;De jeugd wil niet meer op zondag voetballen'.... en iedereen ‘wandelt’ vrolijk mee....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat het zondagvoetbal op het Hogeland zware tijden beleeft is geen nieuws. Waar er een paar jaar geleden tussen Delfzijl en Zoutkamp nog meer dan tien clubs op zondag in het standaardvoetbal actief waren moeten we voor het seizoen 2017-2018 vrezen dat er niet meer voldoende clubs over zijn voor een figuurlijk potje klaverjassen.

je profielfoto

Maandag stond het in de Ommelander Courant, donkere wolken pakken zich samen boven het zondagvoetbal in Bedum. Nieuws dat niet als een bom insloeg omdat er al tijden een donkere wolk boven het zondagvoetbal in Bedum hangt. Maar nu ziet het er wel heel erg donker uit omdat een aantal in Bedum voetballende stadjers te kennen hebben gegeven dat het mooi geweest is met het op en neer reizen naar Bedum. Dat betekent dat er een zevental spelers vertrekken bij de hoofdmacht van de zondagtak. Een aantal dat niet op te vangen is omdat de jeugd tegenwoordig niet meer op de zondag wil voetballen. Iets wat overigens niet alleen voor SV Bedum geldt In Winsum weten ze namelijk over deze problemen ook mee te praten. In de laatste jaren als Hunsingo kende het zondagvoetbal in Winsum geen echt leuke jaren. Tot drie keer toe beleefde Hunsingo namelijk een ware exodus aan vertrekkende spelers. Bij de start van het eerste seizoen als zondagafdeling van de fusieclub vv Winsum was er nauwelijks sprake van een qua aantal volwaardige selectie. In het begin zag het er qua resultaten allemaal nog goed uit maar wat na zes nederlagen op rij anders is. Met spelers uit stad en ommeland een eerste zondagteam van een club met 1100 leden moeten bemannen is geen goede zaak. Dat kan nooit de basis zijn om het zondagvoetbal in stand te houden. Waar er in Bedum en Winsum dus donkere wolken hangen rommelt het ook elders op het Hogeland. Ook in Warffum zijn er geluiden te horen dat er zijn die Warffum liever als een zaterdagclub verder zien gaan. Waarom dat het zondagvoetbal aan een ernstig verval onderhevig is hebben velen wel een verklaring voor. De jeugd wil op zaterdagavond op stap en wil niet meer op zondag voetballen.

Wanneer je dat soort kreten hoort dan moet je helaas constateren dat het geen juiste kreten zijn. Het moet namelijk zijn, de jeugd wil helemaal niet meer voetballen. Niet op zondag maar ook niet op zaterdag. Want hoe is het anders te verklaren dat ook zaterdag clubs het aantal leden ziet verminderen. Laat iedereen maar eens vijf jaar terug in de tijd gaan en kijken hoeveel teams clubs nog hadden. Dat waren er duidelijk meer dan er nu nog zijn en wat ook niet meer gaat veranderen.

Vreemd is dat toch met het zondagvoetbal op het Hogeland wanneer je dat vergelijkt met de stad Groningen, oost-Groningen en Noord-Drenthe om even dichtbij huis te blijven. Want ook daar gaan spelers op stap. Want denk maar niet dat de spelers daar zaterdags als monniken leven. Wie dat denkt snapt namelijk niets van de wereld. Dat is hetzelfde als trainers die op de zaterdag hun spelers eerst even in de ogen kijken. Even kijken ‘hoe laat of het is’ richting het komende duel. Want ook voor een duel op zaterdag ‘sparen’ velen zich niet.

Daarom snap ik van de kreet op veel plaatsen op het Hogeland, de jeugd wil niet meer op zondag voetballen want ze willen op zaterdagavond stappen, ook niets. Wanneer je dat soort onzin maar veelvuldig verkoopt is er altijd een aantal dat met de ‘muziek’ meewandelt. Want ik blijf mij verbazen dat in Oost-Groningen een Wildervank en Veendam met hun zondagafdeling hoger spelen dan met de zaterdag. Dat heeft een reden en dat zou  kunnen zijn, hoe serieus ga je als club met het zondagvoetbal om. Daarom mogen we denk ik wel zeggen dat het voetbal voor op de zondag, de dag waarop het allemaal ooit is begonnen, mooi om zeep is geholpen en waarom? Geen idee want bijna niemand is er echt beter van geworden.