,,Sneeuw"

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

 

 

Vele terugblikken over het afgelopen jaar zijn de achter ons liggende periode de revue gepasseerd.  Ook Johan Derksen blikte in de Voetbal International, waarvan ik iedere woensdag weer blij ben als hij op de deurmat ligt , de afgelopen week ook even terug op 2009.

 Vele terugblikken over het afgelopen jaar zijn de achter ons liggende periode de revue gepasseerd. Ook Johan Derksen blikte in de Voetbal International, waarvan ik iedere woensdag weer blij ben als hij op de deurmat ligt , de afgelopen week ook even terug op 2009.

Derksen was met de Kerst alleen thuis want de rest van het gezin was in het buitenland. Deze kerst was er dus een voor de hoofdredacteur om even de tijd voor zichzelf te nemen en eens te gaan genieten van zijn specifieke muziekkeuze.

Genietend van mooie bluesmuziek moest hij denken aan ,,Don Leo” Beenhakker die bij Feyenoord een schuld van 36 miljoen moet wegwerken. De nu 67-jarige Beenhakker begon zijn carrière ooit bij Go Ahead Eagles en was ook in zijn beginjaren als trainer actief bij de BV Veendam.

De gelouterde ,,Don” heeft volgens mij ondertussen meer vermogen dan de club aan de Lange Leegte maar dat is een ander verhaal.

Toen ik de column van Derksen las en hij het over Feyenoord had moest ik even denken aan de woorden van de protegé van Beenhakker, trainer Mario Been.

Been gaf aan dat hij hoopte dat het sneeuw wat er voor de kerst viel samen met de vorst wel heel snel uit Nederland vertrok want anders kon Feyenoord  namelijk niet trainen.

Het probleem was namelijk dat het trainingsveld niet voorzien was van veldverwarming. De buizen lagen naast het veld gereed wist ,, Super Mario” maar er was geen geld beschikbaar om het aan te leggen.

Ook was er in tegenstelling tot andere armlastige clubs in de eredivisie geen geld om een trainingskamp te beleggen in warmere oorden. Dus kommer en kwel in het Rotterdamse.

Bij het bezoeken van de diverse clubsites moest ik wel lachen om deze problematiek in Rotterdam want ik zag onder andere dat Be Quick en PKC’83 naar Zuid-Europa vertrokken om zich daar goed op de tweede helft van het seizoen voor te bereiden.

Twee amateurclubs die toch niet dusdanig in de slappe was zitten dat er zo maar even koers gezet wordt naar warmere oorden.

Natuurlijk zullen er enkele sponsoren de portemonnee hebben getrokken om het allemaal mogelijk te maken maar dan nog.

Feyenoord niet maar diverse amateurclubs, in onder andere het Turkse Belek breek je bijna je nek over de prof -en amateurverenigingen, dus wel naar het Zuiden.

Iets snap ik niet want de amateurs moeten naast hun verlof dagen waarschijnlijk ook zelf een bijdrage doen om het trainingskamp te financieren.

 Als simpele denker laat je wel eens je gedachten gaan en dan kom je op een punt dat je tot de conclusie komt dat de voetballers van Feyenoord waarschijnlijk geen echte liefhebbers zijn.

Als ik namelijk zoveel zou verdienen als die mannen, gemiddeld schat ik het jaarsalaris van de selectie op een 400.000 euro, zou je toch de koppen bij elkaar moeten steken om het trainingskamp samen te financieren.

Maar helaas het wordt ploeteren in de sneeuw net als alle clubs die niet de financiën/sponsoren hebben om dit soort grappen te bekostigen.

En  het mooie van het verhaal is dat Koning Winter ons volgens Piet en zijn collega weerprofeten nog niet verlaat en ook de overwinteraars volgende week gewoon weer in de sneeuw kunnen trainen.

Dan is de vraag wat is dan de waarde van het spektakel in de zon als het erna weer baggeren in de sneeuw wordt.

Iedereen zal roepen dat men naar elkaar toe gegroeid is en dat een trainingskamp ook is voor de evaluatie gesprekken over het wel of niet verlengen van contracten. Ja je leest het goed ook in de top van het amateurvoetbal gaar het over contracten en is dat al bijna geen amateurvoetbal meer. Daarom hulde aan de thuisblijvers die ploeteren in de sneeuw en er met elkaar wat proberen te maken. Daarom hulde aan Feyenoord wat solidair is aan de thuisblijvers of de ,,Don “  moet zijn portemonnee nog trekken om Feyenoord op vakantie te sturen……