Lid ledenraad KNVB noemt ‘vrijheid/blijheid-categorie als reden spelen ‘kerstweekend’

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het artikel ‘Ik werd bijna niet geloofd, http://wqd.nl/sE4w, wat ik maandag schreef zorgde voor wat reacties. Iets wat niet alleen prima is maar je ook weer ‘voer’ voor nog een artikel geeft.
Je profielfoto, Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, close-up en buiten
De meeste reacties op het artikel waren van, inderdaad een wat vreemd besluit om de duels die op zondag 9 december werden afgelast voor zondag 23 december op het programma te zetten. Velen met mij vonden dat een wat vreemd besluit maar natuurlijk waren er ook reacties van personen die vonden dat er wel een reden was om voor zondag 23 december te kiezen. Een van die reacties kwam vanuit de ledenraad van de KNVB. De persoon in kwestie ken ik niet want iemand van de ledenraad van de KNVB bij een kleine vereniging langs de lijn tegenkomt is even groot als dat je op het naaktstrand van Callantsoog een pinguïn mag begroeten. Naast dat ik deze meneer van de ledenraad niet kende begreep ik zijn uitleg over waarom er zonnodig op de zondag voor de kerst gespeeld moest worden ook niet. De reden die hij liet horen luidde namelijk als volgt. ‘Natuurlijk mag iedereen het vreemd vinden dat er op 23 december gevoetbald wordt. Maar wij willen graag dat de competities in zijn geheel worden uitgespeeld. Ik ken teams die nog maar vier duels hebben gespeeld en volgens mij ligt daar de oorzaak i.p.v. bij de KNVB.

Een wat vreemd antwoord van dit lid van de redenraad want hij heeft het hier over de ‘vrijheid/blijheid-categorie die in de volksmond ook wel B-categorie genoemd wordt. De B-categorie is een categorie waar je echte voetballiefhebber toch helemaal niets meer mee hebt. Want in die categorie moet je ieder weekend maar weer afwachtten of er genoeg teamgenoten aanwezig zijn, je tegenstander er een beetje zin in heeft en of het veld er bespeelbaar bijligt. Dat laatste is vaak wel in orde maar de eerste twee oorzaken voor een eventuele ‘afgelasting’ zou ik ‘gek’ van worden. Maar dat voerde het lid van de ledenraad dus op als argument dat 23 december als speeldag op het programma stond. Prima dat je dat voor de ‘vrijheid/blijheid-categorie doet, want die voetballen op die dag echt niet, maar wees dan wel zo bijdehand om van de A-categorie af te blijven. Vanmorgen keek ik even naar het overige programma in zondag 5D waar er voor Kloosterburen en Warffum op zondag 23 december een duel op het programma staat. In die klasse zijn er in 2019 in ieder geval zes zondagen dat er in 5D evenveel gevoetbald wordt dan er olietankers de haven van het pittoreske Ezinge binnenvaren. Dus waarom dan die ‘gekkigheid’ op 23 december. Of heeft men bij de KNVB teveel naar Piet-het kan vriezen en dooien-Paulusma geluisterd. Die voorspelt namelijk een strenge winter waarbij ik het  ergste vrees voor de leidingen van onze CV. Een klacht waar de verhuurder nu bijna een jaar later nog steeds niet op heeft gereageerd. Maar ‘Pietje’ kennende zal het hem wel om de kijk en luistercijfers gaan. Want de schoorstenen in Piet zijn huizen moeten natuurlijk wel blijven branden. Iets wat natuurlijk ook een beetje van toepassing is op leden van de ledenraad of personen in welke andere functie binnen de KNVB. Die gaan natuurlijk mee in de ideeën of regels die er zijn binnen bond dat in zijn denken zo log is als een, en met alle respect voor het dier, bejaarde olifant. Regels en ideeën waarbij er voor de zoveelste keer niet aan de vrijwilliger van de kleine vereniging is gedacht. Een vrijwilliger met een groot hart voor zijn of haar club die dankzij de KNVB niet mag genieten van een  twee weken durend kerstreces maar in het ‘kerstweekend’ nog even mag komen opdraven.