Vormverlies

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vormverlies is een woord dat geen enkele voetballer/ster graag wil horen. Het overkomt je zeggen sommige die er voor gestudeerd hebben en een andere zal zeggen dat het onzin is en je gewoon harder moet werken.

Vormverlies is een woord dat geen enkele voetballer/ster graag wil horen. Het overkomt je zeggen sommige die er voor gestudeerd hebben en een andere zal zeggen dat het onzin is en je gewoon harder moet werken.

Prutsen

De waarheid zal vast ergens in het midden liggen maar persoonlijk ga ik toch voor de eerste optie. Ik merkte namelijk zondagavond nadat ik mijn verslag van SGVV’07- Kloosterburen gereed had dat ik geen zin meer had om, zoals ik het noem, een beetje te ‘prutsen”.

‘Prutsen” is een woord wat de lading niet dekt en waar ook een beetje pielen op de laptop voor gebruikt kan worden of het echte gezegde, surfen op internet. Maar hoe we het ook noemen, ik had er even geen zin in waardoor er op de Peperweg 7 iemand was die daar lichtelijk verbaasd over was gezien haar bezorgde reactie. Maar de Voetbal International bracht uitkomst en er werd verder geen woord aan vuil gemaakt. Maar ook de dagen erna bleef dat gevoel aanwezig en kwam er helemaal niets uit de pen rollen, zoals sommige collega, s in de Postkamer dat zo mooi zeggen, richting Puurvoetbalonline. Een paar mailtjes versturen lukte nog net maar meer ook niet. Zo kabbelde de week door en gebeurde er van alles waardoor het ‘lekkere” gevoel richting de site maar niet terugkwam. Net als een voetballer/ster die, als hij of zij uit het goede hout is gesneden, op trainingen hard blijft werken om de vorm terug te krijgen probeerde ik iedere avond weer om iets fatsoenlijks op papier te krijgen maar het lukte voor geen meter. Dan kun je allerlei oorzaken gaan bedenken zoals dat je in deze tijd van het jaar toch wat vaker dan de gemiddelde Nederlander verkouden cq grieperiger bent door je chronische bijholteontstekingen. Ontstekingen waar je volgens de artsen wel honderd jaar mee kunt worden dus dat maakt het allemaal een stuk dragelijker maar lastig is het wel. Je zou kunnen bedenken dat er in deze week binnen de postkamer van het UMCG van alles gebeurde waardoor je wat meer met je werk bezig bent dan je zou willen. En zo kun je nog wel een tijdje doorgaan maar schiet het allemaal niet op. Je er verder niet druk om maken is nog steeds nog steeds de beste remedie bleek gisteravond( vrijdag 29 oktober).

Gevoel

Opeens rolde het weer mijn pen uit en begonnen de ideeën weer te borrelen wat Puurvoetbalonline betrof. Het gevoel kwam weer terug en de eerste die daar van ‘profiteerde” was Allard Breunis van CVVB D2. Allard had ik enkele weken geleden aan de telefoon en ik wou iets anders rondom hem maken dan een interview maar en daar hebben we het weer, ik kwam er niet uit. Maar door deel 31 van Hard Gras kreeg ik een ingeving en wat het werd is te lezen in de rubriek Binnen de Lijnen. Toen het gereed was bleek ook het gevoel terug te zijn dat je ook een beetje hebt wanneer je na een lange winterperiode eindelijk weer mag voetballen en direct het eerste duel winnend afsluit. Dát gevoel had ik ook toen het artikel over Allard gereed was en, om even in voetbaltermen te blijven, ik voelde dat de vorm weer een beetje terugkwam. Zo stond ik de volgende morgen dan ook iets vrolijker op dan de dagen er voor wat trouwens niets te maken heeft met dat het weekend was. Want weekend of geen weekend uitslapen vind ik persoonlijk een verspilling van mijn tijd.

Vormverlies 

Maar als we even op het fenomeen vormverlies terug komen blijkt dat er allerlei oorzaken te bedenken zijn waardoor zoiets gebeurd. Leuk is het niet maar je kunt er doodeenvoudig niets aandoen en laat het dus maar over je heen komen. De enige remedie is dan ook om niet het vertrouwen in jezelf te verliezen want dan heb je een groter probleem. Gelukkig gebeurde dat ook niet en terwijl ik dit schrijf moet ik opeens aan Klaas van der Ploeg denken. Klaas maakt met Corenos een wisselvallig seizoen door waarbij de prestatiecurve van de Roodeschoolsters de vergelijking met een zware touretappe, waar hoge bergen en diepe dalen elkaar afwisselen, glansrijk kan doorstaan. Maar dat heeft zijn reden en dat weet de sympathieke Winsumer als geen ander en zeurt daar dan ook niet over. Als alles straks weer fit en aan boord is bij Corenos dan voorspel ik dat de ploeg uit Roodeschool een sterke tweede helft van de competitie gaat spelen. Ik spreek uit ervaring want ik heb het deze week zelf ondervonden dat vormverlies gelukkig van tijdelijke aard is.