De controle van spelerspassen in het amateurvoetbal is en blijft zo lek als een mandje

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De controle van spelerspassen in het amateurvoetbal is en blijft zo lek als een mandje

 
Het is voor een eerlijk en sportief competitieverloop van belang dat de juiste spelers op het juiste veld staan. Met de (digitale) spelerspas kan de scheidsrechter de identiteit van de spelers vaststellen en er zo voor zorgen dat alleen gerechtigde spelers in actie komen. Toch komt het nog weleens voor dat niet gerechtigde spelers (verkeerde leeftijdscategorie, geen KNVB-lid of lid van een andere vereniging) op het veld staan. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

 Je profielfoto, Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, staan, buiten en natuur

Ieder lid van de KNVB van 13 jaar en ouder is verplicht een geldige spelerspas tijdens de wedstrijd in te leveren. De digitale spelerspas is onderdeel van de wedstrijdzaken app. Zodra een speler op het wedstrijdformulier (ook via de wedstrijdzaken app) is gezet, wordt de digitale pas zichtbaar voor de scheidsrechter. Kan een speler niet op het wedstrijdformulier geplaatst worden, dan mag deze persoon niet deelnemen aan de betreffende wedstrijd. Voorafgaand aan elke wedstrijd controleert de scheidrechters alle spelerspassen. De visuele controle biedt verenigingen een instrument om te controleren of de juiste speler op het juiste veld staat. Cruciaal voor een eerlijk competitieverloop en een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de aanvoerders en scheidsrechter.

Zelf pasfoto wijzigen

Spelers kunnen zelf de spelerspasfoto op de digitale spelerspas wijzigen via de Wedstrijdzaken-app of Voetbal.nl-app. Er is voor deze werkwijze gekozen op verzoek van veel clubs en gebruikers. Dit om te voorkomen dat niet speelgerechtigde leden (of niet-leden) voor een bepaalde wedstrijd opgesteld kunnen worden door zijn of haar foto tijdelijk digitaal 'te plakken' op de digitale spelerspas van een ander, wel speelgerechtigd lid.

Twijfels over meespelen

Indien er twijfels bestaan of een speler speelgerechtigd is, dan kunnen de teamleider en/of aanvoerder dit bespreken met de scheidsrechter. Het is belangrijk dit meteen op het moment van de wedstrijd te doen, voorafgaand aan de wedstrijd, of in de rust. Achteraf melden is vaak te laat en niet meer te achterhalen.

Het bovenstaande las ik op Twitter en even dacht ik dat het een onderdeel was uit de totaal mislukte oudejaarsconference van Martijn Koning die als niets verteller bijna evenveel op TV te zien als zijn ‘broer’ Peter R. Maar ik had het fout want dit bericht werd op Twitter gedeeld door ‘el positivo’ Ab van der Velde. Ab deelde een bericht waar ik van dacht hoe kun je dit nu delen. Want het bericht lezende ging ik in gedachten naar de velden waar de amateurs binnenkort weer in actie komen. Die komen weer in actie waarbij er in de diepste spelonken van het amateurvoetbal weer heerlijk aan gerotzooid wordt. Want precies eender dan in 2018 en 2019 gaat dat ook in 2020 gebeuren. Waar we in het standaardvoetbal op de zaterdagen en zondagen bijna structureel te laat starten omdat de pasjes gecontroleerd moeten worden, is dat bij de lagere teams iets wat men met veel plezier overslaat. Daar heeft de dienstdoende clubarbiter vaak geen trek in dat gedoe. Die wil zijn wedstrijdje fluiten en meer ook niet. Dat is vreemd want juist in de diepste spelonken van het amateurvoetbal gaat het vaak fout en niet te zuinig ook. Daar worden de excessen vaak in de doofpot gestopt en moet het wel heel erg bar en boos zijn wil het de media halen. Spelerspassen, breek mij de ‘bek’ niet open. Ik heb binnen de lagere regionen van het amateurvoetbal met regelmaat zaken gezien wat niet klopte. Maar waar door een gebrekkige, of een niet uitgevoerde, pasjescontrole niets mee gebeurde. Daarom zie ik het verhaal van de KNVB ook meer als een onderdeel van een oudejaarsconference dan dat je het serieus moet nemen. Want eerlijk is eerlijk de controle van spelerspassen in het grootste gedeelte van het amateurvoetbal is en blijft zo lek als een mandje .