Douchen verplicht!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Douchen verplicht!

 

Vanmorgen kwam ik op een website,  www.voetbaltotaal.nl, het onderstaand artikel tegen. Een verhaal over waarom het douchen op de club goed voor de teamspirit is, het een stuk hygiënischer is en het beter is voor de gezondheid waar we tegenwoordig steeds meer mee bezig zijn  

 je profielfoto

Wij opteren hygiëne. Voor iedere trainer noodzaak bij een stukje opvoeding. Een must, lees maar. Mooi artikel. Zaterdagochtend; al die hockeyjongens en -meisjes met shirts door de wijk aan het fietsen. Hockeystick achterop of in de hand, korte broekjes, lange kousen, vaak kletsend en fietsend in groepjes. Het oogt heel sportief. Maar blijkbaar douchen deze jongens en meisjes niet na de wedstrijd. Bij het voetbal is dat wel anders.
Douchen bij voetbal Bij voetbal is er een echte traditie om na de training en zeker na de wedstrijd verplicht samen te douchen. Bij andere sporten is dat veel minder het geval. Alhoewel je wel ziet hoe hoger het niveau van de sport, hoe vaker er wordt gedoucht na de wedstrijd. Toch is er bij voetbal wel het één en ander aan het veranderen en het met z’n allen douchen na een wedstrijd is niet langer vanzelfsprekend. Een heet hangijzer zelfs. De voor- en tegenstanders van het douchen kunnen zich nogal eens fel opstellen. Waarom douchen na het sporten wel verplichten? Vooral de mensen die al langer meelopen in de voetbalsport vinden dat er absoluut samen moet worden gedoucht. Ook op de ouderavond van maandag 24 augustus was de zaal (een zeer flinke vertegenwoordiging vanuit alle lettergroepen) unaniem eens dat dit moet gebeuren.
Niet onterecht, want er zijn meerdere redenen waarom je wel zou moeten douchen en deze worden ook door de KNVB en bijna alle voetbalbesturen onderschreven.

 – Het is goed voor het teamgevoel. Gezellig met z’n allen nog wat napraten en dollen onder de douche. – Het is hygiënisch. Van de inspanning ga je flink zweten en zeker bij jonge pubers kan het flink gaan ruiken. Ook wel fijn dat de schoenen en kleding in de kleedkamer worden uitgetrokken. Gras, modder of kunstgraskorrels laat je zo in de kleedkamer achter en niet meer thuis op de badkamervloer. Wel netjes schoonmaken, dus een mooie teamtaak!

– Voor de bloedsomloop schijnt het beter te zijn.

 Door warm te douchen worden afbraakproducten van de inspanning beter afgevoerd. Dit is beter voor het herstel van de spieren en de huid (belangrijk onderdeel van het warmte regulatiemechanisme). Kans op ontstekingen is daardoor kleiner. Moeder van jeugdspeler van SC...........: ‘Dat douchen is altijd wel gezellig, ze kletsen veel onder die douche en we horen ook veel gelach uit de kleedkamer komen. Bij een verloren wedstrijd komen ze heel chagrijnig het veld af, maar als ze lekker fris gedoucht uit de kleedkamer komen is het weer helemaal gezellig, wel zo prettig voor de ouders en andere supporters.’ In sommige jongensteams spelen meisjes mee. Omdat deze meiden niet met hun team kunnen douchen, doen ze dat meestal in de kleedkamer van de scheidsrechter, maar lang niet altijd. Soms gaan ze zonder douchen naar huis. Bij SC ..........is men daar nu op ingesteld zodat ook meisjes veilig kunnen douchen, gescheiden van de jongens.

Na het lezen van dit artikel kunnen er toch geen criticasters meer zijn die het douchen op de club veroordelen. Die moeten wel overstag gaan omdat hygiëne en gezondheid toch boven alle partijen moet staan en altijd leidend moet zijn. Als voetballer die is opgegroeid met de regel dat je douchte op de club en waardoor je een prachtige sporttas kreeg voor je verjaardag kan en wil ik mij ook niets voorstellen van het niet willen douchen op je club. En dat er ouders/leiders zijn die het niet douchen op de club stimuleren  al helemaal niet. Want vroeger was dat namelijk heel gewoon dat er werd gedoucht op de club. Daarom moet je misschien ook wel heel voorzichtig zeggen, ouders/leiders die het douchen op de club niet stimuleren zijn waarschijnlijk zelf nooit onderdeel van een voetbalteam geweest.