Bathoorn, Lohues en biertjes

op . Geplaatst in Columns

Als Omlandia- voorzitter Bathoorn in zijn voorwoord in de Treffer Daniël Lohues citeert (mooi hoor Wim!), ja dan weet je; alles komt helemaal goed dit jaar en het gaat een prachtige tweede seizoenshelft worden.

Als Omlandia- voorzitter Bathoorn in zijn voorwoord in de Treffer Daniël Lohues citeert (mooi hoor Wim!), ja dan weet je; alles komt helemaal goed dit jaar en het gaat een prachtige tweede seizoenshelft worden.

 Denkend aan de maand mei zie ik beelden van een zinderend seizoensslot, waarbij er op de laatste speeldag louter blije gezichten te zien zijn en er onder het genot van bier en bitterballen gefeest en nagepraat wordt. Napraten over alle belangrijke (bij)zaken in dit bestaan, zoals voetbal, muziek en vriendschap. Aah, Daniël Lohues.. Mijn grote muzikale held en inspiratiebron van toen, nu en straks. Bij elk optreden, nieuwe c.d., en ontmoeting groeit mijn bewondering voor hem. Ik ren naar Plato als er weer een nieuw schijfje uitkomt. Zoals hij het zingt, verwoordt en opschrijft denk ik steeds: ach ja, natuurlijk Daniël zo is het, dank je wel! Of, hmm inderdaad jongen, zo kun je er ook naar kijken.. Tijdens zijn optredens uit je dak gaan en menig avond in slaap vallen met zijn gitaar- en pianospel, de teksten zo recht uit het hart en dan dat zoetgevooisde Drentse stemgeluid..

Ik denk ook altijd dat ik hem persoonlijk ken. Flauwekul natuurlijk, ik ben slechts een fan. Maar kennelijk is zijn muzikale aanwezigheid in het dagelijks bestaan voedingsbodem voor het ontstaan van dergelijke gevoelens. Een mogelijke verklaring voor het gevoel van verwantschap is dat we uit hetzelfde bouwjaar stammen en zoiets schept een band. Als hij zingt over de brugklas, de eerste keer naar de feesttent en de avonturen in het dorp, dan is dat in dezelfde tijd geweest. Inmiddels is het zo dat we (vriendin en tevens Lohues-adept Simone), na afloop van een optreden als het een beetje meezit even een praatje met hem maken en hem complimenteren met wat hij die avond weer bracht. En vervolgens zegt hij dan weer aardige dingen tegen ons waardoor we nog heviger fan worden. Lohues woont (op twee uitstapjes na) zijn leven lang op Erica, en gezien de lofuitingen die hij doet over zijn dorp, zal dit vast zo blijven.

Een tijdje geleden hebben we een weekend in Zuid-Oost Drenthe doorgebracht en de fietstocht gedaan die wordt beschreven in “Op fietse”, de hit van Lohues’ formatie Skik. We overnachtten in een voormalige pastorie in Weiteveen, vlakbij de voetbalvelden met tribune van de v.v. Weiteveen. De fietstocht is zo’n 75 kilometer, maar wij kozen voor de ingekorte versie, want het moet natuurlijk wel leuk blijven. De tocht voerde ons langs dorpen als Sleen, Veenoord, Zwartemeer, én toen nog even Duitsland in. In het katholieke Schöninghsdorf kwamen we ‘s ochtends in de plaatselijke kroeg in een soort Jambers-achtig tafereeltje terecht. Met hertenkoppen, zigeunerinschilderijen en tapijt op de tafels. Aan de ronde bar zaten Duitse heren die voor zich uitstaarden vanachter hun Warsteiner- glas; het bleek dat ze hier nog steeds zaten van de avond ervoor..  Na een sinasje gingen we weer verder. Op de trappers met de banden vol met wind via Bargercompascuum naar Bargeroosterveld, Oranjedorp en tenslotte: Erica!

De route voltrok zich door het Bargerveen, een hoogveennatuurreservaat. Moerasachtig, met hier en daar wat beplanting en restanten van plaggenhutten. Van een indrukwekkende schoonheid, en dan te bedenken dat je maar zo’n 60 kilometer verderop bent. Een andere wereld waar je steeds het idee had dat er een zebra of giraffe voor je op zou doemen. We sloten de tocht af op het terras van een café in Erica. Van al dat fietsen krijg je dorst en dus tikten we wat biertjes weg, gingen we aan de bitterballen en deden aan plaatselijke schonen stoere toezeggingen over onze aanwezigheid bij het muzikale programma later die avond. Echter, de combinatie zomerzon, ver fietsen en biertjes bleek too much en zorgde ervoor dat we dat niet haalden..

Lohues is een Man van de Muziek, hij is geen Man van de Sport. Toen hij in een interview eens gevraagd werd naar de verrichtingen van de plaatselijke voetbalclub, zei hij geloof ik iets van: “tja, als ik zie of heur dat Erica weer wonnen het, dan vin ik dat toch hatstikke mooi!” Twee keer komt het onderwerp voetbal voorbij op zijn c.d.’s. Dat er op Erica een voetbalveld is (en daar kan niemand omheen) en een pikante onthulling over de spits van Erica.(Of is dit als grapje bedoeld Daniël?!). De  trainer van Drenthina, Gerrie Benes, was eerder tien jaar trainer van de SC Erica, sinds jaar en dag een gerenommeerd zondag-eersteklasser.  Zou hij Lohues ooit eens enthousiast supporterend gespot hebben, of in de kantine? Ik betwijfel het, maar zal het hem vragen als hij straks op 16 april met Drenthina bij Omlandia komt. Bathoorn, Lohues en de beelden van een vrolijke meimaand.. De bal gaat weer rollen, er worden punten gepakt en de biertjes zullen na afloop goed smaken.. Kom maar op, tweede seizoenshelft!