,,Borreltjesweer"

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

 De eerste gastcolumn voor wat betreft puurvoetbalonline komt van Harry Reitsma uit   Kloosterburen. Harry is op de site van de v.v. Kloosterburen de man die de belevenissen van de spelers en verdere vrijwilligers van de plaatselijke voetbalvereniging met een pen vol humor beschrijft waarbij hij een kritische noot niet uit de weg gaat .

 

 Buiten is het wit door de sneeuwval van afgelopen weken. De velden waar op gespeeld moet worden liggen onder een dek van witte kristallen waarop het moeilijk voetballen is. Moeilijk wil in dit geval niet zeggen dat het onmogelijk is.

Hoewel ik zelf jarenlang in de zaal heb gevoetbald en deze vorm, wat jammer genoeg heden ten dage soccer heet, een warm hart toedraag, blijft het voetballen op de grazige weiden toch datgene waar mijn grote voorkeur naar uitgaat.

Het in wisselende omstandigheden voetballen hoort er nu eenmaal bij en wat mij betreft mag er ook op een besneeuwd veld gevoetbald worden. De lijnen hoeven dan niet gekalkt te worden, slechts het vrijmaken van de lijnen zorgt al voor de juiste belijning. Het voetballend vermogen komt altijd bovendrijven, al zal de ene speler er meer moeite mee hebben dan de andere.

Dat brengt mij op een punt wat alles met een besneeuwd veld te maken heeft; het afkeuringbeleid van de KNVB, in dit geval de afdeling Noord.

Hoewel ik mij kan voorstellen dat het voetbal op dit moment afgekeurd zou worden, is het beleid van de KNVB afdeling Noord vaak niet te volgen.

Eind vorig jaar waren enkele voetbalweekenden voorafgegaan door overvloedig regenval.

Het eerste weekend liet de KNVB afdeling Noord het gehele programma doorgaan, ook al werd er voor het weekend veel regenval verwacht. Daarbij was het erg koud, wat met name voor de jongste jeugd een crime is.

Vrijwel het gehele programma in het gehele land werd afgelast, maar niet het programma waar de deskundigen uit onze regio hun oordeel over moeten vellen.

In het weekend daarop was voetbal, ondanks dat het in de week voorafgaand had geregend, goed mogelijk. Wat schetste mijn verbazing; het voetbal voor jeugd en senioren van de zogenaamde B-categorie was in zijn geheel afgelast.

Een blunder van jewelste, want het weekend verblijdde ons met uitstekend voetbalweer en dat zou een overweging voor de heren moeten zijn.

De KNVB-regio Noord bleek de enige afdeling te zijn die was afgelast.

Hoewel ik consuls ken met een geheel eigen mening, vraag ik mij toch af hoe de heren tot hun beslissing komen.

Belt men de verenigingen op om inzicht te krijgen over de toestand van de velden of wordt vanuit het pluche bekeken, onder het genot van een borrel of glas wijn, of er moet worden gespeeld of niet.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat in het laatste geval een stevige borrel is genuttigd voordat men tot zijn oordeel is gekomen.

 

O’Hara