Een nieuw 'sausje' over het pupillenvoetbal? Wat een poppenkast

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Overal in het land vinden er op dit moment pilots plaats in een poging om over het pupillenvoetbal een nieuw ‘sausje’ te gooien. Een ‘sausje’ die er voor moet zorgen dat onze jeugdige voetballers en voetbalsters de winnaars van morgen worden.
je profielfoto
Overal schijnen worden er, als we de aankondigingen mogen geloven, pilots gehouden voor een nieuwe opzet van het pupillenvoetbal. Een nieuwe opzet dat ons als voetballiefhebber blij gaat maken met spelvormen van 2:2, 4:4,6:6 en 8:8. Waar er op dit moment bij de jongere jeugd 7:7 wordt gespeeld en met een uitloop naar 8:8 moet dat allemaal anders. Mannen en vrouwen die zijn opgegroeid met 11: 11, of als ze nog een broekie zijn 7:7, gaan opeens bedenken dat het allemaal anders moet. Dat is vreemd wanneer je een beetje inventariseert hoe er binnen clubs gedacht wordt. Veel clubs zitten namelijk helemaal niet op een ‘nieuw sausje’ te wachten. Daar hoeven competities van 2:2, 4:4 of 6:6 niet zo nodig. Die zijn namelijk allang blij dat ze hun kader rond hebben voor al hun jeugdteams. Opsplitsen van jeugdteams betekent namelijk een vermenigvuldiging van het kader wat je als vereniging nodig bent. Velen vinden het geen goed plan waarbij er ook nog eens praktisch gedacht wordt. Een duel 2-2 en 4:4 kent, zo staat er in de handleiding, geen scheidsrechter/spelleider. Even verder staat echter de volgende tekst: Bij deze wedstrijden is geen spelbegeleider/scheidsrechter aanwezig. De leider bewaakt in/uit, achterbal, doelpunt en overtredingen. De leider beslist indien nodig. Vreemd en het zal allemaal wel. Verder, zo was een opmerking, om als ouder naar een 2:2 duel van je zoon/dochter te kijken die of ruim wint of een forse nederlaag om de oren krijgt. Iets wat natuurlijk in het 7:7 ook kan gebeuren omdat we in het jeugdvoetbal ook met een disensatie-comedie te maken hebben. Maar wanneer de plannen van ‘Zeist’ doorgaan gaan we mooie dingen beleven. Dan gaan we uitslagen zien van 30-0 of meer. Dat is leuk want de belangrijkste doelstelling binnen de plannen is, de jeugdige voetballers en voetbalsters moeten meer balcontacten hebben en er moet meer gescoord worden. Prachtig bedacht maar misschien een enkeling daargelaten, er is geen kleinere club die blij is met ‘plan 30’ van een bond die over zijn eigen plannen struikelt. Plannen waar sommige verenigingen een duidelijke mening over hebben. 'Wij zijn als vereniging tegen. Vul het kader maar eens in. Meer velden, meer leiders, meer scheidsrechters etc. Maar dit is weer typisch de KNVB Daar telt alleen groot, groter, grootst. Die zien de kleine clubjes het liefst verdwijnen. Die willen over zeg maar 25 jaar alleen nog clubs met minimaal 600 leden en nog grotere districten. Dat ze daar de charme van het amateurvoetbal volledig de nek omdraaien zal hun een rotzorg zijn. Want laten we eerlijk zijn, wie komt er als neutrale voetballiefhebber nu kijken naar een partijtje 2:2 of en 4:4.”

Met bovengenoemde opmerkingen ben ik het helemaal eens waar nog eens bijkomt dat alles wat onder de 7 jaar in actie komt zonder doelman speelt. Complete volksstammen aan clubs zitten te springen om keepers maar hier doen we onder de 7 jaar niks met het keepersvak. Dat is vreemd denk je dan maar ergens verbaasd je het niet eens. Want het gelul over zonder respect geen voetbal en het geneuzel over een blauwe kaart voor sportief gedrag kan zo de papierversnipperaar in. En als de bond verstandig is doen ze dat ook heel snel met het plan: ‘Een nieuw sausje over het pupillenvoetbal.”