JO15-1, 4e klasse 22 : Een grote puinhoop met dank aan ....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat er binnen de wondere wereld van het amateurvoetbal van alles gebeurt, weten we ondertussen wel. Dat er aan heel veel zaken niets gebeurt, weten we ook en wat ook dit weekend ook weer te zien was in Onder 15 zaterdag, JO15-1, 4e klasse 22.
je profielfoto

In het jeugdvoetbal heeft de JO15-1, 4e klasse 22 sinds enkele weken mijn aandacht. Een klasse met teams uit de regio waarin, en geheel naar de richtlijnen van de KNVB, als een tierelier gescoord. In vijf duels werden er namelijk 63 doelpunten gemaakt wat een gemiddelde van meer dan twaalf doelpunten per duel betekende. Een topprestatie van teams die daardoor binnenkort een uitnodiging van de bond tegemoet kunnen zien omdat de KNVB het scoren de komende jaren als speerpunt ziet. Niet allemaal mogen ze komen want er waren in deze ‘competitie’ namelijk drie teams die alleen al 47 van de 63 goals voor hun rekening namen. Zevenenveertig van de drieënzestig goals. Dan weet je, dit is een competitie die slaat nergens op. Uitslagen van 17-0, 15-1 en 15-0 in een speelronde van vijf duels doen je als voetballiefhebber beseffen dat dit een ‘David tegen Goliath- indeling is. Iets waar ik niets van begrijp en waar ik allang van had gezegd, zoek het maar uit met jullie competitie. Ik zoek als trainer/leider wel een andere manier om mijn ploeg beter te maken. Want in deze onzin-competitie wordt niemand beter. De ‘mindere’ teams niet omdat ze als kanonnenvoer voor de ‘betere’ ploegen dienen en de fysiek sterkere ploegen krijgen evenveel tegenstand dan FC Groningen deze zomer helaas van het RWE Eemsmondteam kreeg.

Duels waarin je als jeugdploeg niets leert staan gelijk aan een bezoek aan, in mijn ogen, de IKEA. Die zijn zinloos. Dat soort duels is namelijk verspilling van je tijd die je beter kunt gebruiken om je spelers en speelsters wel wat te leren. Wanneer je de competitie de JO15-1, 4e klasse 22, en waar er meerdere van zijn, bekijkt dan komt er duidelijk uit naar voren dat het jeugdvoetbal op de schop moet maar anders dan de bond bedoelt. Wanneer je in leeftijdscategorieën zoals JO15 structureel uitslagen van 10-0 of meer tegenkomt dan zit er iets goed fout. Een uitschieter kan want dat zagen we een paar jaar geleden toen in de eredivisie Feyenoord met 10-0 op zijn ‘kloten’ kreeg van PSV. Dat kan gebeuren maar wanneer er van de vijf duels drie gewonnen worden met 15-0 of meer dan snap je er als bond geen moer van. Dan mag je geweldige propagandamachine wel uitbraken dat de clubs in polonaise lopen omdat het 2:2, 4:4, 6:6 en 8:8 ons richting 2026 weer naar de wereldtop gaat brengen. Vreemd dat de propagandamachine dat uitkotst want ik hoor heel andere geluiden. Geluiden van, we vinden het helemaal niks maar het wordt ons door de strot geduwd. Dat is niet alleen raar maar ook vreemd. Als bond moet je toch naar je leden luisteren wat de KNVB weer eens anders doet. Ik kan mij er nog steeds kwaad om maken dat de KNVB -voetbalkampen zijn verdwenen, dat er een paar ton in dat zinloos verkiezingsgedoe van Tuba-blazer Van Praag werd gestoken maar dat er geen geld is om voor het jeugdvoetbal een normale competitie-indeling te realiseren. Iets, zo weet ik uit betrouwbare bron, wel had gekund maar waar zogenaamd geen centjes voor waren.

Nee, je kunt beter investeren in ‘propaganda-avonden’ om je zin door te drijven met een plan waar bijna niemand echt zin in heeft. Een plan van, de ‘betere scoort als een tierelier en de ‘mindere’ dient als schietschijf. Een ‘plan’ wat nu al weken in de JO15-1, 4e klasse 22 gaande is maar wat de KNVB wel prima vindt.