Unaniem bestaat niet!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ieder seizoen hoor of lees je weleens dat een trainer vroegtijdig bij een vereniging stopt of weggestuurd wordt. Het contract werd niet meer verlengd en dan ontstaan er opeens problemen tussen spelersgroep en oefenmeester.

Ieder seizoen hoor of lees je weleens dat een trainer vroegtijdig bij een vereniging stopt of weggestuurd wordt. Het contract werd niet meer verlengd en dan ontstaan er opeens problemen tussen spelersgroep en oefenmeester.

 In de eerste weken van 2011 ging het, wat Groningen betrof, mis bij drie verenigingen en kwam de trainer op non-actief te staan. Aduard (Ton Rozema), Eems Boys(Gerard Zeeman) en sinds gisteren, donderdag 20 januari, is daar Jan Medema ( de Pelikanen) bijgekomen zo valt op de site van de vierde klasser te lezen. Een vertrouwensbreuk tussen trainer en technische commissie lag aan het op non-actief zetten van Medema ten grondslag.

'Keldervergaderaars"

We kennen de details natuurlijk niet maar hetzelfde verhaal, vertrouwensbreuk, lazen we ook rond het vertrek van Zeeman bij Eems Boys wat ik altijd een beetje raar vind en wel om de volgende reden. De meeste oefenmeesters werken op basis van een jaarcontract waarbij meestal in november/december aan de spelersgroep gevraagd wordt of er wat hun betreft er nog genoeg ‘chemie” is om nog een jaar door te gaan met de trainer. Met die vraagstelling kan ik niet zoveel mee want dat vergelijk ik altijd met een werkoverleg. Dan zijn het ook dezelfde personen die steeds het woord voeren en hun nek uitsteken. De overigen houden hun mond dicht die pas weer open gaat als het overleg ten einde is. ‘Keldervergaderaars” werden dat soort type, s genoemd in de periode dat ik nog bij het Interne Transport binnen het UMCG werkzaam was. Die vorm van hiërarchie speelt zich ook af in een voetbalteam want laat een ding duidelijk zijn dat het onmogelijk is dat alle spelers of speelsters unaniem in hun mening zijn of een trainer zijn contract verlengd wordt of niet. Ik ben eerlijk door te stellen dat ik oefenmeesters heb meegemaakt die ik persoonlijk drie keer niks vond maar het echter ook in mij niet zagen zitten. Trainers die in de auto naar een radioverslag van een Europa Cup-wedstrijden zaten te luisteren, terwijl de spelers rondjes aan het rennen waren op het ‘Olle Veld” in Eenrum had ik niet zoveel mee maar een andere weer wel. De reden was bijvoorbeeld dat de betreffende speler een trainer een prima vent vond wat kwam omdat hij iedere zondag weer in de basis verscheen. Soms speelde de voetballer in kwestie dusdanig slecht dat het eruit zag alsof de dozen nog om zijn schoenen zaten maar de trainer hep , tot verbazing van velen, iedere week bleef opstellen.  Dan stem je uiteraard voor een trainer dat hij moet blijven want je speelt immers altijd en is de keuze niet moeilijk..

 

Betaalde voetbal

In het betaalde voetbal kom je dit soort kretologie ook regelmatig tegen als trainers in een goed blaadje willen komen bij de spelersgroep zoals PSV-trainer Fred Rutten die het  heeft over een prima kleedkamer of iedereen is belangrijk voor het team en meer van dat soort ongein. Maar mij maak je niet wijs dat al zijn spelers hem een 'toffe gozer" vinden. ‘Fredje”, zoals René van der Gijp hem noemt nadat hij in de ogen van ‘Gijppie” volledig doorsloeg om ná een wedstrijd ergens te blijven overnachten wat in zijn ogen  beter voor de sfeer in de ploeg,  is niet bij al zijn spelers geliefd. Volgens mij slaapt iedere voetballer na een wedstrijd het liefst in zijn eigen bed, al schijnt dat ook niet altijd zo te zijn wat echter weer een ander verhaal is. Zo gaat het ook in het amateurvoetbal waar degenen die in de hiërarchie bovenaan staan bepalen en de rest volgt. Ik heb het namelijk nog nooit meegemaakt dat we als team een vergadering belegden waarin de voor en tegens over het wel of niet aanblijven van de trainer werd bepaald en binnen de groep iedereen daar zijn mening ventileerde. Dat bepaalde het bestuur en niemand anders waarbij hooguit de aanvoerder nog eens werd betrokken. Ik kan namelijk zo een paar voorbeelden opnoemen van spelers die baalden als een stekker dat een trainer bleef, of in sommige gevallen, wegging

Unaniem

Daarom bestaat unaniem niet in de gewone maatschappij, maar ook niet in de voetbalwereld. Ik maak het, en dat zal bij velen niet anders zijn, iedere dag weer mee dat mensen het ergens niet mee eens zijn maar hun mond houden omdat ze bang voor hun ‘hachie” zijn. Maar toch heft men direct na de jaarwisseling met elkaar het glas als de directie van het bedrijf meldt dat er 25 miljoen moet worden bezuinigd of als de voorzitter van de plaatselijke voetbalclub meldt dat het contract van de trainer met een jaar wordt verlengd. Daarna vloeit het bier, zowel binnen het bedrijf als de voetbalclubs rijkelijk en wordt er na de laatste ronde in de kelders of op een achteraf gelegen veldje weer driftig ‘vergaderd”  over de asociale bezuinigingen binnen het UMCG over het genoemde bedrag van 25 miljoen, of hoe dom een bestuur kan zijn om de trainer die er niets van kan een contractverlenging aan te bieden. Ik hoef niet meer te stemmen over een trainer omdat ik ondertussen op een leeftijd ben gekomen dat ik een karikatuur van mijzelf zou zijn geworden als voetballer. Dan breekt de tijd aan dat je moet stoppen, iets wat ik vier jaar geleden ook deed toen ik mijn trainersloopbaan beëindigde. Het niet meer mee kunnen komen in de partijvormen deden mij beseffen dat het afgelopen moest zijn omdat ik het geweldig vond om in de afsluitende partij nog even mee te doen maar niet als laatste gekozen wilde worden. Zo heb ik altijd mijn eigen keuze kunnen maken wat ik trouwens ook doe wat betreft de nieuwjaarsreceptie in het UMCG die door mij  al al ruim vijfentwintig jaar niet bezocht worden omdat ik het idee dat ik mij begeef op een stuk grond dat bezaaid ligt met landmijnen. Want unaniem op iets het glas heffen waar je niet achter staat dat gaat mij te ver wat ook in de voetbalwereld niet zou moeten gebeuren. Zeggen hoe je er over denkt geeft namelijk betrokkenheid bij je werk of vereniging aan mits je opmerkingen goed onderbouwd zijn uiteraard. Maar unaniem? Dat is een woord dat gerust uit de ‘Dikke van Daele” geschrapt kan worden.