Voetbalboeken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

 

Ik heb iets met Sportboeken, iets wat mijn hele leven al zo geweest is

Ik heb iets met Sportboeken , iets wat mijn hele leven al zo  geweest is.

Vroeger, in mijn jeugd was het al zo dat ik in de bibliotheek zocht naar boeken die er over mijn favoriete hobby, voetballen, geschreven waren Helaas vond je die zo rond midden jaren zestig nog niet zoveel. Daar kwam, nadat de populariteit van het voetballen steeg door de resultaten van Ajax, Feyenoord in de Europa Cup en het Nederlands Elftal op het WK van 1974, in toen nog West-Duitsland, steeds meer verandering in. Steeds vaker kwamen er boeken uit over spelers, trainers en clubs die je een beeld verschaften van hoe het er binnen clubs toeging  een je van spelers en trainers gegevens lieten lezen die je niet wist omdat daar op TV nooit over gesproken werd.

 

qoooooo

 

Hoofdveld SC Loppersum

 

Snelle Jelle

Enkele jaren geleden besloot ik mij, gestimuleerd door Martine, te gaan toeleggen op het verzamelen van voetbalboeken toen ze opeens een aantal boeken tegen kwam uit de serie ‘Snelle Jelle”, de jonge voetballer die zoveel succes had met zijn vereniging de Blauwe Ster, de fictieve club van Jelle . Maar ik ben niet het type dat gemakkelijk verzameld. Daar bedoel ik mee dat een winkel binnen lopen boek kopen en klaar is Kees niet mijn ding is. Ergens een tweede hands boek in bijvoorbeeld de Slegte in de Herestraat, of een andere tweede handswinkel van je gading tegenkomen is vele malen mooier. Mijn ‘ verzameling” groeit gestaag want zo gauw ik weet dat er een vakantie aanzit te komen zorg ik er voor dat ik genoeg te lezen bij mij heb om mij prima te vermaken op een zonnig strand ergens in Europa of, in sommige gevallen, daarbuiten en ook buiten die periode wil ik nog weleens ergens neuzen of ik iets kan vinden wat mij interesseert.

 Prachtige uren

De boeken die ik voor de vakantie koop worden echter niet ingekeken nadat ze op de Peperweg zijn aangekomen, hoeveel moeite dat ook kost. Er zijn ook boeken die echter niet mee op vakantie gaan, zoals de biografieën  van Coen Moulijn en Wim van Hanegem, niet alleen door het gewicht van vijf kilo te zwaar maar ook zijn ze te mooi om mee op vakantie te nemen. Daar bedoel ik niet mee dat de andere boeken dat niet zijn maar beide biografieën vond ik niet bij de Slechte maar had ik voor gespaard, gezien de prijs van zeventig euro dat ieder exemplaar kostte. Als de dan wel meegereisde boeken dan eindelijk uit de koffer komen dan breken er vele prachtige uren aan op een strandbedje, luie stoel of in het vliegtuig. Dan zit ik ‘in”  een van de boeken die ik gevonden heb over iets wat mij interesseert zoals de biografie over de Engelse club Manchester United dat al sinds 1968 voor mij dé club in Engeland is toen het ten koste van  Benfica de Europa Cup 1 won mede door een magistraal spelende George Best, de flamboyante linksbuiten van de Engelsen die uiteindelijk aan veel drank en lieftallige dames ten onder ging. Maar ook Bobby Charlton, Nobby Stiles en doelman Alex Stepney, en manager Sir Matt Busby , de man die als een van de weinigen de vliegtuigramp in 1958 bij München overleefde waarbij de gehele selectie van Manchester United bijna verongelukte, waren mijn helden. Helden  die later opgevolgd werden door Eric Cantona, David Beckham, Rian Giggs, manager Sir Alex Ferguson en niet te vergeten Edwin van de Sar, die voor mij nog steeds als een van de beste keepers ter wereld geldt. Ik weet zeker dat ik mij binnenkort een beetje ‘Manciunan” zal voelen als ik samen met Martine op vakantie ga. Via het boek, Manchester United de biografie, loop ik op Old Trafford rond en ontmoet ik mijn helden uit het verleden en heden.

