'CLUBLIEFDE"

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

‘Clubliefde”

Het jaar 2010 behoort alweer een week tot het verleden maar er is al weer van alles gebeurd in de eerste zeven dagen van 2011.

Het jaar 2010 behoort alweer een week tot het verleden maar er is al weer van alles gebeurd in de eerste zeven dagen van 2011.


Het overlijden van een van de grootste voetballers die Nederland heeft voortgebracht, Coen Moulijn, sloeg in voetbalminnend Nederland, en Rotterdam in het bijzonder, in als een bom. Coentje, zoals hij door de Feyenoord-supporters liefkozend genoemd werd, was een speler van het volk die ook na zijn pensionering nog steeds mateloos populair was in Rotterdam. Zaterdagmiddag zag ik in het programma ‘Sport in Beeld” uit 1999, dat als herinnering aan de op dinsdag 4 januari 2011 overleden beste linksbuiten die Nederland ooit gehad werd herhaald, weer de oude beelden voorbij komen van het Europa Cup1-finaleduel tussen Feyenoord en Celtic dat door de Rotterdammers met 2-1 werd gewonnen door doelpunten van Rinus Israël en Ove Kindvall. In het nieuws waren ook de beelden te zien van de uitvaart van de drieënzeventig jaar oud geworden Moulijn die door velen zeer emotioneel werden beleefd.

Enkele honderden kilometers hogerop in ons kleine Nederland, in Zoutkamp om precies te zijn, sloeg een verschrikkelijk bericht op de eerste dag van 2011 ook in als een bom. Op die dag kreeg VVSV’09 namelijk  het verschrikkelijk nieuws te verwerken dat Francina Houwen, de zeer actieve webmaster van de jonge vereniging, op zesenveertig jarige leeftijd was overleden. Een klap die even hard aan kwam als in Rotterdam het verlies van Coen Moulijn. Want het wordt weleens vergeten dat het overlijden van mensen die bijvoorbeeld veel voor  een voetbalvereniging betekend hebben een behoorlijke impact heeft waar we niet altijd genoeg bij stilstaan. Daarom moest ik deze week opeens denken aan de woorden van Johnny Veenstra, onder andere oud-speler en trainer van Noordpool en nu nog als keeperstrainer actief bij Gronitas. Met Johnny had ik in de winter van 2009 een interview voor de Ommelander Courant waarin hij het op een gegeven moment kreeg over oud-bestuursleden en vrijwilligers die veel voor een vereniging hadden betekend maar waar in kantine, s en bestuurskamers weinig of niets meer van te ontdekken was na hun overlijden. Ik moest Johnny daar gelijk in geven want ik ben er na dat interview eens op gaan letten en inderdaad het is wel heel summier wat je tegenkomt in kantine, s en bestuurskamers wat de geschiedenis van clubs betreft. Ik heb ondertussen van voorzitter Geert Timmer van de voetbalvereniging Kloosterburen begrepen dat de kantine van de plaatselijke voetbalvereniging opgesierd is met foto, s uit de historie van Kloosterburen wat een goede zaak genoemd mag worden. Ook in Eenrum zag ik een tijdje geleden dat twee iconen uit de geschiedenis van de v.v.Eenrum, Sicco Schut en Hendrik Nubé, een plaatsje aan de muur hadden gekregen wat mij als oud-Eenrumer goed deed omdat ik weet dat deze twee mannen ongelofelijk veel tijd in hun club hebben gestoken  .

Maar het kan allemaal nog beter zoals in Marum gebeurd is waar de op zeventienjarige leeftijd, en dus veel te jong!, overleden Anne Eelze Bies via een gedenkplaats in de kantine van de voetbalvereniging uit Marum voor altijd in de herinnering zal blijven voortbestaan. Ik was bij de onthulling van het, monument” aanwezig en kan iedereen verzekeren dat het voor allen die daar aanwezig waren een zeer emotioneel moment was. Emotionele momenten die zich deze week ook in Rotterdam, Zoutkamp en helaas ongetwijfeld ook in andere delen van Nederland zullen hebben afgespeeld bij het overlijden van dierbaren.

Daarom moest ik deze week ook terug denken aan de woorden van Rommie Dijkstra die in het interview dat ik voor Puurvoetbalonline met hem had het jammer vond dat er door de fusie van Zeester en UVV’70 een stuk historie verloren was gegaan en de oud-voorzitter van Zeester hoopte dan ook dat allen die veel voor beide verenigingen hadden betekend hadden nog eens geëerd zouden worden voor hun getoonde clubliefde. Een juist woord van Rommie want naar Coen Moulijn zal, als we burgemeester Ahmed Aboutaleb mogen geloven, een mooie straat of zoals Michael van Praag, voorzitter KNVB, voorstelde het nieuwe stadion in Rotterdam genoemd worden iets wat voor bijvoorbeeld Sicco Schut, Hendrik Nubé, Albert Nauta, Remmelt Zuidersma en Francina Houwen en vele helaas overleden clubmensen niet weggelegd zal zijn. Hun clubliefde was daar zeker toereikend genoeg voor geweest maar zo werkt het helaas niet in Nederland. Maar bij alle verenigingen kan dat wel gebeuren en kunnen of sterker nog moeten al deze personen op gepaste wijze geëerd worden. Want we mogen nooit vergeten, en zoals Johnny Veenstra terecht zei, dat alle deze overledenen clubmensen in hart en nieren waren die hun verenigingen gebracht hebben tot wat ze nu zijn.