KNVB gaat strenger optreden tegen ‘afgelaste’ wedstrijden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vandaag werd ik gebeld door een van mijn bronnen binnen het amateurvoetbal met de vraag, Johan weet jij dat de KNVB de regels strakker gaat trekken waar het gaat om het aantal ‘afgelaste’ wedstrijden die er ieder weekend weer ten onrechte aan de bond worden doorgegeven. Mijn bron ‘stuurde’ mij naar de site van de KNVB  en daar vond ik het onderstaand bericht dat op 2 november werd gepubliceerd.

Tot teleurstelling van veel voetballers komen er in een voetbalweekend heel veel afzeggingen binnen. Sommige verenigingen vinden zelfs een app voldoende om te laten weten dat ze niet komen. In een eerdere publicatie staat vermeld dat wegblijven of afzeggen van de wedstrijd, zonder een andere datum af te spreken, niet kan. Een vereniging, maar ook de KNVB, kan dan een BNO (bezoekers niet opgekomen) of TNO (thuisclub niet opgekomen) in Sportlink Club zetten. Afgelasten van een wedstrijd kan alleen bij zeer slechte weersomstandigheden of als een veld onbespeelbaar is. Iedereen wil immers graag zo veel mogelijk voetballen en de competitie uitspelen. Daarom hierbij de procedure bij het niet kunnen spelen van wedstrijden.

Verplaatsen van wedstrijden

In categorie A mag in onderling overleg tussen beide teams een wedstrijd alleen worden verplaatst naar een datum gelegen voor de oorspronkelijke wedstrijddatum. Binnen de periode van de flexibele winterstop (27 januari t/m 4 maart) mag een wedstrijd ook naar achteren worden verplaatst. Verenigingen kunnen tot acht dagen voor de wedstrijd via de accommodatiebezetting van Sportlink eenzijdig de aanvangstijd aanpassen. De deadline wordt ook in de accommodatiebezetting bij de betreffende wedstrijd vermeld. Dit geldt voor alle wedstrijden in de categorie A, met uitzondering van de standaardteams heren, vrouwen tot en met de eerste klasse en alle divisiewedstrijden in het jeugdvoetbal. Alle betrokkenen krijgen nadien via de wedstrijdwijzigingen hiervan bericht. Binnen de acht dagen kan een wedstrijd alleen worden verplaatst in onderling overleg en met goedvinden van de competitieleider. Voor categorie B geldt de volgende regeling. Verzoeken tot vrijstelling in een volledige competitie door de inzet van een snipperdag worden in de periode van start competitie tot en met het eerste volledige weekend van de maand maart verleend voor wedstrijden die in die periode zijn vastgesteld, met een maximum van één wedstrijd per seizoen per team. Voor een bekerwedstrijd kan geen snipperdag worden aangevraagd.

Aanvragen van een snipperdag

Een verzoek om gebruik te maken van een snipperdag wordt alleen in behandeling genomen als dit verzoek op dinsdag 12.00 uur, voorafgaand aan de wedstrijd, op het betreffende steunpunt aanwezig is. Wedstrijden die vastgesteld staan in de periode van 23 september t/m 31 december mogen in onderling overleg wel verplaatst worden, maar moeten wel in deze periode gespeeld worden. Wedstrijden die vastgesteld staan in de periode van 1 januari t/m 1 juni mogen in onderling overleg verplaatst worden, maar moeten gespeeld zijn voor de laatste twee competitierondes van 19/20 en 26/27 mei. De onderlinge afspraak moet zijn gemaakt vóór de oorspronkelijke speeldagdatum. Uiterlijk de dinsdag na de oorspronkelijke wedstrijddag moet de KNVB op de hoogte zijn van de nieuwe datum.

Wanneer volgt er een tuchtzaak bij het niet spelen van de wedstrijd?

Als er op dinsdag na de wedstrijddag geen uitslag of nieuwe datum in Sportlink Club staat vermeld. (Omdat de thuisspelende club verantwoordelijk is voor het invullen van de gegevens wordt dit een TNO) Als er bij goede weersomstandigheden ’afgelast door vereniging’ in Sportlink Club staat.. Als er TNO =(thuisteam niet opgekomen) of BNO =(bezoekers niet opgekomen) in Sportlink Club staat vermeld. Let op, al bij een tweede keer schuldig zijn aan het niet spelen van een wedstrijd door eenzelfde team kan een team voor verder deelname aan de competitie worden uitgesloten.

Een helder verhaal zou ik denken en als club weet je in ieder geval wat de consequenties zijn. Want zo vertelde mijn bron, de KNVB is wel een beetje klaar met de vrachten aan duels die er ieder weekend maar weer ten onrechte worden afgelast.