobby kom ik namelijk op plaatsen waar ik normaliter nooit zou komen of kom ik in contact met personen die ik anders niet had leren kennen. Donderdagavond mocht ik dan ook voor de Ommelander Courant naar de wedstrijd Warffum-SVMH, een duel uit de vijfde klasse van het zondagvoetbal.

Enkele collega, s binnen het UMCG snappen niet dat ik dat duel, uit volgens hen de kelder van het amateurvoetbal, verkoos boven een van de wedstrijden die de diverse TV-stations uitzonden waar donderdagavond de 1/2 finale van de KNVB-beker tussen Ajax en RKC ook toebehoorde. Ik vind een wedstrijd in de open lucht nu eenmaal leuker dan eentje op de TV omdat de randzaken rondom een amateurwedstrijd het bezoek vaak tot een feest maken . De wedstrijd in Warffum stond in eerste instantie gepland voor half acht wat betekende dat ik rond de klok van tien uur in Ezinge zou arriveren om het laatste gedeelte van de ‘kraker” tussen Ajax en RKC nog te kunnen aanschouwen. Op de woensdag mailde Warffum-trainer Willem Kluin, die wist dat ik zou komen,dat het tijdstip veranderd was en de aanvang op 20.00 was vastgesteld. Voor mij geen probleem, dan maar geen Ajax-RKC, want gevoelsmatig ging ik er van uit dat de Amsterdammers redelijk gemakkelijk de finale zouden bereiken.

Donderdags na werktijd hebben Martine en ik altijd even onze ‘Happy Hour” van de week als we in de plaatselijke ‘Buurtsuper” van Lewenborg even ons overlevingspakket voor de dagen daarna inslaan. Nadat dit gebeuren plaats had gevonden werd het tijd om naar Warffum te vertrekken want vijfenveertig minuten voor aanvang van de wedstrijd wil ik aanwezig zijn. Ik was er eerder dan de gasten uit Niebert die gelijktijdig met scheidsrechter de Graaf uit Elsloo arriveerden. De arbiter had even later een verheugende mededeling dat het duel later zou beginnen omdat hij zich, en terecht, goed wilde voorbereiden op het duel en hij om 20.15 voor de eerste keer zou fluiten wat ook gebeurde. Er gebeurde van alles tijdens de wedstrijd en samen met twee voetballiefhebbers uit Kloosterburen had ik een kostelijke avond waarvoor  hartelijke dank mannen. De tijd vloog dus om en toen het duel afgelopen was liep ik om bijna 22.15 uur naar mijn auto.

Onderweg bedacht ik mij opeens dat de spelers en arbiter de Graaf nog lang niet thuis waren en de spelers en scheidsrechter een kort nachtje te wachten stond. Ik reed namelijk na  half elf Ezinge binnen en hoef dan niet direct te proberen te slapen. Daardoor werd het op een doordeweekse avond rond de klok van 12 uur voordat we de slaapkamer opzochten. Dat was op dat moment voor de spelers van SVMH en zeker voor scheidsrechter de Graaf uit het nabij Heerenveen gelegen Elsloo nog niet in beeld wist ik bijna zeker. Maar opeens bedacht ik mij iets anders… Heerenveen? Daar is in het Abe Lenstra-stadion het bondsbureau van ‘ons” district gevestigd. Dat verklaart veel want daar hebben ze natuurlijk geen idee waar Warffum precies ligt en laten ze een scheidsrechter in totaal 186 km(!) rijden voor een wedstrijd in de ‘kelder” van het amateurvoetbal. Lekker hoor KNVB, en je dan beklagen dat er een tekort aan scheidsrechters is dat zich het eerst zal laten voelen in de vijfde klasse . Een klasse waar gezien het , beleid” qua scheidsrechters al bijna afscheid van genomen is. Daarom een tip voor ‘Heerenveen” eerst even op routeplanner kijken en dan een scheidsrechter aanstellen en niet anders om!