Verrassing

 Maar er gebeuren ook onverwachte dingen die het leven zo de moeite waard maken zoals mij zaterdag 15 januari overkwam. De eerste verrassing was dat er gevoetbald werd op het veld en ik voor de Ommelander Courant naar het bekerduel SIOS- SC Loppersum mocht waar ik Koos Knoop trof die samen met Margreet Danhof, de echtgenote van SC Loppersum- trainer Jaap Danhof, een jubileumboek  had samengesteld over de vereniging die op 1 juli 2011 het vijfentwintig jarig jubileum viert. Rond de feestdagen mocht ik voor de Ommelander Courant de beide samenstellers interviewen. Koos,speler van het vierde, en Margreet zijn twee van de vele vrijwilligers die mede SC Loppersum naar de tweede klasse hebben gebracht, een prestatie waar de vereniging met recht trots op is. Trots op de vereniging kwam ook naar voren in het prachtige jubileumboek dat het tweetal samenstelde, waarbij niets aan het toeval werd overgelaten, en Koos voor mij mee had genomen. Een boek dat, nadat ik het verslag van het duel SIOS-SC Loppersum had geschreven, direct door mij doorgebladerd werd, althans dat dacht ik.

Geschiedenis

Ik zat echter vanaf letter één in het boek en leerde de Lopster voetbalgemeenschap kennen op een manier die ik uiteraard niet kende. Namen als Sies Woltjer, Henk van Voorst waren voor mij geen bekende namen. Gert-Jan Doff, Jaap Danhof, de broertjes Hidskes, Henk Buikema en Dirk Vink weer wel. Maar ook, en wat mij zeker interesseert, de geschiedenis van de Lopsters, vond ik er uitgebreid in terug. Verhalen aangevuld met prachtige foto,s maakten het boek voor mij tot een van de categorie, daar moet je zuinig op zijn.” zoals ook geldt voor de biografieën van Coen Moulijn en Wim van Hanegem. Koos en Margreet vertelden dat ze er redelijk wat tijd in hadden gestoken waarbij gerust aangenomen dat het woord redelijk door heel veel vervangen mag worden. Dat kan namelijk niet anders zijn geweest als ik alleen al denk aan de tijd dat het maken van een interview kost. Uren vliegen dan voorbij al waren het minuten en dagen gaan om al zijn het weken waarbij je grootste vijand de tijd is. Een tijdsdruk die door jezelf opgelegd wordt en soms bijna tot wanhoop drijft als het allemaal niet zo gaat zoals het zou moeten gaan.

Bescheidenheid

 Die stress hadden Koos en Margreet ook gehad vertelden ze eerlijk maar uiteindelijk was het allemaal op zijn pootjes terecht gekomen. Ik las het jubileumboek van SC Loppersum zaterdagavond bijna in een keer uit en voelde ik mij een paar uur lid van SC  Loppersum. Ik stond op het trainingsveld met als trainer Hemmo Battjes, ik voetbalde in gedachten met Jaap Danhof, zat in de kantine een biertje te drinken met Gert Jan Doff en was als supporter aanwezig in Harkema waar SC Loppersum ten koste van Wykels Hallum promoveerde naar de tweede klasse. Koos, en ik herken dat, zei zeer bescheiden dat hij hoopte dat er veel exemplaren verkocht zouden worden. Een bescheidenheid die hem siert maar onterecht is naar ik mag hopen. Als iemand die binnen SC Loppersum actief is of is geweest het boek nog niet in zijn of haar bezit heeft zou ik het maar snel bestellen, wat via de website van SC Loppersum kan. Om even in voetbaltermen te blijven: Je mist anders namelijk een kans voor open doel om via het jubileumboek de vijfentwintig prachtige jaren van SC Loppersum opnieuw te beleven.

 

 

 

 

 

 

 

 

I