De voetballers en voetbalsters van nu verdienen een betere toekomst.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De gemeente Amsterdam wil geen nieuwe kunstgrasvelden met rubberkorrels. Dat zei sportwethouder Eric van der Burg woensdagavond in een spoeddebat over de velden. Het RIVM is momenteel bezig met een onderzoek naar de kunstgrasvelden. Over een aantal weken wordt de uitslag van dit rapport verwacht. Van der Burg wil dit onderzoek niet afwachten en zegt dat de gemeente sowieso gaat stoppen met de aanleg van kunstgrasvelden met rubberkorrels omdat er geen vertrouwen meer in is. Wel wacht Van der Burg het rapport af om te bepalen of bestaande velden vervangen moeten worden. Dit zal naar verwachting zo’n 23 miljoen euro kosten.
je profielfoto
Dat is logisch zou een groot Amsterdammer gezegd hebben wanneer hij zou hebben gehoord van de problematiek rond de kunstgrasvelden die op veel plaatsen in Nederland zijn bestrooid en waar steeds meer mensen totaal geen vertrouwen in hebben. Dan had Johan Cruyff precies eender gereageerd als al die mensen die op internet of in de papierenversie van de wakkere krant van Nederland lazen wat sportwethouder Eric van der Burg meldde richting de in de toekomst aan te leggen kunstgrasvelden en de velden die er nu al liggen in de gemeente Amsterdam. Een duidelijk standpunt maar ook weer niet van een wethouder sportzaken. We leggen in de toekomst geen velden meer aan met die rubbertroep bestrooit maar wachten wat de huidige velden betreft het rapport van het RIVM af of we de rubberkorrel moeten vervangen door iets wat niet schadelijk voor de gezondheid is. In mijn beleving valt er niets af te wachten waar het gaat over gezondheid. Iedereen weet dat er in heel veel branches mensen over ‘beregeld’ worden waar het gaat over veiligheid en hygiëne. Dat is prima maar dan wel gelijke monniken gelijke kappen. Want in dit geval moet je als verantwoordelijke niet alleen je verstand mee laten denken maar nog meer je gevoel. Als verantwoordelijke wil je toch niet op je geweten hebben dat door jouw beslissing over een aantal jaren blijkt dat de voetballers en voetbalsters van nu komen te overlijden omdat ze vroeger op kankerverwekkende stoffen liepen te voetballen. Iets wat te voorkomen was geweest wanneer het gevoel het had gewonnen van het verstand. Je kunt het vergelijken met het eten van etenswaar wat over datum is. Wanneer je denkt dat dit nog kan weet je dat de kans groot is dat je ziek wordt. Dus dan gooi je dat weg omdat je geen zin hebt om van bedorven etenswaar ziek te worden.

Daarom snap ik ook dat er ouders zijn die zeggen mijn zoon of dochters komt niet meer op een ‘rubberveld’. Dat gaan we niet meer doen tot het veld voor 100% veilig gegeven is. Een volstrekt logische redenering en waar de oplossing simpel voor is. Weg met alle zinloze onderzoeken die de bandenindustrie moet helpen om hun rubber kwijt te raken. Maar men gaan zoeken naar een oplossing voor een betere toekomst voor de voetballers en voetbalsters van nu. Die moeten een toekomst hebben waar gisteravond in DWDD de 85 jarige Jan Terlouw prachtig over sprak.