Goede voornemens voor 2019.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De dag na de dagen die voor velen een aaneenschakeling van veel eten, drinken betekende was het eerste wat ik vanochtend op de radio hoorde dat we nu vooral goede voornemens moesten hebben. Dat vond ik wel een ‘dingetje’ want dat was nu precies wat ik in 2019 ook van plan ben.
 Je profielfoto, Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, close-up en buiten
Sportief bezig zijn.
Op de eerste dag van weer een nieuw jaar kijk ik altijd wat ik allemaal gedaan heb in het net afgesloten jaar. Daar trek ik dan altijd een conclusie uit van wat ik niet meer ga doen of juist weer wel. Zo heb ik in 2018 veel gedaan aan het versneld voortbewegen. Dat gaf mij de enige keer meer vreugde dan een andere keer. Maar gemiddeld genomen was ik niet ontevreden over mijn verrichtingen en wat er voor zorgt dat het versneld voortbewegen ook in 2019 op het programma zal staan. Dat geldt ook voor het wandelen met onze grote vriend Bietsj. Een nog steeds ‘puber’ die de nodige aandacht vraagt en uiteraard ook krijgt. Dat zijn voornemens en waar een volgende bijkomt. Want ook in 2019 hoop ik met regelmaat naar Bedum mag rijden om daar een potje te mogen voetballen. Een potje voetballen waar in 2018 het nodige om te doen was maar waar ik mij in het nieuwe jaar niet meer druk om ga maken. Ik ga mij er in 2019 niet meer druk om maken dat er binnen de wereld der Walking Footballers qua spelregels anders gedacht wordt dan in Bedum. Ik ga mij niet meer druk maken om voetballers die precies dat doen dan wij in Bedum ook doen maar waar in Bedum open en eerlijk over wordt gedaan maar wat elders ‘stiekem’ ook gebeurt.
‘Jip en Janneke’
In het nieuwe jaar ga ik ook de columns van Jan Dirk van der Zee niet meer lezen. De columns van de KNVB directeur, met het amateurvoetbal in zijn broekzak, kosten mij namelijk teveel van mijn vrije tijd. Dat is niet omdat Jan Dirk lang van tekst is maar dat komt omdat ik zijn epistels niet begrijp. Ik begrijp ze niet omdat ik meer een liefhebber van het in ‘Jip en Janneke’-taal schrijven ben i.p.v. dat ik ergens geen touw aan vast kan knopen.
Timemanagement
Wat ik ook niet meer ga doen is mij storen aan het feit dat er zijn die geen idee van timemanagement hebben. Personen die je bij mijn laatste werkgever ook had. Ze sjouwden met mappen vol met papieren maar waren vaak te laat of kwamen helemaal niet. Bij de KNVB werken ze ook die het ‘vak’ van timemanagement niet beheersen. Of ze reageren niet eens op een verzoek of het verzoek komt in ‘laatje 5’ en waar het nooit meer uitkomt. Maar ook daar ga ik mij in 2019 niet meer druk om maken. Want dat willen veranderen staat bijna gelijk aan het met een vergiet proberen om het haventje van Ezinge droog te leggen.

Willekeur? Hoe kom je erbij
Nog een voornemen in het nieuwe jaar is om mij in mei/juni niet meer te storen aan de aanstellingen van scheidsrechters voor de duels in de nacompetitie. Want hoe kom ik er toch bij dat ik die aanstellingen als pure willekeur zie. Natuurlijk wordt er naar kwaliteit gekeken en verder naar niets. Dat er zijn die daar anders over denken, dat zal zo zijn maar mijn rijstwafel met een plakje kaas zal het in 2019 niet meer zijn.
 Het moet lukken
Dit zijn zomaar wat voornemens die mij in 2019 denk ik wel gaan lukken. Want waarom zou ik mij als bijna 62-jarige, en trotse opa van Morris en Maud, nog gaan lopen ergeren aan zaken waar ik totaal geen invloed op heb. We leren nog alle dagen hoorde ik vorige week een bijna 70-jarige oud-scheidsrechter zeggen. Een mening die ik wel deel en waarom ik mijn voornemens wel durf te delen. Wat wie weet heb ik wel geleerd dat het je lopen ‘ergeren’ aan veel je geen steek verder helpen. Dat zou natuurlijk mooi zijn maar op dat gebied vrees ik het ergste. Wat mijn sportieve voornemens betreft zal het allemaal wel loslopen. Maar wat al het andere betreft plaats ik grote vraagtekens. Want op dat gebied heb ik denk ik het karakter van allen die willen stoppen met roken, kilo’s willen afvallen, gezonder willen eten, meer gaan sporten, en minder alcohol willen drinken……...