De winnaar van gisteren heeft er meer kijk op dan de 'winnaars van morgen'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Wim Jansen vindt het ‘bijna onaanvaardbaar’ dat ze de cultuur van de onderbouw veranderen. TwinGames, wedstrijden op kwart veldjes, is volgens Jansen niet de oplossing. “Onze cultuur van de onderbouw veranderen ze nu naar de Twin Games op kleinere veldjes. We veranderen de basis van onze talenten. Waarom? Het huidige systeem van 7 tegen 7 (half veld), 9 tegen 9 (van 16 meter tot 16 meter-lijn) en vervolgens 11 tegen 11 (heel veld) is het allerbeste.” “De KNVB wil het straatvoetbal kopiëren”, verzucht Jansen. “Maar ze begrijpen niet wat de essentie is van straatvoetbal. Straatvoetbal is vooral uren maken. Ik voetbalde ook op straat, maar van mijn vriendjes werd ik uiteindelijk niet beter. Pas toen ik bij Feyenoord in de jeugd met Jan Boskamp en Joop van Daele ging samenspelen op een echt veld en in echte wedstrijden ging ik pas werkelijk vooruit. Daarom moet je talentvolle spelers zo snel en zo jong mogelijk met de allerbesten laten spelen en trainen. “Straatvoetbal geeft je belangrijke basiskwaliteiten, maar op een groot veld begint het doorontwikkelingsproces pas echt. De meeste talenten vallen immers door de mand op een echt veld. Dan hebben ze problemen met de ruimte.” Voorbeelden ten over dat je met alleen straatvoetbalkwaliteiten op een veld wat kunt brengen. Hij reikt het voorbeeld aan van al die ’geweldige’ zaalvoetballers. ‘John de Bever en Arie Riedijk waren virtuozen in de zaal, maar bleken ongeschikt voor het grote voetbalveld.”

je profielfoto
Bovenstaande passage staat te lezen in het interview dat Wim Jansen gaf aan de wakkere krant van Nederland, de Telegraaf. Een interview over hoe de man die twee WK-finales speelde, met Feyenoord de Europacup en wereldtitel won en nog dagelijks zich wil verbeteren op het gebied van het ontwikkelen van toptalent tegen de plannen van de KNVB aankijkt met het plan, de winnaars van morgen. Jansen serveert het plan helemaal af en waar ik na het lezen van het verslag http://www.puurvoetbalonline.nl/derde-helft/wedstrijd-van-de-week/10933-toernooi-jo-7-ondanks-kou-geslaagd.html nog meer van begrijp.Want het initiatief was prachtig maar de opzet van de plannen, de jeugd moet meer scoren kwam er niet uit. Overal waar ik de laatste weken kom gaat het wel over de plannen van de KNVB. Plannen waar ik van vind dat ik blij ben dat ik geen jeugdtrainer meer ben. Ik heb alle leeftijdsgroepen getraind en alle categorieën hadden hun charme. De F-pupillen leren welke kant er op gespeeld moest worden. De E-pupillen wegwijs maken in het verschil tussen verdedigen, D-junioren begeleiden op weg naar de elf posities in het veld en de bovenbouw fysiek, technisch en tactisch proberen voor te bereiden op de stap naar de senioren. Hoe mooi kan de wereld van een jeugdtrainer zijn zou je denken.

In de achter ons liggende weken werden er diverse pilots georganiseerd om de plannen die de bond heeft aan de verenigingen te laten zien. Pilots waar maar weinig nieuws over naar buiten kwam. Wat wel naar buiten kwam dat wel heel veel personen die bij de jeugd actief zijn helemaal niets hebben met de plannen van ‘Zeist’. Personen die al een tijdje meelopen en weten waar ze over praten. Die allen komen met 7:7, 9-9 en 11- 11 als opstap naar het seniorenvoetbal. Personen die omvallen van het lachen wanneer het argument, een heel veld is te groot voor spelers O- 13, aan de orde komt. Die lachen daarom omdat er vroeger op niets anders gespeeld werd. Cruyff, Keizer, Moulijn, Jansen, Keizer, Van der Kuijlen Rensenbrink, Van Leeuwen en Van Beveren, allemaal leerden ze het voetballen op een groot veld en op straat. Op straat, zo vertelt Jansen, werden uren gemaakt die op het veld van pas kwamen.

Duidelijke teksten van een man die meer voetbalverstand in zijn kleine teen heeft dan de ‘knappe koppen’ in Zeist samen in hun hele lijf. Maar naar Jansen luisteren ho maar. Want waarom zou je luisteren naar een winnaar van gisteren op weg naar een mooie toekomst voor het voetbal in Nederland. Een winnaar die het beter met het jeugdvoetbal voorheeft dan de dames en heren binnen een arrogante bond die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben.