Rubbergranulaat kan zorgen voor voortplantingsproblemen, hormoonverstorende stoffen en auto-immuun ziektes zoals diabetes

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Wanneer je het nieuws niet zou volgen dan zou je bijna denken dat er geen beweging meer is rond de problematiek wat betreft de korrels van rubbergranulaat. Maar dat is er wel degelijk las ik op de facebookpagina van het platform ‘Kom van dat gras af’. Want daar viel namelijk het onderstaande artikel te lezen waaruit blijkt dat er voldoende ouders en grootouders zijn die niet willen dat deze problematiek in de doofpot komt:
je profielfoto
Bezorgde ouders hebben het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad een brief gestuurd. Ze maken zich zorgen om de gezondheidsrisico's die voetballen op kunstgrasvelden met zich meebrengt.
Kom van dat gras af
De ouders worden gesteund door het Facebookplatform 'Kom van dat gras af' dat vorig jaar na het rapport over de korrels werd opgericht door ouders in Friesland. Sindsdien hebben mensen uit het hele land zich aangesloten waaronder ouders uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel. "We willen dat er bewustzijn komt bij beleidsmakers", zei Siu Lie Tan van het platform dinsdag in het radioprogramma Wakker @ Rijnmond. "Het RIVM heeft alleen gekeken naar kanker, maar niet naar andere gezondheidsrisico's die het spelen op rubbergranulaat met zich meedragen, zoals voortplantingsproblemen, hormoonverstorende stoffen en auto-immuun ziektes zoals diabetes." Als je weet dat er alternatieven bestaan zonder toxische stoffen, dan lijkt het ons vrij onzinnig om door te gaan met het rubbergranulaat", aldus Tan.
Uitfaseringsbeleid
Vorig jaar zijn in Rotterdam de laatste velden met rubberen korrels gelegd. Deze gaan echter nog tien jaar mee. Eerder hadden de Rotterdamse fracties CDA, D66 en de PvdA ook vragen gesteld. Het Rotterdamse college presenteert in mei haar plannen voor de kunstgrasvelden.
Een duidelijk artikel want het is dus allemaal nog een beetje erger. Het stopt namelijk niet bij de kans op de gevreesde ziekte. Dat is een verontrustende gedachte, dat kinderen, en ook oudere sporters, gezondheidsproblemen kunnen krijgen door dat rubbergranulaat. Ik zeg met nadruk kunnen krijgen voordat allerlei voorvechters van het hergebruik van autobanden weer in de bomen klimmen. Want die zijn er die het allemaal met een korreltje rubber nemen en de tegenstanders van rubbergranulaat graag willen overtuigen. Maar het is toch precies als bij diefstal, iemand is pas een dief wanneer zijn schuld bewezen is. Want dat is ook te zien wanneer je de soap rond onze ‘Facultatieve’ Henry Keizer een beetje volgt. Die is ook pas schuldig wanneer echt bewezen wordt dat hij het spul ‘geflest ’ heeft. Dus zolang rubbergranulaat niet als veilig wordt beoordeeld moet je niet op die troep willen spelen. Daarom snap ik de ouders en grootouders wel die zich bij Kom van dat gras hebben aangesloten. Want ik zou dat ook per direct doen wanneer mijn kleinzoon ook op troep moest voetballen wat ik niet vertrouw.